Lantbrukarnas Riksförbund

LRF växtodlingsrapport volym 2: "Vi hade i alla all tur med vädret"

Dela

Sveriges växtodlare hade bättre tur med vädret men fick sämre betalt för sina produkter under 2024. Det visar rapporten ”Det ekonomiska läget efter skörd 2024” som följer två fiktiva svenska växtodlingsgårdar av olika storlek och i olika delar av Sverige. Rapporten är producerad av Lantbrukarnas Riksförbund i samarbete med Hushållningssällskapet.

”I prognosen innan sommaren betonade vi att vädret skulle spela en avgörande roll. Så här i efterhand kan vi konstatera att vädret var bättre och kostnaderna lägre. Tyvärr har världsmarknadspriset på spannmål har ätit upp det mesta av den potentiella vinsten.” Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

Ett blött 2023 ledde till en betydligt mindre skörd och sämre kvalitet på grödorna här i Sverige. Samtidigt kämpade svenska växtodlaren liksom resten av samhället med höga kostnader. I år är läget betydligt bättre och Jordbruksverket förutspår en skörd på 5,1 miljarder ton, vilket är 5 procent lägre än genomsnittet de senaste fem åren.

”Vi slapp det värsta extremvädret i år och därför är skörden bättre än förra året. Samtidigt ser vi ovanligt stora variationer över hela landet. Skillnaderna i skörderesultat syns både i mängd och kvalitet, och på vissa gårdar kan åkrar som ligger bredvid varandra ge helt olika resultat." Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

För att odla spannmål, oljeväxter (raps) och baljväxter (ärtor och bönor) i Sverige behövs insatsvaror. Under åren 2022 och 2023 rusade kostnaderna på exempelvis frö, gödsel och bränsle vilket gjorde det mycket mer kostsamt att bedriva odling.

Under 2024 har produktionskostnaderna sjunkit och uppskattningsvis har kostnaderna minskat med ungefär 13 procent för den svenska växtodlaren. Under både 2022 och 2023 sköt priset på gödsel i taket, men har under året fallit tillbaka med ungefär 40 procent. Priset på bränsle har sjunkit med omkring 14 procent och växtskyddsmedel med drygt 9 procent.

”Priserna på viktiga på insatsvaror är betydligt bättre än förra året och även räntekostnaderna har börjat gå åt rätt håll. Utmaningen är att försäljningspriset på spannmål samtidigt har sjunkit stadigt, vilket gör att den ekonomiska situationen fortfarande är pressad för många svenska växtodlare." Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

Under 2024 har världsmarknadspriset på spannmål sjunkit vilket innebär lägre intäkter för den som odlar spannmål och oljeväxter. Generellt har priset på spannmål och oljeväxter (raps) minskat med 14 procent. Prisfallet är störst på grödor som används inom livsmedelsproduktion. Priset på maltkorn har minskat med -25 procent och priset på brödvete med -19 procent.

Sammanfattningsvis väntas resultatet för växtodlaren som odlar växter som spannmål och oljeväxter (raps) bli något bättre 2024 än 2023. Resultatet på gårdsnivå har förbättrats jämfört med i fjol beroende på gårdens storlek, läge och vilka grödor som odlas på gården.

”Det är bara ekonomiskt hållbara företag som kan göra de investeringar som krävs för att möta ett förändrat klimat, på ett sätt som är bra både för människa och miljö. Men då måste man se till att den svenska växtodlaren får rätt förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att klimatsäkra svensk matproduktion.”

Vad vill Lantbrukarnas Riksförbund?

Det måste bli enklare för Sveriges lantbrukare att klimatanpassa sin  produktion. Inom växtodling handlar det främst om att hantera för mycket och för lite vatten på sina marker. Lagstiftningen för hantering av vattenmängder i skog och mark är otidsenlig och inte anpassad till framtidens lantbruk.  Att både kunna tillföra och leda bort vatten är A och O vid extremväder som torka och översvämningar.

Satsa på svensk växtförädling och låt Sveriges lantbrukare få tillgång till modern växtodlingsteknik (CRISPR-Cas9) för att i snabbare takt kunna ta fram grödor som står pall mot ett förändrat klimat. Det här är en fråga som är avgörande om politiker vill klimatsäkra den svenska matproduktionen.

Läs hela rapporten här.
Kalkylen för respektive gård finns att läsa i bilagor.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Dokument

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF om krishandbok för Sveriges lantbrukare: Välkommen handledning, men full ersättning måste utgå till företagen26.11.2024 12:56:03 CET | Pressmeddelande

I torsdags lanserades broschyren Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, ett nytt stöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka krisberedskapen på gård. "Broschyren är välkommen och kan utgöra ett bra stöd för att stärka beredskapen på gårdsnivå, men för att lantbrukare ska kunna genomföra extra investeringar i ökad krisberedskap krävs att staten tar fullt ansvar och ersätter företagen för till exempel lagerhållning av insatsvaror eller säkrad el – och vattenförsörjning.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar12.11.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande

FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är på plats med rapportem ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example” som redovisar vilka klimat- och miljöinvesteringar som krävs för att genomföra jordbrukets gröna omställning. ”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye