Ny hjärtmodell av mänskliga celler ska förklara uppkomsten av hjärtsjukdomar
Forskare vid Örebro universitet har skapat en modell av ett hjärta med hjälp av mänskliga celler. Målet är att förstå vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, och varför infektioner kan öka risken att drabbas av dem.
– I första studien ska vi undersöka blod från influensapatienter som sökt akutvård, säger forskaren Geena Paramel.
Sedan i somras har Geena Paramel, filosofie doktor i biomedicin, arbetat med att ta fram en miniversion av ett mänskligt hjärta. Med hjälp av australiensiska forskare har hon nu lyckats skapa en modell bestående av mänskliga hjärtceller.
– Det unika är att den består av tre olika sorters celler, och det kommer att ge oss djupare förståelse än tidigare modeller som bara har en typ av celler. Förutom hjärtmuskelceller består modellen av fibroblaster som fungerar som hjärtats stödjeceller samt endotelceller som finns i hjärtats blodkärl. Modellen kan också hjälpa oss förstå sjukdomsmekanismer som inte går att se i djurstudier eftersom möss och råttor saknar vissa gener som vi människor har, säger Geena Paramel.
Hjärtmodellen föreställer mänsklig vävnad som kan efterlikna hjärtats funktioner. Den är knappt synbar med blotta ögat, men med hjälp av mikroskop kan man se hur modellen drar ihop sig precis som ett bultande hjärta. Forskarna har visat att modellen fungerar och nu startar nästa projekt där den ska användas för att undersöka olika sjukdomstillstånd.
– Vi vet att vissa infektioner ökar risken att drabbas av till exempel stroke och hjärtattack, men vi vet inte varför. Nästa steg är att tillsätta blodplasma från influensapatienter till modellen för att se hur det påverkar hjärtcellerna på molekylär nivå.
Blodproverna kommer från influensapatienter som sökt vård vid akutmottagningarna vid Universitetssjukhuset Örebro och Karlskoga lasarett. Anna Nordenskjöld, docent vid Örebro universitet och överläkare i kardiologi vid Hjärt-Lung-Fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset, ser många användningsområden med den nya hjärtmodellen.
– Den består av tre celltyper som alla är viktiga för att det mänskliga hjärtat ska fungera och som vi därför är mycket intresserade av. I mikroskop ser vi att cellstrukturen slår, och vi kan mäta med precision vad som händer med cellernas förmåga när de utsätts för olika typer av ämnen som finns i patienters blod, läkemedel eller gifter, säger hon.
Även Simon Athlin, docent vid Örebro universitet och överläkare vid Infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro, ser stora möjligheter med att använda modellen för viktiga forskningsfrågor.
– Man kan studera hur substanser och biologiska molekyler som cirkulerar i blodet påverkar hjärtat utan att behöva utföra tester på enskilda patienter. Det här är också något som forskningsfinansiärer vill se mer av istället för djurförsök, säger Simon Athlin.
På längre sikt ser han att modellen skulle kunna användas för att ta fram nya mediciner som skyddar hjärtat vid exempelvis influensa, genom att dämpa immunförsvarets påverkan på hjärtmuskelcellerna.
– Även om det ligger i framtiden så skapar vår modell de rätta förutsättningarna för att kunna studera effekten av nya medicinkandidater, säger Athlin.
En annan fördel är att hjärtmodellen sammanför forskare från olika områden.
– I projektet möts grundforskare och kliniker från två olika specialiteter – och vi kan lära och inspirera varandra. Jag som kliniskt verksam kardiolog träffar nästan aldrig grundforskare i vanliga fall, säger Anna Nordenskjöld.
Hjärtmodellen som gör det möjligt att studera hur celler i hjärtat interagerar med varandra har finansierats av KK Stiftelsen i projektet Novel approaches to identify protein signatures and immune mechanisms underlying influenza induced cardiac pathogenesis in humans: focus on comprehensive proteomics and in vitro human heart microenvironment.
Forskingen utförs vid Cardiovascular Research Centre (CVRC), en translationell forskningsgrupp vid Örebro Universitet och Universitetssjukhuset i Örebro/Region Örebro Län.
Läs mer: https://www.oru.se/english/research/research-projects/rp/?rdb=p2734
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta: Geena Paramel 072-786 35 03, Geena.Paramel@oru.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum