Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor till kardiovaskulär forskning vid KI
Finansmannen och hedersdoktorn vid Karolinska Institutet Fredrik Lundberg donerar 25 miljoner kronor för en fortsatt satsning på kardiovaskulär forskning. Det är femte gången sedan 2007 som Lundberg donerar stora belopp vilket gett möjlighet till forskning som förändrat metoder och kirurgi vid hjärt-kärlsjukdomar.
Det mångåriga samarbetet mellan Fredrik Lundberg och Karolinska Institutet kom till efter att thoraxprofessorn Anders Franco-Cereceda kontaktade Lundberg för att undersöka hans intresse för att finansiera forskningen.
Projektet har resulterat i flera vetenskapliga artiklar och avhandlingar. Dessa har omsatts i förbättringar i den kirurgiska vården av patienter med kardiovaskulära problem, till exempel genom förändrad pre-operativ utredning, ändrade kirurgiska strategier och mer skonsamma och riktade uppföljningsprogram.
– Det har haft en direkt inverkan på när, hur och om vi opererar stora kroppspulsådern, om vi ska byta eller reparera klaffar, hur vi kopplar in patienten på hjärt-lungmaskin, och hur patienten följs upp efter operation. Listan kan göras lång, säger Anders Franco-Cereceda, som också är överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Professor Per Eriksson vid institutionen för medicin Solna, Karolinska Institutet, har ansvarat för den laborativa delen i det translationella projektet sedan starten.
Med den nya donationen från Fredrik Lundberg kommer framför allt yngre forskare, på både doktorand- och postdocnivå, kunna forska på det material som finns inom projekten ASAP* och DAVAACA* där närmare 3 000 patienter som opererat hjärtklaffar och stora kroppspulsådern är inkluderade.
– Det finns enormt mycket material insamlat i form av biologiskt material, patientdata, laboratoriedata, undersökningar, datortomografi och genetik, säger Anders Franco-Cereceda. Den här donationen gör det möjligt för oss att ta oss an helheten på ett nytt sätt.
Den nya donationen utgör grund för programmet, ”The Fredrik Lundberg pre- and post doc program in cardiovascular research”.
Fredrik Lundberg blev 2023 hedersdoktor vid Karolinska Institutet.
– Forskningen som bedrivs på Karolinska Institutet är mycket imponerande. Jag har stött den kardiovaskulära forskningen under lång tid och är glad att fortsatt kunna bidra till denna, säger Fredrik Lundberg.
Kontakter
Anders Franco-Cereceda
Tel:0707-83 59 40anders.franco-cereceda@ki.seBilder
Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Mycket tidig medicinsk abort är effektivt och ofarligt6.11.2024 23:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag avvaktar vården med medicinsk abort till dess att ultraljud bekräftar en graviditet i livmodern. En stor internationell studie visar nu på lika effektiv och säker behandling redan innan den sjätte graviditetsveckan. Det rapporterar forskare från bland annat Karolinska Institutet i tidskriften New England Journal of Medicine.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2024 till Victor Ambros och Gary Ruvkun7.10.2024 12:31:52 CEST | Pressmeddelande
Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2024 ska tilldelas Victor Ambros och Gary Ruvkun för upptäckten av mikroRNA och dess roll i posttranskriptionell genreglering.
Ylva Trolle Lagerros får Sveriges enda professur i prevention4.10.2024 11:45:08 CEST | Pressmeddelande
En ny donationsprofessur i prevention inrättas på Karolinska Institutet. Den får namnet Prins Daniels professur i kardiovaskulär prevention och tilldelas forskaren och obesitasläkaren Ylva Trolle Lagerros som tillträdde tjänsten den 1 oktober. Syftet är att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige.
De axlar ansvaret att driva forskning och sprida ny kunskap3.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Luftvägarnas immunsystem, AI i vården och hur man kan förebygga folksjukdomar och olyckor – det är några av de forskningsområden som Karolinska Institutets nya professorer intresserar sig för. Idag den 3 oktober 2024 hålls den årliga installationshögtiden i Aula Medica, där 18 professorer installeras under ceremoniella former.
Tillkännagivande av 2024 års Nobelpris i fysiologi eller medicin26.9.2024 17:00:00 CEST | Pressinbjudan
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin kommer att tillkännages måndagen den 7 oktober 2024, klockan 11.30 (tidigast).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum