Lantbrukarnas Riksförbund

En svensk kriskost borde inte bestå av rå havre

Dela

En ny rapport från Livsmedelsverket och Jordbruksverket visar att Sverige teoretiskt kan försörja 14 miljoner människor med svenskproducerad mat.Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) välkomnar att myndigheterna samordnar arbetet med livsmedelsberedskap, men varnar för att rapporten bygger på förenklade antaganden.

Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF
Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF Kate Gabor "Inga restriktioner"

”Det är viktigt att vi pratar mer om beredskap, men vi kan inte bara luta oss mot siffror i ett kalkylblad. Vi måste också ta hänsyn till hur det faktiskt fungerar i verkligheten.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund. 

”Vi använder samma siffror som myndigheterna, men utgår från hur det faktiskt ser ut idag. Vad människor äter, hur mycket vi exporterar och vad vi har för möjligheter att förädla maten i Sverige.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

Rapporten från myndigheterna visar att Sverige mellan 2013 och 2023 producerade livsmedel motsvarande 3 530 kalorier per person och dag. Slutsatsen är att den svenska självförsörjningsgraden är god. Men enligt LRF är det en teoretisk beräkning som inte speglar dagens förutsättningar. 

”Vi producerar mycket spannmål i Sverige men vi har inte tillräcklig kapacitet att göra mat av allt vi odlar. Jag tror inte att någon tänker sig att en svensk kriskost ska bestå av rå havre direkt från säcken som vi äter med sked.” Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

Sett till vad svensken faktiskt lägger på sin tallrik så klarar dagens jordbruksproduktion endast av att producera hälften räknat i värde och lite mer i kalorier. När LRF senast gjorde mätningen 2020 var andelen svenskproducerat på tallriken 50 procent i värde och 56 procent i kalorier. 

Skillnaden i slutsats beror enligt LRF på att myndigheterna räknar med andra förutsättningar. Siffrorna i rapporten tar inte heller höjd för att det kan bli brist på viktiga insatsvaror till jordbruket som diesel och gödsel, vilket är fullt möjligt i en kris eller vid krig. 

”Om man tänker sig att vi helt ändrar våra matvanor, slutar exportera spannmål och har en annan typ av livsmedelsindustri än den vi har i dag, då får man förstås ett annat resultat. Men ett tryggt samhälle börjar med att vi kan producera vår egen mat, även när det blåser snålt." Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund, och tillägger:

"Ju mer vi producerar i fredstid, desto bättre klarar vi oss i kris eller krig.”

För att Sverige ska kunna stå starkt i en kris krävs mer än teoretiska kalkyler utan det krävs konkreta åtgärder. LRF menar att den nya strukturen för försörjningsberedskap måste innehålla långsiktiga satsningar som stärker den svenska livsmedelsproduktionen. Det handlar om att: 

  • Bygga upp beredskapslager av baslivsmedel och viktiga insatsvaror som kan säkra tillgången vid kris. 

  • Stärka jordbrukets konkurrenskraft och krisberedskap, så att svenska bönder kan fortsätta producera även under pressade förhållanden. 

  • Säkerställa tillgången till avgörande resurser som gödsel, utsäde, foder och reservdelar – utan dem stannar produktionen. 

  • Främja lokal och regional livsmedelsproduktion, för att minska sårbarheten och öka självförsörjningen i hela landet. 


Mer information:
Läs mer om LRFs beredskapsarbete här: Beredskap - LRF
Pressmeddelande från Jordbruksverket finns här: Första samlade bilden över Sveriges livsmedelsförsörjning - Jordbruksverket
Rapporten från myndigheterna finns här: Livsmedelsförsörjningen i siffror - Jordbruksverket

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Svag lönsamhet bromsar investeringar1.12.2025 05:52:00 CET | Pressmeddelande

Konjunkturen för gröna näringar försvagas med stora skillnader mellan branscherna under fjärde kvartalet 2025 (100,7 jmf 109,1 Q4 2024). Det samlade indexet faller, drivet av fortsatt nedgång inom växtodling och ett kraftigt ras inom skogsbruket. Samtidigt står animalieproduktionen stark, medan trädgårdsnäringen och förädlingssektorn uppvisar stabilitet. Kvartalet präglas av stora skillnader mellan branscherna, från rekordlåg lönsamhet till fortsatt starka positioner. LRF gröna näringslivsindex för fjärde kvartalet 2025 visar på att nödvändigheten att få till politiska beslut i närtid för att lantbruket ska kunna producera mer.

Rapportsläpp: Svensk livsmedelsproduktion kan öka med 40 procent – men det krävs flera politiska beslut för att stärka Sveriges beredskap26.11.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande

LRF presenterar idag rapporten ”Vi gör jobbet – ge oss förutsättningarna!”, som visar att svensk livsmedelsproduktion kan öka med upp till 40 procent. Samtidigt kan lant- och skogsbruket leverera över 50 TWh ny förnybar energi, stärka den biologiska mångfalden och bidra till en mer robust beredskap över hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye