Akademiker inom kommunala företag ska ha hållbara arbetsliv med positiv löneutveckling
Akademiker är en nyckelkompetens för arbetsgivarna och måste värdesättas inom kommunala företag. Det menar AkademikerAlliansen som nu har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarparten Sobona för branscherna energi, vatten och miljö, fastigheter, flygplatser samt besöksnäring och kulturarv.

– Akademiker har en nyckelkompetens för sektorns viktiga samhällsuppdrag. En förutsättning för att kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs på kort och lång sikt är att akademiker upplever att den akademiska kompetensen värdesätts, både i form av lönenivåer och löneutveckling samt anställningsvillkor. Anställningsvillkoren behöver vara konkurrenskraftiga och flexibla, säger Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.
Den 20 december 2024 lämnade AkademikerAlliansen sina avtalskrav till SKR och Sobona om huvudöverenskommelsen och allmänna villkorsavtalet. Nu startar AkademikerAlliansen avtalsförhandlingarna inom kommunala företag – så kallade branschöverenskommelser – på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motpart är Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.
Hållbar arbetsmiljö med goda möjligheter för återhämtning, trygga anställningar och flexibla villkor är förutsättningar för att bolagen ska kunna stå sig i konkurrensen om kompetensen på arbetsmarknaden. Akademikers lönesättning behöver kopplas till individuell prestation tydligare än i dag. Alla led i löneprocessen måste bli än mer tydliga.
– Chefer är centrala för utvecklingen av verksamheten samt för att skapa ett hållbart arbetsliv för de anställda. Det är mycket viktigt att chefer har förutsättningar för att kunna utöva gott ledarskap och att verksamheterna gör det attraktivt att ta på sig ett chefsuppdrag, säger Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder 90 000 akademiker inom sektorn.
AkademikerAlliansens övergripande krav
- Tydligare löneprocesser med större inflytande för lokala parter.
- Förbättrade villkor vid föräldraledighet.
- Större möjligheter för individen att påverka sina anställningsvillkor
- Bättre förutsättningar för ett långt hållbart arbetsliv genom arbetstidsåtgärder.
- Uppräkning av villkoren i avtalet för att följa märket inom industrin och andra tecknade avtal.
Yrkandena går att läsa i sin helhet på AkademikerAlliansen | Saco.
Nyckelord
Kontakter
Mats ErikssonOrdförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen
Tel:0708-25 44 69Mats.Eriksson@srat.sewww.saco.se/AkademikeralliansenBilder

Dokument
Länkar
AkademikerAlliansen inom Saco
AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för samtliga medlemsförbund.
Vi är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi cirka 90 000 akademiker.
Vi driver förhandlingar på central nivå med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter.
Vi tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.
Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning28.4.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum