Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor till kardiovaskulär forskning vid KI
Finansmannen och hedersdoktorn vid Karolinska Institutet Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor för en fortsatt satsning på kardiovaskulär forskning. Det är femte gången sedan 2007 som Lundberg donerar stora belopp vilket gett möjlighet till forskning som förändrat metoder och kirurgi vid hjärt-kärlsjukdomar.

Det mångåriga samarbetet mellan Fredrik Lundberg och Karolinska Institutet kom till efter att thoraxprofessorn Anders Franco-Cereceda kontaktade Lundberg för att undersöka hans intresse för att finansiera forskningen.
Projektet har resulterat i flera vetenskapliga artiklar och avhandlingar. Dessa har omsatts i förbättringar i den kirurgiska vården av patienter med kardiovaskulära problem, till exempel genom förändrad pre-operativ utredning, ändrade kirurgiska strategier och mer skonsamma och riktade uppföljningsprogram.
– Det har haft en direkt inverkan på när, hur och om vi opererar stora kroppspulsådern, om vi ska byta eller reparera klaffar, hur vi kopplar in patienten på hjärt-lungmaskin, och hur patienten följs upp efter operation. Listan kan göras lång, säger Anders Franco-Cereceda, som också är överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Professor Per Eriksson vid institutionen för medicin Solna, Karolinska Institutet, har ansvarat för den laborativa delen i det translationella projektet sedan starten.
Med den nya donationen från Fredrik Lundberg kommer framför allt yngre forskare, på både doktorand- och postdocnivå, kunna forska på det material som finns inom projekten ASAP* och DAVAACA* där närmare 3 000 patienter som opererat hjärtklaffar och stora kroppspulsådern är inkluderade.
– Det finns enormt mycket material insamlat i form av biologiskt material, patientdata, laboratoriedata, undersökningar, datortomografi och genetik, säger Anders Franco-Cereceda. Den här donationen gör det möjligt för oss att ta oss an helheten på ett nytt sätt.
Den nya donationen utgör grund för programmet, ”The Fredrik Lundberg pre- and post doc program in cardiovascular research”.
Fredrik Lundberg blev 2023 hedersdoktor vid Karolinska Institutet.
– Forskningen som bedrivs på Karolinska Institutet är mycket imponerande. Jag har stött den kardiovaskulära forskningen under lång tid och är glad att fortsatt kunna bidra till denna, säger Fredrik Lundberg.
Kontakter
Anders Franco-Cereceda
Tel:0707-83 59 40anders.franco-cereceda@ki.seBilder



Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum