
Resultat av WWFs igelkottsräkning: vanligast på Gotland
I somras genomförde WWF tillsammans med Nordens Ark sin första "Igelkottsveckan" där fler än 50 000 rapporter kom in från hela Sverige. Nu har SLU Artdatabanken analyserat resultaten som visar var igelkottarna är vanligast och ovanligast – se hela listan.

Totalt observerades 28 662 levande igelkottar och 2 572 döda under sommarens räkning. Nu har SLU Artdatabanken, tillsammans med en student från Umeå universitet, jämfört antalet rapporterade igelkottar i olika län med rapporter av andra däggdjur. En siffra som kan jämföras mellan olika områden och över tid.
Analysen visar att Gotland är det län där igelkottar är vanligast, medan de är ovanligast i Jämtland.
– Ett gemensamt mönster över hela landet är att igelkottar trivs nära människor. De söker sig inte sällan till städer och samhällen med mycket grönytor, parker och trädgårdar med lövträd och buskage, säger Jessica Ångström, artexpert på Världsnaturfonden WWF.
– I samhällen med mycket grönt är det lätt för igelkotten att hitta både boplatser och mat så som småkryp och insekter som igelkotten äter. Men samtidigt är biltrafiken ett problem.
Under Igelkottsveckan observerades över 2500 döda igelkottar in, varav cirka nio av tio hade dött i trafiken.
Siffran som SLU Artdatabanken tagit fram visar "igelkottstätheten" i olika områden, i stället för endast en avspegling av Sveriges befolkningstäthet.
– Igelkottar är vanligare i södra Sverige där det finns mer lövskog. Men de verkar samtidigt ha blivit vanligare i hela norra Sverige. Kalla vintrar verkar inte heller vara en alltför stor utmaning för igelkottarna, säger Jessica Ångström.
– Några av anledningarna till att de är så vanliga på Gotland är att det är gott om fina livsmiljöer, kanske lite mindre biltrafik och avsaknad av grävling.
Förutom den här direkta lägesbilden, är styrkan i det insamlade materialet att det kommer kunna användas framöver, i kommande igelkottsräkningar, för att följa trenderna och se hur populationen ökar eller minskar över tid. Både lokalt och nationellt. Igelkottar klassas som nära hotad både i Sverige (Artdatabankens rödlista) och sedan i höstas även internationellt (IUCNs rödlista).
– En så här stor räkning av igelkottar har aldrig skett tidigare. Tidigare observationer till Artdatabanken har inte varit så här omfattande. Så förutom att detta ger oss en lägesbild hur det ser ut just nu, så är det jättebra för fortsatta studier, säger Jessica Ångström.
Fakta: Här är igelkottarna vanligast i Sverige
1. Gotlands län
2. Östergötlands län
3. Skåne län
4. Hallands län
5. Blekinge län
6. Örebro län
7. Kalmar län
8. Gävleborgs län
9. Jönköpings län
10. Värmlands län
11. Västra Götalands län
12. Södermanlands län
13. Kronobergs län
14. Västmanlands län
15. Stockholms län
16. Dalarnas län
17. Norrbottens län
18. Västerbottens län
19. Uppsala län
20. Västernorrlands län
21. Jämtlands län
Fakta: Vad gör igelkottarna på vintern
Nu har igelkottarna gått i vinterdvala. Höstens pyssel, där igelkotten burit löv, kvistar och mossa i sin lilla mun, har nu resulterat i ett ide med väggar med mellanrum av stillastående luft. Det är hemligheten för en stabil temperatur. Igelkotten använder nämligen samma princip som i våra fluffiga vinterjackor. Ett snötäcke hjälper också till med skydd och isolering.
Under dvalan sänker igelkotten sin kroppstemperatur ända ner till 4 grader, och saktar på så sätt ned ämnesomsättningen. Jämfört med björnarna så sänker de bara sin kroppstemperatur några få grader. Andas gör den bara med några korta andetag – i timmen. Drygt en gång i veckan vaknar den till för att sträcka på benen – ibland även utanför boet.
Till våren vaknar igelkottarna, men det är inte säkert att de vaknat till Valborg, så då ska man ta det försiktigt med att flytta löv - och rishögar till valborgselden.
Fakta: Igelkottsveckan
Igelkottsveckan är en del av projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som drivs av WWF och Nordens Ark.
Igelkottsveckan är ett återkommande event för att kunna samla data genom medborgarforskning och som ska kunna jämföras över tid.
Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.
Kontakter
Jessica ÅngströmTalesperson natur och arter
Tel:070-353 22 72jessica.angstrom@wwf.seTroy EnekvistPressekreterareWWF
Tel:076 06 85 006troy.enekvist@wwf.seVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.