Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Nytt regeringsuppdrag om kampanj mot näthat

Dela
Regeringen ger Statens medieråd i uppdrag att fortsätta arbetet mot näthat. Uppdraget utökas med att genom spridande av medie- och informationkunnighet bidra till att motverka våldsbejakande extremism.

Det är kampanjen ”No Hate Speech Movement”, initierad av Europarådet 2013, som i och med regeringens beslut nu får en fortsättning till och med 2016.

Kampanjen syftar till att höja kunskapen om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans, samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet. Målgruppen är barn och unga.

– Det är fantastiskt roligt att vi får möjlighet att fortsätta med den lyckade ”No Hate Speech Movement”-kampanjen. Vi hoppas att vi genom den här utökade satsningen kan nå ännu fler unga, skolpersonal och föräldrar, säger Johnny Lindqvist, projektledare.

I det nya uppdraget från Kulturdepartementet har tillkommit insatser för att ”värna demokratin mot våldsbejakande extremism genom att stärka barns och ungdomars medie- och informationskunnighet” (ur Regeringens beslut).

– Konkret så handlar det om att genom kunskap stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet för att därigenom öka delaktigheten i samhället, säger Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd.

Statens medieråd ska också särskilt se till att kampanjen även når barn och unga med kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar.

Totalt beräknas 2,9 miljoner avsättas för projektet under 2015 och 2016.

Regeringens beslut (pdf att ladda ner):

http://www.regeringen.se/contentassets/06dcc4466e704a26be012058467058c0/01869-uppdrag-till-statens-medierad-att-utveckla-och-forlanga-kampanjen-no-hate-speech-movement.pdf

Bland ämnena som hittills tagits upp i ”No Hate Speech Movement”:

  • Vad man kan göra om stämningen i sociala medier spårar ur.
  • Skillnaden mellan en elak kommentar och brottet förtal.
  • Sexism, rasism, hets mot folkgrupp, kränkande fotografering, barnpornografibrott.
  • Hur man anmäler en kränkning eller ett övergrepp.
  • Vad man kan göra som förälder om ens barn blivit utsatt för kränkande behandling på nätet. 

Om ”No Hate Speech Movement”:  http://nohate.se

No Hate-podden:  http://nohate.se/podcast/  (Finns även på iTunes.)

Utbildningsmaterial: http://nohate.se/utbildning/

 "Citat

"Konkret så handlar det om att genom kunskap stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet för att därigenom öka delaktigheten i samhället".
Ewa Thorslund, direktör

Nyckelord

Kontakter

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye