Ljusnande framtid och lättade bolånekrav bra enligt mäklarna
53 procent av mäklarna bedömer att bostadspriserna stiger första kvartalet nästa år. 45 procent att de står stilla. En tydlig majoritet tror att utbudet av bostäder kommer att fortsätta öka. Den andelen har dock gått ner markant jämfört med bedömningen inför innevarande års sista kvartal. En majoritet av mäklarna tror samtidigt att även efterfrågan kommer att öka, även om denna andel inte ökade lika mycket som den minskade för utbudet. En majoritet av mäklarna spår att försäljningstiderna kommer att sjunka. Drygt 7 av 10 mäklare bedömer därtill att höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav skulle underlätta för förstagångsköpare. 13 procent tror att det inte har någon avgörande betydelse medan 15 procent menar att de negativa aspekterna överväger i form av höjda bostadspriser och/eller skulder.
I SBAB:s kvartalsvisa Mäklarbarometer får fastighetsmäklare verksamma i landets tre storstadsregioner bedöma marknadsläget utifrån en rad parametrar. Nedan återges mäklarnas syn på hur de bedömer att bostadspriserna, utbudet, efterfrågan och försäljningstiderna på bostäder kommer att utvecklas under det första kvartalet nästa år, samt vad det anser om förslaget om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav.
Splittrad prisbild
Drygt hälften (53 %) av mäklarna bedömer att bostadspriserna stiger första kvartalet nästa år varav 6 procent att de ökar mycket (se tabell1). 45 procent spår att de står stilla. Ett fåtal mäklare (3 %) tror på fallande priser men inga (0 %) tror att de kommer att falla mycket.
- Jag är lite förvånad över att så många som nästan varannan mäklare bedömer att bostadspriserna kommer att stå stilla under första kvartalet nästa år. De lite längre bundna bolåneräntorna, som i hög grad påverkar bostadspriserna, ser förvisso ut att inte falla mer. Samtidigt bör stigande reala hushållsinkomster i kombination med för årstiden normala säsongsmönster tala för stigande bostadspriser under större delen av våren, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Utbudsökning bedöms dominera efterfrågeökning
En tydlig majoritet (61 %) tror att utbudet av bostadsrätter kommer att fortsätta att öka under det första kvartalet nästa är (se tabell 2). Den är dock betydligt lägre jämfört med motsvarande bedömning inför innevarande års sista kvartal (72 %). Det är en klart större andel av mäklarna i Storgöteborg som tror på en utbudsökning, jämfört med i Storstockholm och Stormalmö. En majoritet av mäklarna tror samtidigt att även efterfrågan kommer att öka, även om andelen här inte ökade lika mycket som den minskade för utbudet. Det är över lag betydligt fler mäklare som tror på ökat utbud av bostadsrätter jämfört med villor medan synen på efterfrågan skiljer sig marginellt mellan villor och bostadsrätter.
Försäljningstiderna väntas sjunka
Nästan 6 av 10 mäklare tror att försäljningstiderna kommer att sjunka under nästa års första kvartal (se tabell 2). Mest optimistiska är mäklarna i Göteborg gällande försäljningstiderna för både bostadsrätter och villor.
- Det är tydligt att mäklarna som grupp tror att det efter årsskiftet kommer bli lättare att sälja sin bostad sett till hur lång tid det bedöms ta att genomföra en försäljning, säger Robert Boije.
Drygt 7 av 10 mäklare tror att mindre strikta bolåneregler underlättar för förstagångsköpare
I en extrafråga har mäklarna denna gång tillfrågats om hur de ser på det aktuella utredningsförslaget om höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav. 72 procent av mäklarna bedömer att ett höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav kommer att underlätta för förstagångsköpare. 13 procent tror att det inte har någon avgörande betydelse medan 15 procent menar att de negativa aspekterna överväger i form av höjda bostadspriser och/eller skulder.
- En snabb och lite illvillig tolkning av mäklarnas över lag positiva syn på höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav är att de potentiellt själva har allt att vinna på att dessa åtgärder genomförs. En mer rättvis tolkning kan vara att de, till skillnad från många andra som ogenomtänkt har avfärdat utredningens förslag, troligen har satt sig in i utredningens analys och beräkningar som övertygande pekar mot att det skulle underlätta för förstagångsköpare. Dessutom utan stora risker för vare sig hushållen själva eller den finansiella stabiliteten i Sverige, säger Robert Boije.
Se tabeller i separat bilaga.
Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer:
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av Origo Group på uppdrag av SBAB. Den senaste undersökningen gjordes 18 november till 2 december 2024.
Anm. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik, som normalt ansvarar för Mäklarbarometern, är föräldraledig fram till den 7 januari nästa år. Under perioden fram till dess kommenterar SBAB:s chefsekonom Robert Boije resultaten.
Kontakter
Bessie WedholmPresskontaktSBAB
Tel:073-049 08 74bessie.wedholm@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 295 000 och 669 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 033. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
Trots miljoninvesteringar är kunskapen om bostadsrättsföreningens ekonomi liten3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige är ungefär 3 miljoner. Trots miljoninvesteringar har många dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. 46 procent vet inte hur stora lån föreningen har och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har, visar SBAB:s bostadsrättsundersökning. Intresset för att engagera sig i sin föreningen är svagt. Över hälften valde att inte gå på årsstämman ifjol. 40 procent hade inte tid, 20 procent tyckte inte att det gav dem något och 8 procent var rädda för att bli invalda i styrelsen.
Boprisuppgång i mars – men någon våryra är det inte tal om2.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet: lägenhetspriserna med 0,9 procent och villapriserna med 0,4 procent. Störst prisuppgång på lägenheter hade Storgöteborg (+3,1 %) och på villor Stormalmö (+1,6 %). I två regioner (Storgöteborg och Norra Sverige) föll villapriserna. Lägenhetspriserna föll i en region (Norra Sverige). Trenden, där den normala säsongseffekten och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,4 procent i mars i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum