En svensk kriskost borde inte bestå av rå havre
En ny rapport från Livsmedelsverket och Jordbruksverket visar att Sverige teoretiskt kan försörja 14 miljoner människor med svenskproducerad mat.Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) välkomnar att myndigheterna samordnar arbetet med livsmedelsberedskap, men varnar för att rapporten bygger på förenklade antaganden.

”Det är viktigt att vi pratar mer om beredskap, men vi kan inte bara luta oss mot siffror i ett kalkylblad. Vi måste också ta hänsyn till hur det faktiskt fungerar i verkligheten.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund.
”Vi använder samma siffror som myndigheterna, men utgår från hur det faktiskt ser ut idag. Vad människor äter, hur mycket vi exporterar och vad vi har för möjligheter att förädla maten i Sverige.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Rapporten från myndigheterna visar att Sverige mellan 2013 och 2023 producerade livsmedel motsvarande 3 530 kalorier per person och dag. Slutsatsen är att den svenska självförsörjningsgraden är god. Men enligt LRF är det en teoretisk beräkning som inte speglar dagens förutsättningar.
”Vi producerar mycket spannmål i Sverige men vi har inte tillräcklig kapacitet att göra mat av allt vi odlar. Jag tror inte att någon tänker sig att en svensk kriskost ska bestå av rå havre direkt från säcken som vi äter med sked.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Sett till vad svensken faktiskt lägger på sin tallrik så klarar dagens jordbruksproduktion endast av att producera hälften räknat i värde och lite mer i kalorier. När LRF senast gjorde mätningen 2020 var andelen svenskproducerat på tallriken 50 procent i värde och 56 procent i kalorier.
Skillnaden i slutsats beror enligt LRF på att myndigheterna räknar med andra förutsättningar. Siffrorna i rapporten tar inte heller höjd för att det kan bli brist på viktiga insatsvaror till jordbruket som diesel och gödsel, vilket är fullt möjligt i en kris eller vid krig.
”Om man tänker sig att vi helt ändrar våra matvanor, slutar exportera spannmål och har en annan typ av livsmedelsindustri än den vi har i dag, då får man förstås ett annat resultat. Men ett tryggt samhälle börjar med att vi kan producera vår egen mat, även när det blåser snålt." Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund, och tillägger:
"Ju mer vi producerar i fredstid, desto bättre klarar vi oss i kris eller krig.”
För att Sverige ska kunna stå starkt i en kris krävs mer än teoretiska kalkyler utan det krävs konkreta åtgärder. LRF menar att den nya strukturen för försörjningsberedskap måste innehålla långsiktiga satsningar som stärker den svenska livsmedelsproduktionen. Det handlar om att:
-
Bygga upp beredskapslager av baslivsmedel och viktiga insatsvaror som kan säkra tillgången vid kris.
-
Stärka jordbrukets konkurrenskraft och krisberedskap, så att svenska bönder kan fortsätta producera även under pressade förhållanden.
-
Säkerställa tillgången till avgörande resurser som gödsel, utsäde, foder och reservdelar – utan dem stannar produktionen.
-
Främja lokal och regional livsmedelsproduktion, för att minska sårbarheten och öka självförsörjningen i hela landet.
Mer information:
Läs mer om LRFs beredskapsarbete här: Beredskap - LRF
Pressmeddelande från Jordbruksverket finns här: Första samlade bilden över Sveriges livsmedelsförsörjning - Jordbruksverket
Rapporten från myndigheterna finns här: Livsmedelsförsörjningen i siffror - Jordbruksverket
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Traktorresa Bryssel för att kunna producera mer bättre mat15.12.2025 06:37:39 CET | Pressmeddelande
Sveriges bönder står redo att producera mer livsmedel, energi och bidra till biologisk mångfald. Men för att det ska bli möjligt krävs att politiken, i Sverige och i EU agerar. Ett minskat jordbruksstöd får konsekvenser ända ner på tallriken. Därför börjar LRF idag sin första traktorresa någonsin till Bryssel för att ansluta till manifestationen i Bryssel.
Allemansrätten och julgranen 20255.12.2025 15:04:08 CET | Pressmeddelande
Inför julen vill många skapa stämning med naturens material – mossa till julgruppen, granris på trappan eller en egenhuggen julgran. Men vad får man egentligen ta från skogen? Frågan återkommer varje år och är viktig för både naturen och markägare.
Svag lönsamhet bromsar investeringar1.12.2025 05:52:00 CET | Pressmeddelande
Konjunkturen för gröna näringar försvagas med stora skillnader mellan branscherna under fjärde kvartalet 2025 (100,7 jmf 109,1 Q4 2024). Det samlade indexet faller, drivet av fortsatt nedgång inom växtodling och ett kraftigt ras inom skogsbruket. Samtidigt står animalieproduktionen stark, medan trädgårdsnäringen och förädlingssektorn uppvisar stabilitet. Kvartalet präglas av stora skillnader mellan branscherna, från rekordlåg lönsamhet till fortsatt starka positioner. LRF gröna näringslivsindex för fjärde kvartalet 2025 visar på att nödvändigheten att få till politiska beslut i närtid för att lantbruket ska kunna producera mer.
EUs bioekonomistrategi är ett steg mot fossilfrihet och stärkt konkurrenskraft27.11.2025 13:07:31 CET | Pressmeddelande
Den svenska kommissionären Jessika Roswall har, tillsammans med EU-kommissionen, tagit ett samlat grepp presenterar nu en bioekonomistrategi. En strategi som syftar till att främja hållbarhet, innovation och konkurrenskraft inom bioekonomin. För lantbruket är detta ett viktigt steg i omställningen till en fossilfri ekonomi.
Rapportsläpp: Svensk livsmedelsproduktion kan öka med 40 procent – men det krävs flera politiska beslut för att stärka Sveriges beredskap26.11.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
LRF presenterar idag rapporten ”Vi gör jobbet – ge oss förutsättningarna!”, som visar att svensk livsmedelsproduktion kan öka med upp till 40 procent. Samtidigt kan lant- och skogsbruket leverera över 50 TWh ny förnybar energi, stärka den biologiska mångfalden och bidra till en mer robust beredskap över hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum