Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Statens mediepodd om lärarens framtida roll

Dela
Hur ska lärarens roll se ut i framtiden? Är det rimligt att lära barn källkritik redan i förskoleåldern? Hur insatta bör lärare och andra vuxna vara i barns och ungas digitala liv?

Hur ska lärarens roll se ut i framtiden? Är det rimligt att lära barn källkritik redan i förskoleåldern? Hur insatta bör lärare och andra vuxna vara i barns och ungas digitala liv?

Det är några av frågorna som tas upp i andra avsnittet av Statens mediepodd, där programledaren Johnny Lindqvist bjuder in till samtal med Jack Werner, journalist och grundare av Viralgranskaren, och Martina Wagner, verksamhetsansvarig för medie- och informationskunnighet (MIK) på Statens medieråd.

Statens mediepodd, som lanserades förra veckan, är ett komplement till Statens medieråds andra kanaler för kunskapsspridning om barns och ungas digitala liv. Målgrupper är lärare, annan skolpersonal, andra s.k. nära-barn-vuxna och föräldrar.

Hur insatta bör lärare vara i barns och ungas digitala liv?

– Rätt så mycket. Det handlar bland annat om respekt för eleverna och en faktisk vilja och ambition att förstå, säger Martina Wagner.

I podden förs resonemang om ”delningsansvar”, nya auktoriteter och nya krav på källkritik. Att källkritik är svårt visar sig när Wagner och Werner delar med sig av sina egna digitala misstag.

Statens mediepodd är tänkt att fungera som inspiration för vidare samtal. Varje avsnitt är cirka 45 minuter långt.

Lyssna på avsnitt 2 här: http://www.statensmedierad.se/Publikationer/Poddar/Statens-mediepodd-avsnitt-2-MIK---om-kallkritik-och-lararens-framtida-roll/

Statens mediepodd finns också att lyssna på via iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/statens-mediepodd/id993668838?l=en

Mer information: http://www.statensmedierad.se/Publikationer/Poddar/Statens-mediepodd-ska-sprida-kunskap-om-ungas-digitala-liv/

 "Citat

"Rätt så mycket. Det handlar bland annat om respekt för eleverna och en faktisk vilja och ambition att förstå."
Martina Wagner, verksamhetsansvarig för medie- och informationskunnighet på Statens medieråd, om hur insatta lärare bör vara i elevernas digitala liv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)

Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande

Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye