SweTrial ska öka svensk konkurrenskraft inom kliniska prövningar
Läkemedelsverket föreslår en modell för hur ett framtida SweTrial bör organiseras, som möjliggör fler högkvalitativa kliniska prövningar i Sverige genom förbättrade förutsättningar och stärkt genomförandekapacitet.

Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att föreslå hur Sverige kan förbättra förutsättningarna och stärka kapaciteten att genomföra kliniska prövningar. Ökad svensk konkurrenskraft är ett mål i den svenska life science-strategin. Ett nationellt samarbete ska också möta behoven från såväl näringslivet och akademin som patienter och hälso- och sjukvård. Nu kommer en första delredovisning med förslag på organisatorisk modell.
– Från första spadtag har samråd varit ett ledord. I arbetet har representanter från hälso- och sjukvården, industrin, akademin, myndigheter, civilsamhället och patienter bjudits in till en nationell referensgrupp. Samma aktörer har även bjudits in till en serie utvecklings- och innovationsmöten i syfte att ta fram förslag på arbetssätt för nationell samverkan inom SweTrial, berättar Peter Asplund som är Läkemedelsverkets projektledare.
Ett råd med externa ledamöter och ett samordnande kansli
SweTrial föreslås organiseras direkt under Läkemedelsverkets generaldirektör. Till det ska knytas ett råd som utöver medarbetare från Läkemedelsverket ska bestå av externa ledamöter.
– I en första rapport redogör vi nu för hur ett partnerskap kan organiseras och vilka kostnader som är förenade med etablering och förvaltning. Samtidigt fortsätter vi uppdraget att bygga en förtroendefull process tillsammans med aktörerna och uppdragsgivaren. Genom att utveckla lösningar gemensamt och lära av det som redan är gjort kan vi uppnå en effektiv, tillgänglig och öppen struktur som bygger på aktörernas delaktighet, fortsätter Peter Asplund
Fördela medel
SweTrial ska vara ett nav mellan aktörer och i delredovisningen till regeringen skriver Läkemedelsverket att det görs genom att
- aktörerna på den nationella nivån gemensamt sätter mål och prioriterar åtgärder
- samordna fördelning av medel till stöd för förbättrade förutsättningar och ökad genomförandekapacitet för kliniska prövningar, och
- följa upp och utvärdera prestationer och resultat i förhållande till mål prioriteringar och utbetalda medel.
– I delredovisningen föreslås att ett råd ska knytas till SweTrial. Rådets ledamöter ska ha en särskild insikt i hälso- och sjukvård, näringsliv och akademi. Rådets ska bidra till att SweTrial har en långsiktig och strategisk målbild, där relevanta omvärldsfaktorer beaktas. Läkemedelsverket föreslår att verksamheten inom SweTrial utvärderas löpande och att Socialdepartementet ska uppdra åt Statskontoret att, när SweTrial är etablerat och har uppnått en rimlig grad av stabilitet, utvärdera såväl effektiviteten som ändamålsenligheten, säger Gunilla Andrew Nielsen, enhetschef och beställare av uppdraget.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum