Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
– De första dagarna med halka är alltid värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga. Då brukar vi se ett ökat inflöde av patienter med skador på fotled, höftled och handled, men också ryggvärk efter fallskador på grund av halkan. Vissa patienter hänvisas till ortopedakuten på Samariterhemmet, men många får vård hos oss, säger Caroline Sköld, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.
I och med vinterns intåg förbereder sig sjukhuset för ett ökat antal operationer de närmaste veckorna till följd av halkan. Caroline Sköld betonar samtidigt att ett större inflöde av patienter med frakturer och akuta skador kan innebära längre handläggningstid för den enskilda patienten.
–Vi har en handlingsplan för att kunna hantera ett ökat antal patienter vid större belastning på ortoped- och handakutmottagningen. Vid behov kan vi omprioritera operationer, men även bemanna upp och förstärka akutmottagningen för att hinna ta emot de akuta fallen, berättar Caroline Sköld.
Hon vill också slå hål på en myt, att det främst är äldre som faller och skadar sig.
– Tvärtemot vad man kanske tror så är det oftast yngre och arbetsföra som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre personer är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. Däremot är risken för fallolyckor inomhus större för denna grupp. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed öka fallrisken.
Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?
– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att använda broddar på skorna. Det finns även utmärkta skor med inbyggda broddar vilket kan vara en klok investering, menar Caroline Sköld.
Hon ger också fler tips:
- Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
- Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute och se till att de skaffar broddar på skorna.
- Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
- Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar – be om hjälp i stället.
Nyckelord
Kontakter
Caroline Sköld, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset;
076-146 20 39, caroline.skold@akademiska.se
Bilder
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum