Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
De nordiska läkemedelsmyndigheterna samarbetar i ett projekt för att öka antalet samnordiska förpackningar. Pilotprojektet ska testa hur engelskspråkiga samnordiska förpackningar kommer att fungera i de nordiska länderna: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.
Målet är att förbättra försörjning och tillgång till viktiga sjukhusprodukter i alla nordiska länder och därmed öka tillgängligheten till fler viktiga läkemedel för nordiska patienter.
Förebygga brist
Det har länge varit brist på flera viktiga läkemedel på de nordiska marknaderna. Varje enskilt nordiskt land utgör en liten och därmed mindre attraktiv marknad. Det gäller till exempel ovanliga men livsviktiga läkemedel som används av små och specifika patientgrupper. Att säkra tillgången på läkemedel blir mer utmanande när separata förpackningar på olika språk krävs.
För närvarande finns krav på nationella språk på läkemedelsförpackningar, och det finns en omfattande användning av samnordiska förpackningar som inkluderar olika nordiska språk. I pilotprojektet undersöks alternativet att endast använda engelska på förpackningar och i de tryckta bipacksedlarna för vissa utvalda läkemedelsförpackningar där en eventuell brist blir extra känslig för berörda patienter.
Avsikten är inte att vårdpersonal och patienter ska behöva läsa de engelska bipacksedlarna. Bipacksedlar kommer att finnas tillgängliga digitalt på alla nordiska språk.
Förbättrad tillgång
– Vi hoppas att det här projektet kommer att bidra till bättre tillgång på livsviktiga läkemedel. Att ta bort nordiska språk på vissa förpackningar är genomförbart eftersom det finns digitala bipacksedlar. Dessa är alltid uppdaterade och tillgängliga för både patienter och vårdpersonal, säger My Moberg, direktör Tillstånd Läkemedelsverket.
I den här piloten tillåts undantag från de nordiska språkkraven enligt en gemensam lista för läkemedel vilka produceras i små volymer. Detta avser vissa sjukvårdsläkemedel som ges av sjukvårdspersonal.
Ansökningsprocess för företag
Piloten gör det möjligt för innehavare av godkännande för försäljning att ansöka om att deras produkter ska ingå i piloten.
– Vi uppmuntrar de läkemedelsföretag som är berörda att ansöka om att delta i pilotprojektet för att stärka leveranssäkerheten för dessa läkemedel i hela Norden. Detta kan förenkla produktionen och distributionen, och även bidra till att patienterna får bättre tillgång till livsviktiga läkemedel, säger My Moberg.
Pilotprojektet kommer att pågå i fem år.
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Kunskapsfördjupningar ska ge säkrare läkemedelsanvändning2.12.2024 08:46:52 CET | Pressmeddelande
I Läkemedelsverkets pågående regeringsuppdrag om psykisk hälsa och suicidprevention har fokus för flera av årets aktiviteter varit att fördjupa kunskap och kartlägga beteende kopplat till läkemedelsanvändning inom området.
Lätt att göra rätt - så kan du som djurägare tänka om läkemedelsanvändning27.11.2024 10:09:14 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter tagit fram en ny gemensam vägledning om läkemedel till djur. Målet är att hjälpa djurägare att lära sig mer om vilka regler som gäller och vad man ska tänka på när du som djurägare köper, förvarar och använder läkemedel.
Vården klarar november – trots bristen på infusionsvätskor21.11.2024 13:12:34 CET | Pressmeddelande
Trots att situationen fortsatt är instabil ser vården ut att klara av bristen på infusionsvätskor under november och december. Licensläkemedel, varsam användning i vården och täta samarbeten mellan företag, regioner och myndigheter ser ut att ha gett resultat.
Vi vill ha fler biverkningsrapporter om hormonläkemedel21.11.2024 10:50:52 CET | Pressmeddelande
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform med testosteron och östrogen skulle i sällsynta fall kunna ge biverkningar hos människor och djur i användarens närhet. Som alltid när man upplever biverkningar av ett läkemedel ska man rapportera in detta till Läkemedelsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum