7 av 10 tjänstemän får genomgå psykologiskt test när de rekryteras
– Vår undersökning visar att psykologiska tester numera är ett självklart inslag under en rekryteringsprocess, oavsett storlek på företaget så är det numera närmast standard, säger Jesper Olsson, specialist inom jobbsökning på TRR.
Totalt 2000 tjänstemän som fått nytt jobb de senaste fyra åren besvarade frågorna i TRR-barometern. Av de tjänstemän som fick ett nytt jobb under 2022 svarade 67 procent att de fått genomföra någon form av psykologiskt test i sin rekryteringsprocess. Ett av omställningsorganisationen TRRs uppdrag är att stötta uppsagda tjänstemän till nästa steg i karriären. De tjänstemän som är inskrivna hos TRR kan bland annat få öva på de typer av psykologiska tester som nu blivit allt vanligare för arbetssökande.
– Användandet av tester kommer troligen att bli ännu vanligare framöver. Mitt tips till arbetssökande är därför att öva den på här typen av tester för att vara väl förbered inför mötet med en potentiell arbetsgivare, säger Jesper Olsson.
Personlighetstest vanligare än begåvningstest
När arbetsgivare rekryterar är det vanligt att kandidater får genomföra ett personlighetstest eller ett begåvningstest. Personlighetstest avser ofta att visa personlighetsdrag och kandidatens preferenser, exempelvis hur man föredrar att arbeta eller hur man tar sig an och löser ett specifikt problem. Begåvningstest syftar till att mäta exempelvis logiskt och abstrakt tänkande, ofta genom en sifferserie, ord, eller olika figurer som man ska pussla, utveckla eller sortera. TRR-barometern visar att det är absolut vanligast att en arbetssökande kandidat får genomföra personlighetstester eller en kombination av dessa två typer (65% under 2022). Endast 2% av de tjänstemän som fick nytt jobb under 2022 svarade att fick genomföra enbart begåvningstest.
– Psykologiska tester är vanligtvis anonyma och genomförs oftast i början av en rekrytering, innan det blir aktuellt med intervju. Det möjliggör en mer fördomsfri rekrytering. Tester kan också hjälpa arbetsgivare att bygga team utifrån prefenser, önskvärda egenskaper, i stället för utifrån kompetenser, säger Jesper Olsson.
Nyckelord
Om
TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra 35 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.
Följ TRR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TRR
Få tjänstemän uppsagda trots svagare konjunktur1.4.2023 15:29:46 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmarknaden för svenska tjänstemän är fortsatt stabil. Under årets första kvartal har 2628 uppsagda tjänstemän i privat sektor sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR. Trots en svagare konjunktur är antalet uppsägningar betydligt lägre än under pandemiåren och finanskrisen.
Stark trend – allt fler kvinnliga tjänstemän startar eget företag8.3.2023 06:15:00 CET | Pressmeddelande
4 av 10 tjänstemän som startar företag är kvinnor visar färsk statistik från omställningsorganisationen TRR. Historiskt har det varit övervägande män som blir företagare men nu skönjas ett trendskifte. 1980 var endast 21% som startade företag med stöd av TRR kvinnor, men under 2022 har antalet ökat till 40%.
Allt fler uppsagda tjänstemän väljer studier1.2.2023 07:35:00 CET | Pressmeddelande
Dubbelt så många uppsagda tjänstemän väljer idag att studera jämfört med för fem år sedan. Det visar ny statistik från TRR, omställningsorganisationen för tjänstemän i privat sektor. Det mesta tyder också på att ett nytt yrke väntar för de studerande - en klar majoritet väljer nämligen att omskola sig.
Stark arbetsmarknad för tjänstemän i privat sektor under 20229.1.2023 15:37:15 CET | Pressmeddelande
2022 var ett år med hög sysselsättning för privatanställda tjänstemän i Sverige och antalet uppsagda den lägsta på 17 år. Det visar färsk statistik från TRR - omställningsorganisationen för tjänstemän i privat sektor. Under året sökte totalt 7105 personer stöd hos TRR, en minskning med 39% jämfört med föregående år.
TRR-barometern: varannan tjänsteman i chefsposition ser behov av kompetensutveckling16.12.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Tre fjärdedelar av de privatanställda tjänstemännen, jämfört med bara hälften av cheferna, anser att den egna kompetensen är tillräcklig för att möta framtidens behov. Det visar resultatet i TRR-barometern - en studie som tittat närmare på synen på kompetensutveckling hos privatanställda tjänstemän och chefer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum