Sveriges Ingenjörer

Akademiker inom kommunala företag ska ha hållbara arbetsliv med positiv löneutveckling

Dela

Akademiker är en nyckelkompetens för arbetsgivarna och måste värdesättas inom kommunala företag. Det menar AkademikerAlliansen som nu har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarparten Sobona för branscherna energi, vatten och miljö, fastigheter, flygplatser samt besöksnäring och kulturarv.

Alt text: En man i kostym står utomhus med en oskarp stadsmiljö i bakgrunden.
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen. Foto: Sören Andersson

– Akademiker har en nyckelkompetens för sektorns viktiga samhällsuppdrag. En förutsättning för att kunna rekrytera och behålla den kompetens som behövs på kort och lång sikt är att akademiker upplever att den akademiska kompetensen värdesätts, både i form av lönenivåer och löneutveckling samt anställningsvillkor. Anställningsvillkoren behöver vara konkurrenskraftiga och flexibla, säger Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.

Den 20 december 2024 lämnade AkademikerAlliansen sina avtalskrav till SKR och Sobona om huvudöverenskommelsen och allmänna villkorsavtalet. Nu startar AkademikerAlliansen avtalsförhandlingarna inom kommunala företag – så kallade branschöverenskommelser – på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025. Motpart är Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Hållbar arbetsmiljö med goda möjligheter för återhämtning, trygga anställningar och flexibla villkor är förutsättningar för att bolagen ska kunna stå sig i konkurrensen om kompetensen på arbetsmarknaden. Akademikers lönesättning behöver kopplas till individuell prestation tydligare än i dag. Alla led i löneprocessen måste bli än mer tydliga.

– Chefer är centrala för utvecklingen av verksamheten samt för att skapa ett hållbart arbetsliv för de anställda. Det är mycket viktigt att chefer har förutsättningar för att kunna utöva gott ledarskap och att verksamheterna gör det attraktivt att ta på sig ett chefsuppdrag, säger Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder 90 000 akademiker inom sektorn.

AkademikerAlliansens övergripande krav

  • Tydligare löneprocesser med större inflytande för lokala parter.
  • Förbättrade villkor vid föräldraledighet.
  • Större möjligheter för individen att påverka sina anställningsvillkor
  • Bättre förutsättningar för ett långt hållbart arbetsliv genom arbetstidsåtgärder.
  • Uppräkning av villkoren i avtalet för att följa märket inom industrin och andra tecknade avtal.

Yrkandena går att läsa i sin helhet på AkademikerAlliansen | Saco.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alt text: En man i kostym står utomhus med en oskarp stadsmiljö i bakgrunden.
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.
Foto: Sören Andersson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

AkademikerAlliansen inom Saco

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för samtliga medlemsförbund.

Vi är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi cirka 90 000 akademiker.

Vi driver förhandlingar på central nivå med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter.

Vi tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.

Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden27.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.

TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye