Allvarlig covid kan utlösa fler fall av MS
Covid kan vara en utlösande faktor för multipel skleros, MS. Det visar ny forskning vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro.
– Vi ser en ökning av MS hos personer som har haft allvarlig covid. Men det är fortfarande väldigt få personer som drabbas, säger Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi.
Scott Montgomery har gått igenom samtliga covid-patienter som blev inlagda på sjukhus i Sverige mellan 2020 och 2022.
Resultaten visar att andelen patienter som fick diagnosen MS efter allvarlig covid var nästan 26 av 100 000. Vilket är mer än dubbelt så stor risk jämfört med människor som inte var smittade.
– Jag vill vara tydlig med att MS är en ovanlig sjukdom och att det är väldigt få personer som får MS. Ungefär 26 personer av 100 000 blir bara 0,02 procent av de som har haft allvarlig covid, säger Scott Montgomery.
Antalet kommer att öka
En del av förklaringen kan vara att allvarlig covid och MS har gemensamma riskfaktorer. Scott Montgomery förväntar sig att antalet kommer att öka när det gått lite längre tid efter pandemin.
– Vanligtvis tar det 10 till 20 år från att hjärnan blivit utsatt för något som utlöser MS till att sjukvården sätter diagnosen. Jag förväntar mig ett ännu tydligare samband om vi gör om studien om några år, säger ScottMontgomery.
Han hoppas att forskningen kan bidra till att MS upptäcks tidigare och att människor kan få hjälp innan symptomen blir allvarliga.
– Eftersom majoriteten av människor som var smittade inte kommer att utveckla sjukdomar som MS bör de inte oroa sig. Dock bör personer med symtom söka medicinsk rådgivning. Ju tidigare patienter med MS får tillgång till läkemedel desto bättre livskvalitet får de, eftersom det finns läkemedel som mycket effektivt kan skjuta upp sjukdomsförloppet, säger Scott Montgomery.
Fortsätta vaccinera sig
Scott Montgomery betonar också att det är viktigt att riskgrupper och äldre fortsätter att vaccinera sig.
– Det finns en koppling mellan hur allvarlig covid patienten har och MS. Ju allvarligare covid desto större risk för att den utlöser en latent MS.
Liknande forskning pågår på fler sjukdomar som befaras utlösas av covid. Forskningsresultat kommer löpande.
– Om vi kan följa patientgruppen som varit inlagd för allvarlig covid och vet vilka sjukdomar som kan utlösas av den så kan vi göra tidiga upptäckter och därmed skona patienter från mycket lidande.
Nyckelord
Kontakter
Kontakt Scott Montgomery: 072-723 6210 eller scott.montgomery@oru.se
Forskningen är publicerad i Brain Communications - DOI: 10.1093/braincomms/fcae406
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum