Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD.
I nästa studie får deltagare äta blå muffins för att forskarna ska kunna följa fibrernas resa genom kroppen.

Kostfibrer är bra för både magen och tarmfloran. Fibrerna håller magen stabil och blir mat till de goda bakterierna i tarmfloran. Victor Castro-Alves är intresserad av den tredje effekten – att kostfibrer har en direkt inverkan på cellerna i tarmen och på immunförsvaret.
Han har undersökt hur fibrer från vete och havre bryts ner i tjocktarmen och bildar så kallade oligomerer, och hur dessa i sin tur påverkar tarmens celler som är en del av immunförsvaret.
Hämma eller aktivera
Örebroforskaren studerade vad som hände med fibrerna när de jäste i en labbmiljö som liknar tjocktarmen. Resultaten visar att oligomererna som fibrerna producerade antingen kunde hämma eller aktivera speciella receptorer på cellerna. Långa oligomerer med flera förgreningar visade sig ha större påverkan än raka oligomerer.
Det betyder att fibrerna inte bara är mat för tarmbakterier utan också påverkar immunförsvaret direkt genom att interagera med celler i tarmen.
– Det var ett tidskrävande arbete eftersom vi metodiskt undersökte hur var och en av dessa unika molekylära strukturer reagerade med tarmens celler, säger Victor Castro-Alves, forskare i kemi vid Örebro universitet.
– Nu har vi en arbetsmetod som vi kan använda för att testa olika slags samband. Den kan till exempel användas för att förstå vad som sker hos patienter inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS och IBD. Kanske kan vi på sikt upptäcka hur vi kan använda mat för att minska symptomen. Det finns stor potential för oligomererna, säger Victor Castro-Alves.
Alla har olika matsmältningsprocesser
I projektet gjordes även studier där deltagare fick lämna avföringsprov. Forskarna såg att även fibrer påverkar tarmfloran i stort sett på samma sätt fanns det skillnader mellan olika människor.
– Det är inte så förvånande eftersom alla har olika tarmbakterier och matsmältningsprocesser, säger han.
Tiden det tar för maten att passera genom tarmen har stor betydelse och kan variera från 10 timmar ändå upp till 72 timmar. I nästa steg, som går under namnet Blue muffin study, ska deltagarna äta muffins preparerade med kostfiber, som har färgats blå med livsmedelsfärg.
Forskarna ska analysera de blåfärgade avföringsproverna och de som kommer närmast efter för att hitta fler svar om fibrers påverkan på immunförsvaret – och i förlängningen människors hälsa.
Det nya projektet har fått över 900 000 kronor från Lantmännens forskningsstiftelse och är en del av Rosetta@oru.
Forskningsresultaten är publicerade i Carbohydrate Polymers (Elsevier): Bioactive arabinoxylan oligomers viacolonic fermentation and enzymatic catalysis: Evidence of interaction with toll-like receptors from in vitro, in silico and functional analysis
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta Victor Castro-Alves: 076 566 89 51, Victor.Castro-Alves@oru.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Utbildningar om beredskap och kris lockar sökande till Örebro universitet16.4.2025 10:18:27 CEST | Pressmeddelande
Intresset för att studera vid Örebro universitet är fortsatt stort inför höstterminen. Kurser och program om beredskap och krishantering är några av de teman som lockar många.
Svett kan övervaka den kraftiga inflammationen efter hjärtinfarkt15.4.2025 07:33:03 CEST | Pressmeddelande
Svett skulle kunna ersätta blodprov för att övervaka patienter som haft en hjärtinfarkt. Det visar en studie vid Örebro universitet. – Resultatet kan på sikt ha stor betydelse, eftersom tidig och skonsam diagnostik kan förbättra prognosen för många patienter, säger Anna Björkenheim, överläkare och forskare i medicin.
AI minskar stress över arbetsuppgifter14.4.2025 07:43:05 CEST | Pressmeddelande
AI minskar stressen för anställda med många arbetsuppgifter. Samma stressminskning gäller för anställda med nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie vid Örebro universitet och Ratio. – Det finns en uppfattning om att AI leder till ökade krav och snabbare arbetstakt, som kan öka stressen. Här finner vi det omvända, åtminstone för en grupp anställda, säger Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi.
Förnyat bevis på toppkvalitet för Handelshögskolan i Örebro10.4.2025 07:43:45 CEST | Pressmeddelande
Handelshögskolan vid Örebro universitet behåller sin internationella ackreditering, AACSB. – Ackrediteringen är en internationellt vedertagen kvalitetsstämpel för hela verksamheten som delas ut till färre än 5 procent av 16 000 handelshögskolor över hela världen, säger Anna Kremel, proprefekt vid Handelshögskolan.
AI-verktyg för patienter med IBD10.4.2025 07:33:48 CEST | Pressmeddelande
– Smärta, trötthet och blödningar. Det är vardag för människor med inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Örebroforskaren Jonas Halfvarson. EU-projektet miGut-Health har utvecklat AI-verktyg för patienter – och utforskat biomarkörer som gör det möjligt att förebygga IBD.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum