WWF

Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt

Dela

Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn.  

Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.  

Toskansk gryta lagad med hållbara råvaror.
Toskansk gryta lagad med hållbara råvaror. Bild: WWF

– Vi hoppas att kommunerna vill axla ett större ansvar för vad som läggs på tallrikarna, säger Ulrika Backlund, projektledare för hållbar mat på Världsnaturfonden WWF.  

Maten vi äter står för ungefär en fjärdedel av klimatutsläppen och är den största enskilda orsaken till förlust av biologisk mångfald. Allt fler kommuner sätter mål för att minska matens miljöpåverkan, främst kring matsvinn, andel ekologiskt och klimatpåverkan.  

Däremot kan det vara en utmaning för kommunerna att arbeta med flera miljöaspekter kring maten samtidigt. 

– Det är lätt att man hamnar i att arbeta för antingen minskad klimatpåverkan, eller ökad biologisk mångfald eller minskat matsvinn. Flera kommuner har hört av sig till oss för att få hjälp med hur de kan ta bättre hänsyn till helheten, säger Ulrika Backlund.  

Därför har WWF tagit fram en vägledning med förslag på tidsatta mål för matens påverkan på både klimat och biologisk mångfald, samt för att mindre mat ska hamna i soptunnan.  

Målen kan användas inom kommunernas egna verksamheter såsom skolor, förskolor och äldreboenden. Men vägledningen innehåller även specifika mål för kommunens representation såsom möten och konferenser, liksom också krav att ställa på aktörer som har arrangemang eller säljer livsmedel på mark eller i fastigheter som kommunen äger, till exempel idrottshallar eller kulturarenor. 

Vägledningen innehåller även en mängd tips om hur kommunerna kan arbeta inom varje område, liksom goda exempel att inspireras av. 

Därtill lyfts hur kommunen kan påverka invånarna indirekt, genom till exempel kommunikation och synliggörande av hållbar mat i skola och förskola. 

–  Vi tror att kommunerna kan axla ett stort ansvar för att visa vägen mot mer hållbar mat – dels genom de offentliga måltiderna, dels genom att påverka andra delar av samhället. Det är en utmaning men vi ser flera inspirerande exempel på kommuner som gått före, säger Ulrika Backlund.  

FAKTA Den nya vägledningen innehåller mål på sex områden:  

  • Biologisk mångfald: Mål för andel ekologiskt, samt mål för kött och ost baserat på WWFs Köttguiden, samt för fisk och skaldjur baserat på WWFs Fiskguiden

  • Klimat: Mål för klimatutsläpp per kg livsmedel eller per måltid. Målen baseras på måltidsverktyget One Planet Plates klimatbudget som är beräknad utifrån Parisavtalets 1,5-gradersmål.  

  • Matsvinn: Mål för svinn på tallrik, vid servering och i kök - med olika mål för förskola, grundskola, gymnasium och äldreboenden.  

  • Egen representation, till exempel möten, och andra arrangemang i staden: Mål om andel livsmedel som uppfyller krav kring biologisk mångfald och klimat.  

  • Försäljning av mat i fastigheter eller på mark som kommunen äger: Mål om andel avtal som innehåller krav kring klimat och biologisk mångfald.  

  • Integrera maten i hela skolan: Mål för andel skolor som har handlingsplan för att arbeta pedagogiskt och systematiskt med maten. 

Här finns hela den nya vägledningen med målen. 

null
WWF

Kontakter

Bilder

Toskansk gryta lagad med hållbara råvaror. Bild: WWF
Toskansk gryta lagad med hållbara råvaror. Bild: WWF
WWF WWF
Ladda ned bild
Ulrika Backlund, projektledare hållbar mat, WWF. Bild: WWF
Ulrika Backlund, projektledare hållbar mat, WWF. Bild: WWF
WWF WWF
Ladda ned bild
Livsmedelssystemets påverkan på natur och klimat. Bild: WWF
Livsmedelssystemets påverkan på natur och klimat. Bild: WWF
WWF
Ladda ned bild
WWFs nya vägledning för hållbar mat i kommuner. Bild: WWF
WWFs nya vägledning för hållbar mat i kommuner. Bild: WWF
WWF WWF
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

WWF lanserar Business Academy - hjälper företag stärka affären19.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande

WWF Business Academy – en ny nationell utbildningssatsning för svenskt näringsliv som ger företag kunskap, verktyg och strategisk förmåga att stärka affären - lanseras nu av WWF Sverige. Satsningen består av två delar: WWF Business Academy; en digital utbildningsplattform för hela organisationen och WWF Executive Academy; ett nytt program för ledningsgrupper och styrelser. Tillsammans ger det företag möjlighet att höja kompetensen på alla nivåer, minska risker, identifiera nya affärsmöjligheter och stärka konkurrenskraften i en snabbt föränderlig omvärld.

Ny rapport: Sverige måste höja ambitionen för genomförande av restaureringslagen18.12.2025 14:01:23 CET | Pressmeddelande

Trots att EUs nya restaureringslag ger en historisk chans att återställa naturen visar en ny rapport, gjord av WWF, BirdLife, European Environmental Bureau och ClientEarth, att EU-medlemsländernas genomförande av restaureringslagen är långt ifrån tillräckligt - och att Sveriges genomförande har stora brister. Vi ser med stor oro på detta och efterlyser ett betydligt starkare genomförande, med en tydligare vetenskaplig grund, ökade och långsiktiga investeringar samt en bredare och djupare förankring på lokal och regional nivå.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye