Nya mål kan få kommuninvånare att äta mer planetvänligt
Kommuner kan spela stor roll i omställningen till mer hållbar mat. Därför har WWF tagit fram mål för hållbar mat för kommunerna som omfattar både klimat, biologisk mångfald och matsvinn.
Målen gäller både maten som serveras i kommunens egna verksamheter såsom skolor – och hur kommunen kan sporra alla invånare att äta mer hållbart.
– Vi hoppas att kommunerna vill axla ett större ansvar för vad som läggs på tallrikarna, säger Ulrika Backlund, projektledare för hållbar mat på Världsnaturfonden WWF.
Maten vi äter står för ungefär en fjärdedel av klimatutsläppen och är den största enskilda orsaken till förlust av biologisk mångfald. Allt fler kommuner sätter mål för att minska matens miljöpåverkan, främst kring matsvinn, andel ekologiskt och klimatpåverkan.
Däremot kan det vara en utmaning för kommunerna att arbeta med flera miljöaspekter kring maten samtidigt.
– Det är lätt att man hamnar i att arbeta för antingen minskad klimatpåverkan, eller ökad biologisk mångfald eller minskat matsvinn. Flera kommuner har hört av sig till oss för att få hjälp med hur de kan ta bättre hänsyn till helheten, säger Ulrika Backlund.
Därför har WWF tagit fram en vägledning med förslag på tidsatta mål för matens påverkan på både klimat och biologisk mångfald, samt för att mindre mat ska hamna i soptunnan.
Målen kan användas inom kommunernas egna verksamheter såsom skolor, förskolor och äldreboenden. Men vägledningen innehåller även specifika mål för kommunens representation såsom möten och konferenser, liksom också krav att ställa på aktörer som har arrangemang eller säljer livsmedel på mark eller i fastigheter som kommunen äger, till exempel idrottshallar eller kulturarenor.
Vägledningen innehåller även en mängd tips om hur kommunerna kan arbeta inom varje område, liksom goda exempel att inspireras av.
Därtill lyfts hur kommunen kan påverka invånarna indirekt, genom till exempel kommunikation och synliggörande av hållbar mat i skola och förskola.
– Vi tror att kommunerna kan axla ett stort ansvar för att visa vägen mot mer hållbar mat – dels genom de offentliga måltiderna, dels genom att påverka andra delar av samhället. Det är en utmaning men vi ser flera inspirerande exempel på kommuner som gått före, säger Ulrika Backlund.
FAKTA Den nya vägledningen innehåller mål på sex områden:
-
Biologisk mångfald: Mål för andel ekologiskt, samt mål för kött och ost baserat på WWFs Köttguiden, samt för fisk och skaldjur baserat på WWFs Fiskguiden.
-
Klimat: Mål för klimatutsläpp per kg livsmedel eller per måltid. Målen baseras på måltidsverktyget One Planet Plates klimatbudget som är beräknad utifrån Parisavtalets 1,5-gradersmål.
-
Matsvinn: Mål för svinn på tallrik, vid servering och i kök - med olika mål för förskola, grundskola, gymnasium och äldreboenden.
-
Egen representation, till exempel möten, och andra arrangemang i staden: Mål om andel livsmedel som uppfyller krav kring biologisk mångfald och klimat.
-
Försäljning av mat i fastigheter eller på mark som kommunen äger: Mål om andel avtal som innehåller krav kring klimat och biologisk mångfald.
-
Integrera maten i hela skolan: Mål för andel skolor som har handlingsplan för att arbeta pedagogiskt och systematiskt med maten.
Kontakter
Ulrika BacklundProjektledare för hållbar matWWF
Tel:070-722 41 85ulrika.backlund@wwf.seHanna OdelforsPressekreterare WWF
Tel:08-51517652hanna.odelfors@wwf.seBilder
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Skogsbränderna i Sydamerika – akut läge för djur, natur och människor30.10.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Runt om i Sydamerika pågår nu en brandssäsong utan motstycke, där människor saknar dricksvatten, grödor förstörs och djur fastnar i lågorna. Hittills i år har över 100 000 bränder brutit ut, bara i brasilianska Amazonas – och situationen är akut.
Erik Hanssons “Upplevelser i Sveriges natur” får utmärkelsen Årets pandabok 202524.10.2024 16:11:46 CEST | Pressmeddelande
Boken hjälper oss att förverkliga äventyret i vår fantastiska svenska natur – och att hitta guldkornen, från norr till söder. Den visar också på betydelsen av att skydda vår sista vilda natur. Utmärkelsen för årets bästa naturskildring i WWFs anda går till författaren och journalisten Erik Hansson för boken “Upplevelser i Sveriges natur”.
Helena Röcklinsberg prisas för sitt arbete om djuretik24.10.2024 14:48:53 CEST | Pressmeddelande
Helena Röcklinsberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i i Uppsala, har idag fått ta mot Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris. Hon tilldelas priset för sin livslånga gärning att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik. Utmärkelsen delades ut under WWFs höstmöte i Stockholm.
Emil Nilsson är årets miljöhjälte 202424.10.2024 13:32:51 CEST | Pressmeddelande
Emil Nilsson har i dag utsetts till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF för sitt arbete med att ideellt ha återskapat ängs- och hagmark. Han tog emot priset på 50 000 kronor under WWFs höstmöte den 24 oktober i Stockholm.
Världsnaturfonden varnar i ny rapport: Vi har fem år på oss24.10.2024 09:38:49 CEST | Debatt
Talltitans sång har varit ett vanligt inslag i våra skogar. Men dess lite försynta drill hörs allt mer sällan. Antalet talltitor har halverats i Sverige sedan 1970-talet. Och den knubbiga lilla fågeln är, tyvärr, i gott sällskap. Hundratals andra arter som är beroende av skogen räknas som hotade, framför allt av det moderna kalhyggesbruket.