Beräkningar för höghastighetsjärnväg och uppgradering av stambanor presenterade
Järnvägens kapacitet i södra Sverige räcker inte till för att kunna möta den ökande efterfrågan på person- och godstransporter. Betydande investeringar behöver göras. Byggs inte höghastighetsbanor behöver befintlig järnväg byggas ut med nya spår i flera sträckningar. Samtidigt måste de befintliga stambanorna vårdas och underhållas. Det är utgångspunkter för de rapporter som Trafikverket presenterade i dag.
På Sverigeförhandlingens uppdrag har Trafikverket fortsatt att utreda förutsättningar och kostnader för höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Dessutom har Trafikverket på uppdrag av regeringen studerat förutsättningar och kostnader för en uppgradering av Södra och Västra stambanorna.
- En höghastighetsjärnväg skapar nya förbindelser och möjligheter till utveckling och tillväxt i nya större regioner. Den ökar kapaciteten och skapar ett mer robust järnvägssystem med högre tillförlitlighet för människor och gods. En uppgradering av de befintliga stambanorna med nya spår i flera sträckningar ger möjligheter för storstadsregioner att utvecklas. Vi får också en kapacitetsförstärkning, men inte i samma utsträckning som i höghastighetsalternativet, säger Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket.
De nya beräkningarna för höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö visar på en totalkostnad på 230 miljarder kronor +/- 30 miljarder kronor. I de nya beräkningarna har hänsyn tagits till den sträckning och de stationsorter som Sverigeförhandlingen presenterade i februari 2016.
Trafikverket har vidare analyserat en rad kostnadsdrivande faktorer och identifierat ett antal nya tekniska lösningar. Det gäller till exempel för masshantering, tunnlar, broar, viadukter och bullerskyddsåtgärder och inte minst frågan om ballasterat kontra fixerat spår.
När det gäller de befintliga Södra och Västra stambanorna har Trafikverket redovisat åtgärder som på ett kostnadseffektivt sätt kan höja kapaciteten på dem. Beräkningar har gjorts för två alternativ av uppgradering; för hastighet på max 200 km/h (ballasterat spår) och för delsträckor på max 250 km/h (ballastfritt spår). Beräkningarna visar att kostnaderna för uppgradering till max 200 km/h uppgår till 90 miljarder kronor +/- 15 miljarder kronor och för uppgradering till max 250 km/h uppgår kostnaderna till 130 miljarder kronor +/- 20 miljarder kronor.
På uppdrag av Sverigeförhandlingen har en så kallad second opinion för höghastighetsbanor genomförts av en extern part. Den beräkningen bekräftar de kalkyler som Trafikverket presenterade i december 2015 med då rådande förutsättningar.
De nu presenterade kostnadsbedömningarna för höghastighetsjärnväg kommer att kompletteras med nyttoanalyser. I juni kommer en första samhällsekonomisk kalkyl presenteras, vilket inte inkluderar samtliga nyttor. Under augusti kompletteras analyserna med känslighetsanalyser för förseningar/robusthet, överflyttning från flyg samt utlandsresande. Den 31 augusti presenteras sedan en samlad effektbedömning (SEB) där samtliga nyttor är inkluderade.
Nyckelord
Kontakter
Kontaktperson
Peter Uneklint, programchef, 010-123 60 47, 070-687 23 90
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Dokument
- Rapport utbyggnad befintliga stambanor.pdf
- Rapport uppdatering av kostnader och effekter för höghastighetsjärnvägar.pdf
- 160525_HSR Sweden Report Second_opinion_Planned_system_Lowres.pdf
- 160525_HSR Sweden Report Second_opinion_Calculated_cost.pdf
- 160525_HSR Sweden Report Executive_Summary_Planned_system.pdf
- Karta höghastighetsjärnväg_och_västra_södra_stambanan.pdf
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för ett bättre flöde i påsktrafiken14.4.2025 06:42:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken är snart här och därmed en av årets stora trafikhelger. E4 norr om Gävle är en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Även i år kommer det att vara förbjudet att köra om på E4 mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.
Du ska kunna lita på järnvägen – även när vi rustar den för fullt9.4.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu under påskhelgen och framåt i vår är de flesta arbetena koncentrerade till västra delarna av landet. I mellersta Sverige och i Stockholmstrakten arbetar vi också i spåren med påverkan på resor och transporter som följd. Men även längre norrut händer det saker.
Varning för grodor på väg8.4.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Nu börjar den stora vårvandringen för grodor runt om i landet. Grodorna vandrar till sitt sommarställe för att para sig. På många platser går våra bilvägar genom groddjurens vandringsstråk. En vägsträcka där många grodor blir överkörda är förmodligen en plats där en åtgärd behöver sättas in.
Många banarbeten i Västsverige under vår och sommar7.4.2025 09:05:01 CEST | Pressmeddelande
Under 2025 gör Trafikverket många arbeten på järnvägen i Västsverige. Arbetena ger på sikt positiva effekter i järnvägssystemet i hela landet, men medan de pågår kan resenärerna påverkas av längre restider.
Skånes viktigaste järnvägsprojekt delas upp för att korta planeringstiden27.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Trafikverkets järnvägsprojekt ”Hässleholm-Lund, två nya spår” kommer att delas upp i två etapper. Projektet delas i Stångby strax norr om Lund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum