Vabruari blir vobruari för Sveriges akademiker
Vobbtrenden håller i sig. En ny undersökning från Akavia visar att nästan två av tre akademiker under det senaste året vobbade alla eller nästan alla dagar de var hemma med sjukt barn. Samtidigt visar ny statistik från Försäkringskassan att uttaget av ersättningsdagar för tillfällig föräldraledighet i Sverige fortsätter att minska med nio procent under 2024 jämfört med 2023.

Trenden att vobba, det vill säga att omhänderta sjukt barn och sköta arbetet, utan att begära ersättning för tillfällig föräldrapenning, fortsätter stå sig stark. Efter flera år med höga nivåer av uttag av dagar med tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (vab) fortsatte uttaget att minska 2024 med drygt nio procent på årsbasis jämfört med 2023. Statens utgifter för tillfällig föräldraförsäkring minskade även med tre procent från 8,6 till 8,3 miljarder, enligt Försäkringskassan*.
- När distansarbete har blivit det nya normala för många akademiker väljer fler att vobba. Att det utbetalade beloppet för ersättningsdagar för tillfällig föräldrapenning fortsätter sjunka tyder på att det får positiva effekter på utgifterna för staten, säger Charlotte Tarschys, chefsekonom på Akavia.
Rusta organisationen för vob och minska risken för stress och dåligt samvete
Hälften av de tillfrågade i Akavias undersökning är i huvudsak positiva till att vobba, medan en fjärdedel uppfattar det som i huvudsak negativt. Bland de som varit hemma med sjukt barn är det numer fler som vobbar än vabbar. Under det senaste året har nästan två av tre av dem vobbat alla eller nästan alla dagar och var tredje vobbat alla dagar. Samtidigt kan vobbandet leda till stress och dåligt samvete både mot kollegor och mot barn. Sju av tio anger som främsta orsak att de ändå får göra jobbet vid senare tillfälle.
- Allt ansvar ska inte hamna på en person. Det är en rättighet att kunna vara frånvarande från jobbet för vård av barn och det är viktigt att arbetsgivaren organiserar arbetet så att det är möjligt, genom att prioritera eller exempelvis ha andrahandsansvar. Var tydlig mot alla vad som gäller, både kollegor med och utan barn, säger Charlotte Tarschys.
Privatekonomin inte främsta orsak till att akademiker väljer vob före vab
Trots de senaste årens ansträngda ekonomiska läge anger endast fyra av tio akademiker att det finns ekonomiska orsaker till att man väljer att vobba istället för att vabba. Enligt Försäkringskassan betalades 62% av alla vab-dagar ut till kvinnor under 2024, en marginell ökning jämfört med 2023. Precis som 2023 minskade mäns uttag. Akavias undersökning tyder på att skillnaden mellan könen kan vara ännu större än så. Sex av tio kvinnor svarar att av de dagar som de tagit hand om sjukt barn har alla eller nästan alla dagar varit vob. Bland männen är motsvarande andel hälften.
- Den ene förälderns behov av tillgänglighet på jobbet påverkar den andres möjligheter att ta jobb med mer ansvar. Möjligheten till att vobba kan innebära bättre möjlighet att göra karriär på lika villkor för kvinnor och män och för småbarnsföräldrar och andra grupper. Det är därför viktigt att föräldrar diskuterar frågan redan vid karriärplanering och byte av arbete, inte bara samma dag som barnet snörvlar, säger Charlotte Tarschys.
Om Akavias undersökning
Resultaten baseras på en webbenkät som genomfördes bland Akavias medlemmar den 19-26 november 2024. Av totalt 4 277 svar baseras resultaten på de 1 511 svarande medlemmar med barn 12 år eller yngre.
*Vabbandet fortsätter minska under 2024 – även mäns uttag minskade - Försäkringskassan
Nyckelord
Kontakter
Filip LindmarkPressansvarig
Tel:+46706652955filip.lindmark@akavia.seOm Akavia
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum