
Ny video om föräldrars ansvar för barnens digitala liv

Den nya videon bygger på intervjuer med ”vanliga barn” om deras upplevelser av mobbning och hat i sociala medier.
– Tyvärr var det inte särskilt svårt att hitta barn och unga människor som hade råkat ut för tråkigheter. De vi till slut valde ut för att vara med i filmen var inga extremfall, snarare tvärtom. Vi fick höra många berättelser om sådant som man som vuxen verkligen önskar att barn skulle slippa hantera i sin vardag, säger regissören Anders Rune.
Filmen ingår i kampanjen No Hate Speech Movement, ett EU-projekt som i Sverige drivs av Statens medieråd. Anders Rune har tidigare gjort tre filmer mot mobbning och hat på internet för Statens medieråd. De riktar sig till barn och unga, till skillnad från den nya filmen.
– Den här gången valde vi att fokusera på barnens viktigaste resurs: föräldrarna. Föräldrarna tycker själva att de har ett stort ansvar, samtidigt som barnen upplever att de vuxna inte pratar med dem om vad de upplever på nätet, säger Johnny Lindqvist, kreativ projektledare.
– Det vi tror fattas hos många föräldrar är kunskap. Vet man inte så mycket om hur barnens digitala forum fungerar blir det svårt att föra ett naturligt samtal om vad som försiggår där. Det är detta filmen tar avstamp i, säger Johnny Lindqvist.
Statens medieråd följer upp filmen med ett kunskapspaket där bland annat fem konkreta råd till föräldrar ingår, samt olika aktiviteter i sociala medier på Safer Internet Day den 9 februari.
- Se ”45 sekunder om ditt barns digitala vardag” youtu.be/Ha0PoUgMTvA
- Kunskapspaket med fem råd till föräldrar nohate.se/foraldrar
- Läs mer om Safer Internet Day 2016 saferinternetday.org/
* * *
Se Anders Runes tidigare videor mot näthat:
- ” Säg till ” youtube.com/watch?v=oCQWbBIuCZ4
- ” Såra ingen ” youtube.com/watch?v=VU1BDAoo6Eg
- #dela din historia youtube.com/watch?v=_3zG3pzv1DE
* * *
NÅGRA SIFFROR
- 90 procent av föräldrarna till barn och unga mellan 13 och 16 år anser sig ha ett mycket stort ansvar när det gäller skydd av barn och unga när de använder medier. Samma siffror gäller för åldersgruppen 9–12 år, och för 17–18 år är siffran något lägre, 79 procent.
- Barnens liv på internet är något som oroar föräldrar. 65 procent av föräldrarna till barn mellan 13 och 16 år oroar sig för att deras barn ska bli mobbat eller hotat på nätet.
- När vi däremot har frågat barn om hur ofta de och deras föräldrar eller andra vuxna brukar prata om saker de gjort eller sett på nätet svarar 48 procent av barnen i samma åldersgrupp (13–16 år) att de och deras föräldrar sällan eller aldrig pratar om saker de gjort eller sett på Internet.
Källa: Föräldrar & medier 2015 och Ungar & medier 2015, Statens medieråd 2015.
För att se det här innehållet från www.youtube.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
Video för sociala medier av regissör Anders Rune
Nyckelord
Kontakter
Anna FagerströmPresskontakt
Tel:0707-95 26 26anna.fagerstrom@statensmedierad.seBilder

Om

Box 27204
102 53 Stockholm
08-665 14 60http://statensmedierad.se
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.