Ledarna

Kompetensförsörjning: En ödesfråga för chefer och Sverige konkurrenskraft

Dela

Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sveriges konkurrenskraft. En åldrande befolkning, sjunkande födelsetal, dålig matchningseffektivitet och AI:s inträde i arbetslivet innebär stora utmaningar för företag och organisationer att säkerställa rätt kompetens.

Under tredje kvartalet 2024 saknades totalt 70 000 personer inom olika yrken i Sverige visar SCBs nya statistik. Samtidigt hade hälften av arbetsgivarna upplevt någon typ av problem när de rekryterat senaste halvåret. Det är en utmaning som kan påverka Sveriges tillväxt och det framtida välståndet negativt.

Sveriges chefsorganisation Ledarna har frågat fler än 23 000 chefer om kompetensbrist och kompetensförsörjning. Det visar det sig att en majoritet av cheferna har direkt ansvar för kompetensutveckling och rekrytering på både kort och lång sikt. Trots det uppger få chefer att det finns etablerade processer och strategier för kompetensutveckling och rekrytering eller att erbjuda konkurrenskraftiga löner. 

 - Närmare åtta av tio chefer har ansvar för kompetensförsörjning samtidigt som bara en av fyra svarar att det finns en långsiktig kompetensförsörjningsstrategi eller en plan att ersätta en person när denna slutar. Det är naturligtvis inte bra. Ansvaret för det långsiktiga, strategiska arbetet kring kompetensförsörjning måste hänvisas till ledningsfunktioner som har mandat och överblick över helheten. Chefer belastas med allt fler arbetsuppgifter utan att något annat tas bort, det är en ekvation som inte går ihop, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Avsaknaden av kvalificerad arbetskraft är det största hindret för kompetensförsörjningen visar Ledarnas rapport, När arbetskraften krymper – chefer om behovet av kompetens. Det gör att det finns ett stort behov av vidareutbildning. Tre av fyra chefer anger ett behov av att vidareutbilda befintlig personal. Rapporten visar också att en av fyra chefer rekryterar på potential snarare än faktiskt kompetens. Den kompetens som störst andel saknar är inom IT/Digital kompetens/AI (22 procent).

 - Bristen på kvalificerad arbetskraft har gjort det helt centralt att vidareutbilda befintlig personal. Samtidigt visar rapporten att det bara är fyra av tio som anser att det finns en plan för medarbetarnas kompetensutveckling, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Omställningsstudiestödet för yrkesverksamma har förändrat förutsättningarna för vidareutbildning i grunden. Med omställningsstudiestöd kan man studera på heltid upp till ett år med upp till 80 procent av sin lön, eller deltid under flera år för att öka sin kompetens och stärka sin position på arbetsmarknaden.

 - Men för att det ska fungera som tänkt måste det finnas ett tillräckligt utbud av kurser att söka som till form och innehåll passar yrkesverksammas och arbetsmarknadens behov. I dag premieras program och campusförlagda utbildningar alltför hårt när resurser fördelas till lärosätena. Det lönar sig inte att utveckla och erbjuda kortare distanskurser som kan läsas på deltid – något som efterfrågas av yrkesverksamma, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Utbildning som enbart syftar till att möta specifika kompetensbehov hos en arbetsgivare ger inte rätt till omställningsstudiestöd. Den typen av utbildning är arbetsgivarens ansvar.

 - För att Sverige fortsatt ska vara konkurrenskraftigt och välfärden fungerande behövs flera viktiga beslut tas snabbt. Matchningen på arbetsmarknaden behöver bli mer effektiv genom ett anpassat och breddat kursutbud hos högskolor, yrkeshögskolor och Komvux. Det krävs även politiska åtgärder för en ökad satsning på kompetensutvecklingen inom AI för yrkesverksamma. Och arbetsgivare måste se vidareutbildning av anställda som en långsiktig investering för att säkra kompetensen, inte enbart som en kostnad, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Om undersökningen
Ledarna genomför årligen en enkät bland medlemmarna för att kunna ge dem bra service när det gäller lönefrågor och andra arbetsrelaterade frågor. Det statistiska underlaget i denna rapport är hämtat från löneenkäten 2024 med en svarsfrekvens på 32 procent.

Årets enkät har kompletterats med ett antal frågeställningar på temat kompetensförsörjning och det är resultatet av dessa frågor som presenteras här. I sammanställningen av svaren på temadelen av enkäten har vi exkluderat specialister och projektledare. Då återstår 25 471 respondenter. 94 procent av dessa (23 948 medlemmar), valde att svara på frågorna avseende kompetensförsörjning. Frågorna besvarades under perioden 15 oktober till 15 november 2024. 42 procent av cheferna är kvinnor och 58 procent män.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.

Följ Ledarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ledarna

Dyrare och sämre effektivitet: Så kan samhällsproblem påverka Sveriges chefer2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning. En ny rapport från Ledarna visar att sociala risker driver upp kostnader och påverkar kvaliteten och effektiviteten i svenska verksamheter. Bristande stöd bidrar till att ytterligare förvärra situationen, med ökade stressnivåer och försämrad hälsa som följdeffekter. Det finns närmare 400 000 chefer i Sverige enligt Ledarnas Chefsfakta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye