Ny forskning om hur restaurangbranschen kan locka fler
– Målet är inte att få mer dricks eller att ge restaurangen ett bättre omdöme. De vill snarare påverka gästens smak och konsumtion, säger Kajsa Hult.
Hennes doktorsavhandling vid Örebro universitet handlar om serveringspersonal - deras drivkrafter och vad som kan locka fler att jobba i restaurangbranschen.
Kajsa Hults forskning handlar om restaurangarbete och hon har undersökt vad matsalspersonal upplever som meningsfullt med arbetet. Något som i förlängningen påverkar var de väljer att arbeta – och hur arbetet tar form.
– Restaurangbranschen brottas med att behålla personal och hitta rätt kompetens. Jag har träffat personal som jobbar på det vi i folkmun kallar för hipster-restauranger för att ta reda på vilken roll den specifika restaurangkulturen spelar för personalen, säger Kajsa Hult.
Slippa vara styrd av ett manus
Det var 22 personer, som nästan alla har jobbat på fine dining-restauranger tidigare, som deltog i forskningen. De har sökt sig bort därifrån för att slippa vara styrda av ett manus i kontakten med gästen.
– De vill få röra sig friare och mer avslappnat i matsalen och kunna vara sig själva. Det är också viktigt att få jobba med gastronomi som stämmer överens den egna tron på en viss typ av råvaror, säger Kajsa Hult.
– Just den här förflyttningen inom restaurangbranschen tycker jag är viktig att lyfta fram för att förstå hur företag kan möta sin personals behov mer – inte bara gästens.
Påverka gästers konsumtion
Personalen vill få möjlighet att väcka intresse och engagemang för menyn, dela med sig av kunskap om gastronomi och påverka gästers konsumtion.
– Personalen vill övertyga gästen om varför de ska välja specifika produkter, både mat och dryck - istället för att alltid premiera gästens behov och önskningar.
Det kan ses som en motsats till den traditionella idéen att alltid göra gästen nöjd. Men Kajsa Hult betonar att det inte betyder att gästerna inte får en service de är nöjda med utan att det bygger på en ömsesidig förståelse. När det fungerar som bäst får personalen till och med något tillbaka av gästen.
– Det kan handla om erkännande, förståelse och att gästen visar intresse för en viss typ av mat och dryck.
Höja statusen på matsalsarbetet
Avhandlingen består av fyra delstudier som bygger på analyser av restaurangers platsannonser, intervjuer med matsalspersonal och observationer och praktiskt arbete på restauranger.
– Ofta är det krögaren eller kökschefen som får vara varumärket utåt. Jag vill hjälpa till att höja statusen för matsalsarbetet och vilken betydelse det har för restaurangen som helhet. Det är också ett sätt för branschen att locka fler, avslutar Kajsa Hult.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta: Kajsa Hult: kajsa.hult@oru.se, 070-965 93 53
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum