Ny skandinavisk rapport: Starkt stöd för mänskliga rättigheter men visst stöd för begränsad yttrandefrihet
Det finns ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter i Skandinavien. Samtidigt är skandinaver i viss mån villiga att acceptera inskränkningar i de egna rättigheterna. Svenskar är mest benägna att identifiera olika mänskliga rättigheter som hotade och en majoritet anser att den svenska regeringen bör göra mer för att skydda de mänskliga rättigheterna. Det visar en ny rapport om allmänhetens medvetenhet om och stöd för mänskliga rättigheter i Danmark, Norge och Sverige.
Det danska institutet för mänskliga rättigheter, den norska institutionen för mänskliga rättigheter och det svenska institutet för mänskliga rättigheter släpper idag en gemensam rapport om skandinavernas kunskaper om och attityder till mänskliga rättigheter samt synen på situationen för mänskliga rättigheter i respektive land.
Starkt stöd i alla tre länderna men kunskapen varierar
Rapporten visar på ett starkt stöd i Skandinavien där 82 procent av de tillfrågade uppger att mänskliga rättigheter är viktiga för dem och 72 procent anser att de återspeglar deras värderingar. Samtidigt varierar kännedomen om mänskliga rättigheter mellan de tre länderna. De svenska respondenterna uppvisar den högsta nivån av medvetenhet, medan de danska respondenterna uppvisar den lägsta. Exempelvis kan 53 procent av de danska respondenterna inte nämna en specifik mänsklig rättighet, jämfört med 42 procent i Norge och 35 procent i Sverige.
De med högre medvetenhet om mänskliga rättigheter verkar vara mer positiva till mänskliga rättigheter, men är också de som är mest oroade över situationen för mänskliga rättigheter i sina länder. Svenskarna är genomgående mest benägna och danskarna minst benägna att identifiera olika mänskliga rättigheter som hotade. I Sverige anser en majoritet att regeringen bör göra mer för att skydda de mänskliga rättigheterna medan det i Danmark endast är en tredjedel, 33 procent, som anser att regeringen behöver göra mer.
Rätten till hälsa, till en hälsosam miljö, till frihet från diskriminering och till social trygghet är några av de rättigheter som flest människor upplever som hotade i samtliga länder.
– Det är glädjande att det finns ett mycket starkt stöd för mänskliga rättigheter i Sverige. Samtidigt inger det oro att en högre andel i Sverige anser att mänskliga rättigheter är hotade. I vår senaste årsrapport gav institutet regering och riksdag rekommendationer om att stärka det rättsliga och institutionella skyddet för mänskliga rättigheter. Vi föreslog också åtgärder för bättre uppföljning och ökad kunskap. Det finns skäl att påminna om behovet av dessa åtgärder, säger Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter.
Majoriteten av skandinaverna stöder vissa begränsningar av yttrandefriheten
Undersökningen visar också att ett principiellt stöd för de mänskliga rättigheterna inte nödvändigtvis står i vägen för att samtidigt acceptera inskränkningar i de egna rättigheterna. Till exempel är en betydande andel villiga att tolerera statlig övervakning av elektronisk kommunikation om det kan bekämpa brottslighet: 39 procent i Norge, 41 procent i Danmark och 45 procent i Sverige. Dessa höga siffror hänger sannolikt samman med det stora förtroendet för offentliga myndigheter i länderna.
Mer än hälften av de tillfrågade stöder ett förbud mot offentlig bränning av religiösa symboler eller böcker, trots skillnader i lagstiftning mellan länderna. Svaren är likartade i de tre länderna: 57 procent av de tillfrågade i Danmark och Sverige ställer sig bakom ett förbud, och 54 procent i Norge. Detta speglar dilemmat mellan att balansera yttrandefrihet, religionsfrihet och skydd mot hatpropaganda.
Var femte svensk avstår att debattera i sociala medier på grund av oro för övervakning
Rapporten visar också att övervakning som inskränker integriteten medför negativa effekter på yttrandefriheten. På grund av rädsla för statlig övervakning har 10 procent av norrmännen och danskarna och 11 procent av svenskarna undvikit att söka hjälp på nätet om känsliga ämnen som psykisk ohälsa, missbruk och beroende. 17 procent av norrmännen och danskarna och 21 procent av svenskarna har avstått från att debattera på sociala medier på grund av oro för övervakning från myndigheter.
Vill du veta mer?
Rapporten presenteras under ett live-sänt webbinarium måndagen den 9 december klockan 12.30. Deltar gör bland andra institutens direktörer: Fredrik Malmberg (Sverige), Louise Holck (Danmark) och Adele Matheson Mestad (Norge).
Länk till sändningen:https://vimeo.com/event/4728031
Ingen föranmälan krävs. Sändningen är på engelska.
Hela rapporten på engelska finns på vår webbplats. En svensk översättning kommer att publiceras på webbplatsen inom kort.
För mer information, kontakta Maria Ploberg, pressansvarig kommunikatör, 046-287 39 25, maria.ploberg@mrinstitutet.se.
Kort om rapporten:
Rapporten undersöker hur människor i Skandinavien uppfattar frågor som rör mänskliga rättigheter och belyser skillnader och likheter i medvetenhet och kunskap i länderna.
Resultaten baseras på en undersökning som genomfördes av Ipsos i augusti 2024 på uppdrag av det danska institutet för mänskliga rättigheter, den norska institutionen för mänskliga rättigheter och det svenska institutet för mänskliga rättigheter. Undersökningen samlade in svar från 7 500 respondenter med ett representativt urval av 2 500 respondenter i varje land.
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten
Tel:046 287 39 99press@mrinstitutet.seLänkar
Om institutet:
Institutet för mänskliga rättigheter ska främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige. Institutet ska även fullgöra de uppgifter som en oberoende nationell mekanism har enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ Institutet för mänskliga rättigheter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för mänskliga rättigheter
Institutet för mänskliga rättigheter medverkar på Mänskliga Rättighetsdagarna i Skellefteå11.11.2024 10:06:05 CET | Pressmeddelande
Den 14–15 november deltar Institutet för mänskliga rättigheter på Mänskliga Rättighetsdagarna i Sara kulturhus, Skellefteå. Institutet arrangerar tre seminarier och bjuder in till samtal om aktuella rättighetsfrågor i monter 14 på utställartorget. Det är tredje gången som institutet medverkar på MR-dagarna som är Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter. I år arrangerar vi följande program: En människorättslig omställning – med FN:s rekommendationer som verktyg Under 2024 har Sverige granskats i två FN-kommittéer, om konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och funktionsrättskonventionen. Representanter från Institutet för mänskliga rättigheter, samordnande organisationer från civilsamhällets MR-nätverk och Regeringskansliet diskuterar hur FN-granskningen kan stärka mänskliga rättigheter i Sverige. När: Torsdag 14 november, 12:30 – 13:30 Var: Scen 2, Sara Kulturhus, Skellefteå – Vi lever i en tid där mänskliga rättigheter är mer hotade
Institutet får A-status i internationell prövning23.10.2024 13:02:51 CEST | Pressmeddelande
Institutet för mänskliga rättigheter får A-status – det högsta betyget för nationella institutioner för mänskliga rättigheter. Det betyder att institutet lever upp till Parisprincipernas krav på att agera effektivt och oberoende från regeringen och andra aktörer i sitt uppdrag att främja och skydda de mänskliga rättigheterna i Sverige. Beskedet kommer idag från GANHRI, den globala alliansen för nationella institutioner för mänskliga rättigheter. – Detta är ett viktigt erkännande för institutet och ett bevis på att våra ansträngningar gett tydliga resultat, säger Fredrik Malmberg, direktör, Institutet för mänskliga rättigheter. På mindre än tre år har vi gått från tomma lokaler och inga anställda till en verksamhet som når hög internationell standard. Ett varmt tack till alla som stöttat vårt arbete, inte minst civilsamhället, fortsätter Fredrik Malmberg. Genom A-status blir institutet fullvärdig medlem i GANHRI, den globala alliansen för nationella institutioner för mänskliga rättighet
Allvarliga brister i äldreomsorgen normaliseras – det handlar om ålderism visar ny rapport från institutet30.9.2024 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Ålderism normaliserar brister i äldreomsorgen och möjligheter till delaktighet, självbestämmande och egenmakt är begränsade för äldre personer som bor på särskilda boenden. Dessa brister innebär att grundläggande mänskliga rättigheter åsidosätts just för att man är äldre. Institutets nya rapport ”Hemma är någon annanstans”, som publiceras inför den internationella äldredagen den 1 oktober, utgår från äldre personers erfarenheter av hur de mänskliga rättigheterna skyddas och respekteras på särskilt boende. Rapporten ger också rekommendationer till regeringen och kommunerna för att bättre skydda äldre personers mänskliga rättigheter i äldreomsorgen. – Med denna rapport vill vi bidra till att stärka äldre personers mänskliga rättigheter och främja ett människorättsbaserat arbetssätt inom äldreomsorgen. Det är dags för ett perspektivskifte som ställer äldre personer och deras mänskliga rättigheter i centrum, säger Fredrik Malmberg, direktör, Institutet för mänskliga rättigheter. Det finns
Institutet avvisar förslag om ny myndighet mot ungdomskriminalitet17.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Rättsosäkert, oproportionerligt och oklar gränsdragning mot det straffrättsliga systemet och socialtjänst. Institutet för mänskliga rättigheter ser stora risker med regeringens förslag att inrätta en ny statlig myndighet mot ungdomskriminalitet. – Utredningens förslag är mycket problematiska utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv och det finns en överhängande risk för diskriminering. Det saknas dessutom en effektutvärdering av det danska systemet med ungdomskriminalitetsnämnder som förslaget bygger på, säger Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter. Inspirationen till den nya myndigheten, Myndigheten mot ungdomskriminalitet (MUK), har hämtats från Danmark där man införde så kallade ungdomskriminalitetsnämnder 2019. Nu har en utredning tittat på hur ett liknande system skulle kunna införas i Sverige. Förslaget går dock längre än den danska modellen och omfattar barn som varken misstänks eller dömts för brott. Det finns heller ingen undre åldersgräns för barn som kan
Allt ifrågasätts — en ny rapport om ojämlika levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning och rättighetskränkningar i vardagen4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det finns en utbredd upplevelse av stor ojämlikhet i levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning och allvarliga rättighetskränkningar pågår. Det visar institutets nya rapport ”Allt ifrågasätts”, som bygger på enkätsvar från drygt 1 800 personer med funktionsnedsättning om deras kunskap och upplevelser av mänskliga rättigheter i Sverige. – Den här rapporten visar att funktionsrättskonventionen på många sätt inte efterlevs i Sverige idag. Deltagarna i enkäten vittnar om upplevelser av att känna sig misstrodda, misstänkliggjorda och som en belastning när de försöker utkräva sina rättigheter i ett system som i många fall kräver omfattande medicinsk bevisning för att få rätt till stödinsatser. Många uttrycker också en rädsla för repressalier om man överklagar ett myndighetsbeslut, säger Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter. Många känner inte till funktionsrättskonventionen Rapporten visar att många inte känner till funktionsrättskonventionen; 59 procent s
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum