Svensk Dagligvaruhandels kommentar till regeringsuppdraget om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader
Sverige står inför stora folkhälsoutmaningar, däribland en snabb ökning av kostrelaterade sjukdomar i socioekonomiskt utsatta områden, vilket väcker stor oro. För att möta denna utmaning har regeringen gett Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader.

Detta uppdrag kompletterar det tidigare slutredovisade arbetet att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och relevanta insatsområden för en mer hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Idag redovisar Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket sitt uppdrag och överlämnar sin slutrapport till regeringen.
– Det är bra att Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket så tydligt pratar om barn och ungas hela matmiljö. Samtidigt ser vi ett behov av mer riktade utbildningsinsatser, vilket myndigheterna också betonar. Vi skulle gärna se ökad kommunikation kring Nyckelhålet samt en översyn av närings- och hälsopåståenden för att underlätta för konsumenter att göra hälsosamma val, säger Jenny Hagberg, hållbarhetsansvarig Svensk Daglgivaruhandel.
Svensk Dagligvaruhandel har aktivt deltagit i myndigheternas arbete och bidragit med inspel till de rapporter och indikatorer som presenterats. Svensk Dagligvaruhandel och våra medlemsföretag – Axfood, Coop, ICA och Lidl – är alla aktiva i folkhälsoarbetet. På branschnivå har vi genomfört flera initiativ, bland annat arbetat fram en överenskommelse om åldersgräns för energidrycker, etablering av ett nytt index som följer volymförsäljningen av frukt och grönsaker, deltar aktivt i nystartade Fullkornsfrämjandet samt ett aktivt arbete med närings- och hälsopåståenden.
För att nå en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion för barn och unga behövs;
- Särskilda insatser för barn och unga
Tidiga matvanor är avgörande. Initiativ som Nyckelhålsdagar i skolan, riktad kommunikation och aktiviteter i barnens närmiljö bör stärkas. - Nyckelhålet 2.0 – en vägledning för hälsosamma val
I diskussioner om hälsa lyfts ofta behovet av ökad kunskap kring hälsosamma val, där tydliga märkningar mot konsument föreslås som ett effektivt verktyg. Vi anser att denna kunskap redan är förpackad i den befintliga Nyckelhålsmärkningen. För att stärka dess genomslag ser vi gärna en långsiktig satsning och en omfattande informationsinsats som ytterligare etablerar Nyckelhålet som en självklar vägledning för hälsosamma matval. - Revidering av hälsopåståendeförordningen
Nuvarande regler begränsar möjligheten att informera om hälsosamma produkter på ett konsumentvänligt sätt och att kommunicera gradvisa produktförbättringar, exempelvis sänkning av socker- och salthalter. - Likvärdig reglering av hela marknaden
Dagligvaruhandeln har en viktig roll i att forma barns och ungas matmiljö. Men mat säljs idag på många fler ställen än i dagligvaruhandeln. Att Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i sin rapport tydligt lyfter ungas hela matmiljö är bra. För att åstadkomma effektiva insatser och undvika konkurrenssnedvridning är det viktigt att en eventuell reglering av exempelvis utrymmesmat omfattar hela marknaden.
Läs mer via Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.
Kontakter
Cecilia AnnelingKommunikationschef
Tel:0708-40 52 63cecilia.anneling@svdh.seSvensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
Följ Svensk Dagligvaruhandel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel
Påsken förklarar den svaga försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln i mars15.4.2025 06:15:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen i dagligvaruhandeln minskade med 0,3 procent under mars 2025, jämfört med samma månad 2024, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Kalendereffekten för mars beräknas till -4,4 procent, vilket beror på att påsken infaller i april i år men inföll i mars i fjol. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,1 procent under mars månad.
Påskförsäljningen är viktig för dagligvaruhandeln14.4.2025 09:25:27 CEST | Pressmeddelande
Påsken är en av årets stora mathögtider som för många är starkt förknippad med traditionsenliga måltider, godis och sociala sammankomster. Under påskveckan spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln i jämförelse med en normal vecka. Under årets inledande kvartal har dagligvaruhandeln präglats av en inflationsoro, trots detta lär påskfirandet i år vara fortsatt prioriterat bland konsumenterna.
Kommentar till SCB:s konsumentprisindex (KPI) för mars 202511.4.2025 08:53:04 CEST | Pressmeddelande
Inflationen i mars uppgick till 0,5 procent enligt SCB:s senaste statistik (KPI), medan inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker låg på 5,4 procent. Det är framför allt priserna på mejeri, kaffe och fetter som fortsätter att driva upp livsmedelsinflationen och varje kategori har sin förklaring och logik. Viktigt att notera denna månad är dock att vi jämför oss med mars 2024 som till och med hade en negativ inflation. Inflationen mellan februari och mars låg på 0,8 procent, vilket trots allt är lägre än mellan januari och februari. Med det sagt, i en omvärld med hot om tullar, klimatförändringar och andra osäkerheter kommer konsumenterna troligen behöva vänja sig vid mer volatila priser på livsmedel. För att förstå inflationen på livsmedel måste man titta närmare på de bakomliggande orsakerna. Då ser vi att mejeri, som är en stor kategori, har ökat med 12,1 procent, vilket beror på underskott av mjölk i hela Europa. Kaffe och choklad har ökat med närmare 30 procent, vilket helt
Svensk Dagligvaruhandel och FoodFacts inleder samarbete för klimattal på livsmedelssortiment10.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Som ett led i arbetet med att minska dagligvaruhandelns klimatpåverkan inleder Svensk Dagligvaruhandel ett samarbete med det svenska techbolaget FoodFacts. Samarbetet syftar till att ta fram klimattal för butikernas livsmedelssortiment, baserat på den branschgemensamma metod för klimatberäkning som Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen tidigare tagit fram.
Svensk Dagligvaruhandel välkomnar Livsmedelsstrategin 2.021.3.2025 13:35:18 CET | Pressmeddelande
Idag, 21 mars, presenterades Livsmedelsstrategin 2.0 av landsbygdsminister Peter Kullgren tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa och Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum