VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie.
– Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Kajsa Lidström-Holmqvist ingår i ett internationellt forskarlag som har studerat hur en helt ny behandlingsmetod påverkar amputerade patienter i Sverige och Nederländerna.
Efter en amputation uppstår ofta fantomsmärtor i den kroppsdel som har amputerats.
– Man tar bort kroppsdelen som genererar smärta, men nerverna finns kvar så hjärnan misstolkar det och tror att smärtan också finns kvar, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Nu har forskare undersökt hur virtual reality kan användas för att behandla smärtorna. Med elektroder fästa vid stumpen där en kroppsdel har amputerats får patienten se en artificiell kroppsdel på en skärm. Genom att spänna musklerna kan patienten styra kroppsdelen på skärmen.
– Det handlar om att lura hjärnan till att ta kontroll över fantomen, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Patienten får successivt träna upp sin förmåga att kontrollera den digitala kroppsdelen.
– I början är det stora rörelser, men många kommer så långt att de kan lära sig vifta på tårna även om foten är borta. De beskriver att det gör mindre ont i foten när man har lärt sig att vifta på tårna, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Kajsa Lidström-Holmqvist har intervjuat patienter som har behandlats med den nya metoden för att ta reda på hur deras vardag påverkas av amputationen och av behandlingen.
– Det hade en enorm effekt på glädje och livskvalitet. Man tappar livslusten när man har ont. De flesta hade skalat bort det som är roligt för att orka med det de måste göra. Efter behandlingen berättar de att de har börjat göra saker som de inte har orkat göra på många år, säger hon.
En överraskning var att många patienter hade dålig kunskap om fantomsmärtor. Flera av de intervjuade hade inte fått någon information alls i samband med amputationen.
– Man får en protes, men pratar väldigt lite om att det kan bli fantomsmärtor. Många förstår inte alls varför de har ont i något som inte finns. Vi har sett att en del inte vågar berätta om det. De tror att de har blivit tokiga, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Majoriteten av patienterna ville fortsätta med övningarna för att hålla smärtan borta. Men medan några tyckte att de lärde sig kontrollera musklerna tillräckligt bra för att klara övningen på egen hand, saknade många en möjlighet att träna hemma med samma utrustning.
– En del lär sig kontrollera musklerna och fortsätter själva. Andra tycker att det är svårt utan skärmen och skulle vilja ha med sig den hem, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Nyckelord
Kontakter
Kajsa Lidström-Holmqvist
kajsa.lidstrom-holmqvist@oru.se
070-555 45 87
Jesper ErikssonKommunikatör
Tel:019-30 21 28Tel:070-324 65 67jesper.eriksson@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom22.1.2025 10:03:03 CET | Pressmeddelande
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och stoppa sjukdomen innan den bryter ut, säger Jonas Halfvarson, professor i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Forskarföretaget bidrar till en mer kemikaliesäker miljö22.1.2025 07:27:32 CET | Pressmeddelande
Örebroforskarna Magnus Engwall och Maria Larsson har utvecklat innovativa analysmetoder för att undersöka förekomsten av miljö- och hälsofarliga kemikalier. Nu startar de tillsammans med Pia Engwall, entreprenör och affärsutvecklare, biotech- och analysföretaget Ambiotox för att bidra till en mer kemikaliesäker miljö.
Från forskning till techföretag21.1.2025 08:02:19 CET | Pressmeddelande
Det har varit tufft i början och tagit tid. Men i dag kan Henrik Andreasson och Rafael Mosberger konstatera att de lyckats ta sina idéer hela vägen från forskningslabbet på Örebro universitet till ett stabilt företag. – Det var en stor omställning att gå från att vara forskare till att vara entreprenör, säger Rafael Mosberger, medgrundare av Retenua.
Här är vinnarna av 2025 års priser för framstående forskningskommunikation20.1.2025 07:53:05 CET | Pressmeddelande
Kriminologiprofessor Amir Rostami vid Södertörns högskola, Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter och Matilda Wurm, forskare i hälsopsykologi vid Örebro universitet, får The Hamrin Foundations och Örebro universitets priser för framstående forskningskommunikation 2025.
Beslut idag: Örebro universitets styrelse föreslår Åke Ingerman som ny rektor15.1.2025 14:34:20 CET | Pressmeddelande
Professor Åke Ingerman är styrelsens förslag på ny rektor vid Örebro universitet. Det står klart efter styrelsens möte under onsdagen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen senare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum