TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Sedan sommaren 2023 har allt fler samtal i den nationella stödlinjen för barn handlat om våldet och utvecklingen i kriminella nätverk. Samtalen kommer från barn som bor i områden där det sker sprängningar och skjutningar, barn som har kompisar, syskon eller partners som är indragna, och barn som själva är indragna och begår brott. En röd tråd genom samtalen är att barnen uttrycker en bristande framtidstro där de inte ser vem som kan hjälp dem.
– Många barn som känner någon som är indragen, eller som själva är indragna, beskriver också hur svårt det är att prata om det som händer. De vet inte vem som kan hjälpa dem och de beskriver ofta hur ensamma de känner sig. För oss på Bris är det oerhört viktigt att nå dem med budskapet om att vi alltid finns här, oavsett vad klockan är och vi lyssnar, säger Binaji Marouf, kommunikations- och påverkanschef på Bris.
För att fler barn ska känna till att Bris finns och att stödlinjen har öppet dygnet runt tar nu Bris hjälp av två unga skådespelare för att föra fram budskapet. Den nya kampanjen är en dramatiserad berättelse som bygger på barns berättelser om att se någon man bryr sig om dras in i kriminella nätverk. Huvudrollerna spelas av Frida Santa Cruz, från SVT:s Haffa, och Olle Strand, från Netflix I dina händer. I fem delar får tittaren via inlägg på olika konton på TikTok följa hur Frida Santa Cruz karaktär Nicole ser sin pojkvän, Strands karaktär Liam, dras in i en situation som blir farlig för dem båda.
– Kampanjen smyglanserades under förra veckan på karaktärernas TikTok-konton och många har engagerat sig i historien och karaktärens situation. Det som känns extra positivt är att många av följarna tipsar karaktärerna om att kontakta Bris. Det visar att vi verkligen nått ut med budskapet, säger Binaji Marouf på Bris.
På tisdag den 26 november sätts karaktärernas inlägg ihop till en kampanjfilm som sprids till alla som har ett TikTok-konto i Sverige.
Så kan du som vuxen stötta ett barn eller ung person
- Var den som gör något
Ta initiativ till samtal och räkna inte med att någon annan redan har agerat på situationen. När vuxna finns där barn finns och gör det möjligt att prata om svåra saker så hjälper det barn att våga berätta. - Våga fråga
Våga fråga hur barnet har det och våga ta upp din oro. Låt barnet berätta och lyssna utan att lösa. Även om du inte vet om du kan hjälpa eller vad du ska göra - visa omsorg och omtanke. - Gå samman med andra
Många vuxna känner stor oro för barn i sin närhet, ta hjälp av varandra. Att prata om oron kan ge dig och andra mod att agera. - Tro på barnet och inge hopp
Det är aldrig försent och förändring är alltid möjlig. Förklara, lyssna på och trygga barnet i att det går att förändra situationen, även om det känns hopplöst just nu. - Stötta barnet att ta hjälp, informera om Bris 116 111.
Bris finns till för alla barn alltid och har öppet dygnet runt. Barn som kontaktar Bris är anonyma.
Behöver du som vuxen ha fler råd om hur du kan stötta ring Bris vuxentelefon – om barn 077-150 50 50
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
Över 7000 vuxna gick med Bris och Charlotte Kalla1.10.2024 13:08:20 CEST | Pressmeddelande
Under september startade Bris och Charlotte Kalla en utmaning om att få 116 111 steg för barns rätt att må bra. Över 7000 vuxna antog utmaningen och samlade in över 700 000 kr till den nationella stödlinjen för barn. – Vi gjorde det tillsammans! Och finast av allt – vi gjorde det för våra barn och unga. Vi har visat barn att vi ser dem och att det finns vuxna som bryr sig, säger Brisambassadören Charlotte Kalla.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum