
Ny kampanj: ”Spel spelar roll. Du spelar roll.”

Spel är en viktig del i många barns och ungas liv och umgänge och något som vuxna måste förhålla sig till. Många vuxna tycker att det är svårt att sätta gränser när det gäller spelande och Statens medieråd vill därför starta en diskussion kring spel.
– De unga använder medier självständigt; de frågar sällan om råd och ser inte ut att behöva vägledning. Men vi vuxna behövs även i denna del av barns och ungas liv och det är därför viktigt att vuxna skaffar sig kunskap om barns och ungas medieanvändning. Då blir det lättare att mötas i dessa frågor, säger Anki Dahlin, direktör Statens medieråd.
Statens medieråd vill stötta föräldrar och andra vuxna i barns närhet och stimulera till diskussioner om spel. Myndigheten har för kampanjen bl.a. tagit fram två filmer som belyser olika aspekter av spelande samt lanserar foldern Sju frågor om spel . Kampanjen aktualiserar också de två tidigare rapporterna Att leva i World of Warcraft och Världen som spelplan som nu ges ut i nyutgåvor. Dessa rapporter ger en djup inblick i spelvärlden genom ungas egna röster.
Spel och spelande är det första av flera områden som Statens medieråd vill belysa och starta diskussion kring under 2012. Detta arbete handlar i förlängningen om att på olika sätt rusta barn och unga med mediekunnighet - en nödvändig kompetens i dagens samhälle.
För mer information: kontakta Martina Högberg, kommunikatör. Tel: 08-665 14 75, e-post:martina.hogberg@statensmedierad.se
Statens medieråd har i uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Medieutvecklingen ska följas och myndigheten fastställer också åldersgränser för biograffilm som är avsedd att visas för barn under 15 år. Statens medieråd driver även kampanjen Det unga internet, med stöd från EU:s Safer Internet Programme. För mer information, besök myndighetens webbplats www.statensmedierad.se
Nyckelord
Kontakter
Anna FagerströmPresskontakt
Tel:0707-95 26 26anna.fagerstrom@statensmedierad.seBilder
Om

Box 27204
102 53 Stockholm
08-665 14 60http://statensmedierad.se
Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.
Följ Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten (Statens medieråd ARKIV)
Föräldrar & medier 2023: Fler föräldrar anser att myndigheter har ansvar att skydda barn13.12.2023 09:10:00 CET | Pressmeddelande
Andelen föräldrar som tycker att myndigheter bär mycket stort informationsansvar för att skydda barn som medieanvändare har ökat kraftigt på tio år. Samtidigt uppger föräldrar i högre utsträckning att de ”ofta” samtalar med sina barn om medier än vad barnen själva svarar. Det framkommer i ”Föräldrar & medier 2023”, där föräldrar bidrar med uppfattningar om medier och sina barns medieanvändning.
Flera nyheter när "Ungar & medier" presenteras på Bokmässan25.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läsandet av böcker ökar, datorspelandet minskar, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Nu erbjuder Statens medieråd en förhandstitt på nyheterna i 2023 års upplaga av ”Ungar & medier” samt ”Småungar & medier” – Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.
Statens medieråd och MPRT blir Mediemyndigheten20.9.2023 15:25:15 CEST | Pressmeddelande
Den 1 januari 2024 slås Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) ihop till Mediemyndigheten. Statens medieråds uppdrag rörande barns och ungas medieanvändning kommer framöver att hanteras av Mediemyndigheten.
Samverkan för barns trygghet på nätet30.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Statens medieråd, Bris och ECPAT går samman i satsning för att öka barns och ungas trygghet på internet.
Sociala medier och psykiska besvär har samband hos flickor22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns ett tydligt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det visar Statens medieråds nya rapport Unga, medier och psykisk ohälsa: Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin, som lanseras i dag.