Region Örebro län

Avancerad cancerbehandling utförs nu även vid Universitetssjukhuset Örebro

Dela

CAR-T kan ges till vuxna patienter med lymfom och akut lymfatisk leukemi (ALL) där cytostatikabehandling inte har önskad effekt eller vid återfall efter cytostatikabehandling. Nu kan behandlingen ges på Universitetssjukhuset Örebro.

En man och en kvinna i sjukhuskläder.
Erik Ahlstrand, överläkare, och Anna Hällzon, sjuksköterska och koordinator för CAR-T-behandlingen, är nöjda att behandlingen nu finns i Örebro. Håkan Risberg Region Örebro län

"Tidigare har den här patientgruppen behövt åka till Uppsala eller Stockholm för att få sin behandling. Men nu kan vi ge den här på USÖ", berättar Erik Ahlstrand, överläkare Verksamhetsområde medicin på USÖ.

Det här är en avancerad immunologisk cancerbehandling där patientens egna vita blodkroppar tas ut från kroppen för att skickas till ett laboratorium där de modifieras. Patienten får sedan tillbaka sina modifierade vita blodkroppar, CAR-T-celler, intravenöst som då attackerar cancercellerna mer effektivt.

"Behandlingen har utförts i Sverige i några år och vi ser att den har gett mycket bra resultat för patienter där traditionell behandling inte har haft önskvärd effekt."

Det har varit en lång process för att få behandlingen på plats på USÖ. Det krävs viss specialutrustning för behandlingen, men det som tagit längst tid är att få de tillstånd som behövs.

"Det är lite speciellt med den här behandlingen. Den utgår från patientens egna blodkroppar men eftersom de modifieras så räknas behandlingen som ett läkemedel. Så vi har behövt få tillstånd för läkemedelstillverkning eftersom vi är en del i den kedjan."

Men nu är tillståndet på plats och USÖ är ackrediterad användare för det här läkemedlet.

"Framöver kommer den här behandlingsmetoden att kunna tillämpas på fler cancerdiagnoser och sannolikt även på vissa solida tumörer", säger Erik Ahlstrand avslutningsvis.

Bilden: Erik Ahlstrand och Anna Hällzon, som är sjuksköterska och koordinator för CAR-T behandling på USÖ.

Nyckelord

Kontakter

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta
Erik Ahlstrand, överläkare Verksamhetsområde medicin, USÖ
Tel: 019-6021589

Bilder

Överläkare Erik Ahlstrand
Överläkare Erik Ahlstrand.
Håkan Risberg Region Örebro län
Ladda ned bild

DET PERSONLIGA UNIVERSITETSSJUKHUSET Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda. Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.

Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer14.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye