
“MIK för mig” på engelska lanserad på internationell konferens

Lanseringen av ”MIL for me”, som materialet heter på engelska, skedde i förra veckan på ett evenemang kring e-säkerhet och digital kompetens arrangerat av den internationella lärarresursen eTwinning.
– Det mottogs väl, säger Martina Högberg, projektledare för översättningen på Statens medieråd. Lärarna som har fått använda verktyget säger att det var en ögonöppnare.
Den svenska versionen av ”MIK för mig” består av moduler för lärare, elever samt folkbibliotek. Dessutom finns en lärarhandledning med övningar för klassrummet. I den engelska versionen – ”MIL for me” – är kapitlet ”Våra relationer” översatt och det är identiskt med den svenska, med undantaget att folkbiblioteksdelen inte översattes då ”MIL for me” enbart riktar sig till skolvärlden.
– Vi är glada att ”MIL for me” vann Insafes tävling förra året, säger Hans Martens, Digital Citizenship Programme Manager för Europeiska skoldatanätet (EUN) och samordnare inom Insafenätverket. Verktyget fokuserar inte bara på att lära ut medie- och informationskunnighet, utan engagerar effektivt även lärare och pedagoger att lära sig mer om nyckelfrågor i dagens digitala landskap.
eTwinning är en portal och resurs som 376 156 lärare över hela Europa har anslutit sig till. Via den anordnas evenemang för lärare på olika teman; evenemangen är som intensivkurser och ges online. Den 1–12 april anordnades ett evenemang om e-säkerhet och digital kompetens som 130 lärare deltog i. Under detta erbjöds lärare att ta in ”MIL for me” i sin läroplan.
– Feedbacken har varit väldigt positiv, säger Sabrina Vorbau, eSafety Project Administrator på Europeiska skoldatanätet (EUN). Lärare är väldigt tacksamma att höra om ”MIL for me” – en majoritet av dem tycker att det är mycket svårt att lära ut en säker och ansvarsfull användning av teknik. De beskriver “MIL for me” som väldigt användbar och en ögonöppnande resurs som verkligen kommer att bidra till att deras elever kommer att må bra när de interagerar online.
– Vi är oerhört glada att materialet mottagits väl på eTwinning och att vi nu hoppas att fler lärare globalt ska använda materialet i sin undervisning, säger Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd.
Här hittar du ”MIL for me” på engelska:
- modulen för lärare
- modulen för elever
- lärarhandledningen
- Allt ligger samlat på: https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/news/detail?articleId=716671
Här hittar du ”MIK för mig” på svenska:
> "MIK för mig" - digital utbildning
Mer information:
> Läs mer om eTwinnings lärevenemang
> Här hittar du fler verktyg från Statens medieråd på engelska
Fakta om ”MIK för mig” och Insafe:
”MIK för mig” är ett digitalt utbildningspaket om medveten medieanvändning. Det togs fram 2014 av Statens medieråd och 2015 vann det en tävling om bästa verktyg i nätverket Insafe som myndigheten samverkar i.
Insafe består av organisationer i 31 länder i Europa som samarbetar kring en säkrare användning av internet bland barn och unga. Samarbetet fokuserar på att sprida kunskap samt öka medvetenheten hos både barn och vuxna om möjligheter och risker kring internetanvändning.
Statens medieråd och Bris driver tillsammans ett så kallat Safer Internet Centre med finansiellt stöd från EU:s Connecting Europe Facility.
Nyckelord
Kontakter
Anna FagerströmPresskontakt
Tel:0707-95 26 26anna.fagerstrom@statensmedierad.seBilder


Om

Box 27204
102 53 Stockholm
08-665 14 60http://statensmedierad.se
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.