Läkemedelsverket

Läkemedelsverket föreslår förbättrade krav på parallellhandlade läkemedel

Dela

Läkemedelsverket föreslår förbättrade krav på information om vilka parallellhandlade läkemedel som finns på marknaden, för att bidra till bättre möjligheter att förebygga och hantera rest- och bristsituationer.

En farmaceut i vit rock diskuterar läkemedelsinformation med en kund i ett apotek.
Förbättrade krav på information om vilka parallellhandlade läkemedel som finns på marknaden kommer att hjälpa Läkemedelsverket att förebygga och hantera rest- och bristsituationer, samt att bedöma potentiella risker avseende läkemedelstillgång. Foto: Johnér

För parallellhandlade läkemedel finns inget krav på att anmäla om de är tillgängliga eller inte. Idag är det svårt att förutse tillgången till parallellhandlade läkemedel på grund av bland annat ojämn tillgång i andra länder och exportrestriktioner.

– Parallellhandlare gör frivilliga restanmälningar till Läkemedelsverket, något som är till stor hjälp och som ger Läkemedelsverket god kunskap. Nackdelen är svårigheten för Läkemedelsverket att med säkerhet kunna tolka om ett läkemedel som inte har restanmälts ändå tillhandahålls, säger Luisa Becedas som är enhetschef på Läkemedelsverket.

För att lösa detta problem föreslår Läkemedelsverket att:

  • Parallellhandlare fortsätter att anmäla restsituationer på frivillig väg.
  • Parallellhandlare ska informera Läkemedelsverket när läkemedel släpps ut på marknaden och när försäljningen upphör.
  • Försäljningsinformation rapporteras per GTIN (NPL-pack-id) för att synliggöra ursprungslandet.


Denna förbättrade information kommer att hjälpa Läkemedelsverket att förebygga och hantera rest- och bristsituationer, samt att bedöma potentiella risker avseende läkemedelstillgång.

Delrapport två

Rapporten som nu publicerats är del två i Läkemedelsverkets uppdrag att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder för att förebygga och hantera rest- och bristsituationer. Redan i den första delredovisningen lyftes behovet av flera olika åtgärder för att stärka Sveriges beredskap. I denna rapport ligger fokus på följande uppdragspunkter:

  • Utredning om möjligheten för farmaceuter att byta läkemedel vid bristsituationer.
  • Utredning om möjligheten för farmaceuter att bryta läkemedelsförpackningar vid bristsituationer.
  • Utredning av om tillsynsverksamhet kan bidra till att förebygga restsituationer.
  • Utredning av förbättrad information om parallellhandlade läkemedels tillgänglighet.


Det pågående uppdraget har gett myndigheten möjlighet att fördjupa analysen och identifiera förutsättningar för att förbättra arbetet på flera nivåer. Arbetet har också förstärkts de senaste åren, vilket har gett viktig kunskap om hur olika bristsituationer kan mötas mer effektivt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En farmaceut i vit rock diskuterar läkemedelsinformation med en kund i ett apotek.
Förbättrade krav på information om vilka parallellhandlade läkemedel som finns på marknaden kommer att hjälpa Läkemedelsverket att förebygga och hantera rest- och bristsituationer, samt att bedöma potentiella risker avseende läkemedelstillgång.
Foto: Johnér
Ladda ned bild
Luisa Becedas, Enhetschef, Enheten för läkemedelstillgänglighet, Läkemedelsverket
Luisa Becedas, Enhetschef, Enheten för läkemedelstillgänglighet, Läkemedelsverket
Foto Magnus Aronson
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Viktiga behandlingsråd till vården vid covid-19 – fortsatt risk för äldre och personer i riskgrupp12.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Covid-19 kan fortfarande orsaka allvarlig sjukdom eller död hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för covid-19 ger stöd till vården vid diagnostik och behandling av sjukdomen. Behandlingsrekommendationen utgår i hög utsträckning från Svenska infektionsläkarföreningens tidigare vårdprogram.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye