Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2025
Föreningen Frisk Mat, Tullängsgymnasiet i Örebro och Väståkraskolan i Anderslöv är de tre finalisterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko 2025. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Jurygruppen som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson kommer nu arbeta vidare och granska finalisterna i detalj. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 12 maj 2025.

Årets Guldstjärna ges till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.
– Varje dag serveras över tre miljoner offentliga måltider i Sverige. Bakom dessa måltider står eldsjälar som outtröttligt arbetar för att höja kvaliteten, smakupplevelsen och hållbarheten i de offentliga köken. De inspirerar andra och sprider sin kunskap. Årets tre toppkandidater är inspirerande förebilder som visar hur offentliga måltider kan utvecklas och göra verklig skillnad, säger Erica Elfvíng, projektledare för Arla Guldko.
Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2025 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft, Bästa Seniormatglädje samt utmärkelsen Årets Guldstjärna. Samtliga finalister i Arla Guldko 2025 har nu presenterats.
Här är finalisterna i Arla Guldko 2025 Årets Guldstjärna
Tullängsgymnasiets restaurang i Örebro
Tullängsgymnasiet engagerar sig djupt i hållbarhet och restaurangen är motorn i arbetet. De inspirerar elever att äta klimatsmart och arbetar aktivt för att minska klimatavtrycket och öka andelen ekologiska produkter. De arbetar målmedvetet med att nå ut till andra. Genom att erbjuda kostnadsfria utbildningar och sprida sitt budskap om hållbar matglädje via sociala medier har de blivit en resurs och inspiration för andra offentliga restauranger. Andra verksamheter kan dra nytta av deras erfarenheter och metoder för att minska klimatavtrycket och öka hållbarheten i sina egna kök.
Frisk Mat
Den ideella föreningen Frisk Mat arbetar oförtröttligt för att göra offentliga måltider mer hälsosamma och hållbara – måltider som både mättar, utbildar och förbättrar folkhälsan. De driver opinion mot beslutsfattare som kan göra skillnad inom sina områden. Genom sin digitala plattform sprider de kunskap om näringsrik och hållbar mat, erbjuder inspiration, recept och expertkunskap för personer inom offentliga måltider. Här finns redaktionella faktaartiklar, intervjuer med förebilder och recept granskade i enlighet med de nordiska näringsrekommendationerna. Andra offentliga kök kan använda deras guider för att förbättra måltider och minska matsvinn.
Väståkraskolan i Anderslöv
Väståkraskolan är en förebild inom wellness och hållbarhet genom sitt arbete för att skapa en hälsosam, hållbar och inkluderande skolmiljö. Deras wellnessprofil genomsyrar hela verksamheten och gör mat, hälsa och hållbar utveckling till en inspirerande helhet. Skolan arbetar aktivt med eleverna genom hela skolgången, från förskola till årskurs 9, och kökspersonalen deltar i klassrummen för att inspirera och undervisa om mat och hållbarhet. Initiativ som Kockfritids och Matpanelen involverar eleverna i matlagning och hållbarhetsarbete. Skolans helhetstänk och metoder att integrera mat och hälsa i utbildningen inspirerar andra skolor och offentliga kök.
För mer information:
Erica Elfving, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice, Tel 076-1009346, erica.elfving@arlafoods.com
Kontaktuppgifter till finalisterna i Arla Guldko 2025 Årets Guldstjärna
- Frisk Mat, Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande, anna.lm@friskmat.se, tel: 070-305 1516
- Tullängsgymnasiet, Lena Sjöqvist, restaurangchef, lena.sjoqvist@orebro.se, tel: 0765511251,
- Väståkraskolan, Lars-Philip Lindborg, kökschef, Lars-Philip.lindborg01@trelleborg.se, tel: 0733511193, Madelene Carlström, rektor, Madelene.Carlstrom@Trelleborg.se
Om stjärnkockarna i jurygrupperna
- Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
- Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals trädgård. Driver även Pauls kök, en konsultbyrå för hållbar utveckling. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola
- Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
- Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
- Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.
Om Arla Guldko – firar 25 år
Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här om tävlingen Arla Guldko.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comBilder



Dokument
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Finalisterna klara i Arla Guldko 2025 Bästa Seniormatglädje20.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är finalisterna klara till Bästa Seniormatglädje, den fjärde kategorin i Arla Guldko 2025. De tre finalisterna kommer under de kommande veckorna att detaljgranskas av jurygrupper där bland annat stjärnkocken Malin Söderström deltar. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 12 maj 2025.
Finalisterna klara i Arla Guldko 2025 Årets Frukostlyft19.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Finalisterna är nu utsedda till Arla Guldko 2025 i tävlingskategorin Årets Frukostlyft. De tre finalisterna kommer under de kommande veckorna att detaljgranskas av jurygrupper där bland annat stjärnkocken Martin Moses deltar. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 12 maj 2025.
Finalisterna klara i Arla Guldko 2025 Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjeskola18.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu har sju tävlande gått vidare till final i Arla Guldko 2025 i kategorierna Bästa Matglädjeförskola och Bästa Matglädjeskola. Finalisterna kommer under de kommande veckorna att detaljgranskas av jurygrupper där bland annat stjärnkockarna Marie Skogström och Paul Svensson deltar. Vinnarna koras slutligen vid den stora finalen den 12 maj 2025.
Arla tar över ordförandeklubban i Årets Kock AB17.3.2025 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Christer Lundin, chef för Foodservice på Arla, kliver in som ny styrelseordförande för Årets Kock AB. Samtidigt stärker man sin position som motor för svensk gastronomi med nya tillskott i styrelsen. De tidigare vinnarna av Årets Kock – SM i professionell matlagning – Jessie Sommarström och Johan Backéus tar plats i styrelsen. Dessutom tillträder Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen, som adjungerad ledamot.
Kosläpp hetare än Svenska Cupen – anmälan öppnar imorgon17.3.2025 09:59:56 CET | Pressmeddelande
Imorgon, tisdagen den 18 mars, klockan 12.00 gäller det att vara på hugget. Då öppnar nämligen anmälan till vårens kosläpp, och platserna försvinner fortare än biljetterna till en fotbollsfinal. Förra året blev en gård fullbokad på mindre än fem minuter – sex gånger snabbare än Svenska Cupen-finalen i herrfotboll mellan Malmö FF och Djurgården.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum