Den svenska modeindustrin – en central samhällsaktör
Sverige har en modeindustri i världsklass. Nya siffror visar nu på branschens roll som viktig samhällsaktör. Både när det kommer till rollen som arbetsgivare och för dess bidrag till skatteintäkterna, men också i att genom ökad digitalisering pådriva den gröna omställningen.

Det svenska modets bidrag till samhället ska inte underskattas. Svenskt mode sysselsätter totalt 44 000 personer, och genererar 1 av 100 skattekronor. 2022 stod branschen för 0,7 procent av BNP, och bidrog med 21 miljarder kronor till de offentliga finanserna. Detta innebär att modebranschens skatteintäkter motsvarar kostnaden för att anställa 42 000 undersköterskor i Sverige.
– Vi ska vara stolta över den svenska modeindustrin, som utgörs av såväl större välkända aktörer, som bedriver verksamhet över hela världen, till mindre handelsföretag som skapar ett stort värde i det lokala samhället. Det som förenar dem är deras stora samhälleliga bidrag. Det är tveklöst så att svenskt mode utgör en central del av den svenska handeln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Svensk modeexport är på stark frammarsch
I takt med ökad digitalisering och globalisering har allt fler svenska modeföretag framgångsrikt sökt sig utanför Sveriges gränser för att kunna växa och nå sin fulla potential. Detta märks av i rapporten, som visar på att den svenska modebranschens export fördubblats sedan 2016, och nu uppgår till 42 miljarder kronor. Även här skapas arbetstillfällen som bidrar till den gemensamma välfärden. 12 000 svenska jobb beräknas genereras av modebranschens export.
Den svenska modeindustrins globala avtryck är dessutom större än vad siffrorna visar. Genom utländska dotterbolag och filialer säljer svenska modeföretag varor för hundratals miljarder kronor årligen.
– Den svenska modebranschens kreativitet och entreprenörskap med hållbarhetsfokus bidrar till en viktig del av den globala transformationen. Vi i branschen arbetar aktivt för samverkan inom modeindustrin i EU och internationellt genom affärsnätverk såsom European Fashion Alliance. Detta för att stärka svenska företags konkurrenskraft och främja svenska värderingar och innovationer, säger Helena Waker, Trade Partners Sweden och Stockholm Fashion District.
Teknologisk innovation formar framtidens modebransch
Modebranschen har sedan länge anammat den teknologiska utvecklingen, och många företag ligger i absolut framkant. Trots att det går att notera en minskning av antalet butiker i Sverige så har produktiviteten ökat. Detta till följd av ett ökat fokus på bland annat AI, som påverkar modebranschen i allt från design och inköp till marknadsföring och köpupplevelse. Ett annat exempel är RFID och digitala produktpass, som är viktiga bidrag för att säkerställa en mer hållbar handel framgent.
– Modebranschen börjar se positiva effekter av flera av de pågående förändringarna branschen genomgår, där vi ser nya affärsmodeller växa fram, en ökad andrahandsmarknad och teknologisk innovation vilket bidrar till en mer dynamisk och hållbar modebransch, säger Jennie Rosén, CEO på Swedish Fashion Council.
Nyckelord
Kontakter
Helena Waker, CEO, Stockholm Fashion District, +46 76 607 08 34
Swedish Fashion Council, info@swedishfashioncouncil.se
Svensk Handels pressjour
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon på Svensk Handel? Kontakta pressjouren.
Bilder



Dokument
Länkar
Följ Svensk Handel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel
Kraftigt fall i handlarnas framtidstro – oron kring tullar drivande24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Handelsföretagens framtidsutsikter blir allt dystrare. För 40:e månaden i rad uppvisar företag inom dagligvaruhandeln, sällanköpsvaruhandeln och partihandeln en pessimistisk framtidstro. Det stora tappet i april går att härleda till det oroliga omvärldsläget.
Medvind för e-handeln i mars – omvärldsläget oroar23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svensk Handels E-handelsindikator skattar e-handelns omsättning för mars månad till 13,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 11 procent jämfört med mars 2024.
Nina Jönsson föreslås till ny ordförande i Svensk Handel22.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svensk Handels valberedning föreslår att Nina Jönsson vid årsstämman den 15 maj väljs till ny ordförande i Svensk Handels styrelse. Hon ersätter Anders Svensson som varit medlem i styrelsen sedan 2010 och styrelsens ordförande de senaste sju åren.
Godis för nästan en miljard kronor i påsk15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påskveckan är här och handelsföretagen är väl förberedda på ett ökat tryck i butikerna. Totalt väntas försäljningen under veckan uppgå till 8,8 miljarder kronor inom dagligvaruhandeln. Sötsuget kommer också att stillas, då prognosen visar på godisförsäljning för nästan en miljard kronor.
Mildare väder gav modehandeln ett välbehövligt lyft14.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter en längre period av svaga försäljningssiffror återhämtade modebranschen sig något under mars månad. Enligt Svensk Handels Stilindex ökade den totala försäljningen av kläder och skor med 6,5 respektive 9,8 procent jämfört med mars 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum