Akademiska barnsjukhuset får nationellt ansvar för tarmrehabilitering för barn
– Kvalificerad tarmrehabilitering förändrar tillvaron radikalt för barn med svåra sjukdomar i mag-tarmkanalen både kort- och långsiktigt. Tilldelningen av detta NHV-tillstånd är ett erkännande och ett fint förtroende. Vi känner oss starkt motiverade att fortsätta bedriva och utveckla vården för dessa svårt drabbade barn och deras familjer, säger Niklas Nyström, barngastroenterolog och överläkare vid Barngastrocentrum Uppsala, Akademiska barnsjukhuset.
Nationell högspecialiserad vård (NHV) rör den allra mest avancerade vården inom vissa diagnoser och har sedan 1 juli 2018 ersatt rikssjukvård. Det handlar om vård som är komplex, avancerad eller sällan förekommande. Vården får bedrivas vid som mest fem enheter i landet som uppfyller kraven på kompetens, tillgänglighet och arbete i multidisciplinära team. Syftet med koncentrationen är framför allt att utveckla kunskapen, kvaliteten och patientsäkerheten samt att använda resurserna på ett effektivt sätt.
Det aktuella beslutet om tarmrehabilitering gäller för barn upp till 18 år, där vården framgent ska bedrivas på fyra sjukhus. Akademiska barnsjukhuset är ett av dessa och får nu ansvar för bedömning, utredning, utformning av behandlingsplan samt initiering, monitorering och långsiktig uppföljning av behandlingen.
Barngastrocentrum Uppsala är en högspecialiserad, multiprofessionell verksamhet inom Akademiska barnsjukhuset som utvecklats för att kunna erbjuda bästa möjliga vård och tarmrehabilitering till barn med kort tarmsyndrom, svår motilitetsrubbning (rubbning i tarmens rörlighet) och andra sjukdomar som kan leda till kronisk tarmsvikt.
– Genom Shared care, vår modell för kontinuerligt samarbete med vårdnadshavare och hemsjukhusens vårdlag, kan samma högkvalitativa vård erbjudas oavsett var i landet barnet bor. Vi är väl förberedda och redan organiserade i enlighet med Socialstyrelsens krav för nationell högspecialiserad tarmrehabilitering för barn, avrundar Niklas Nyström.
Exempel på sjukdomstillstånd/diagnoser som omfattas av NHV-beslutet om tarmrehabilitering för barn:
- Kronisk tarmsvikt, med förväntat behov av långvarig parenteral nutrition (att vätska och näring ges intravenöst), oavsett underliggande sjukdom.
- Tarmsjukdomar som kan innebära risk för kronisk tarmsvikt såsom exempelvis kort tarmsyndrom eller svår motorikrubbning i mag-tarmkanalen.
- Pediatrisk intestinal pseudoobstruktion (PIPO), svår motorikrubbning i mag-tarmkanalen som påverkar dess förmåga att föra tarminnehållet vidare. Vanliga symtom är buksmärtor, illamående, buksvullnad, kräkningar, diarré och förstoppning, beroende på vilken del av mag- och tarmkanalen som är påverkad.
- Medfödd enteropati, en grupp sällsynta sjukdomar som leder till svåra, kroniska diarréer debuterande före ett års ålder, oftast i nyföddhetsperioden.
- Även vid oklara sjukdomstillstånd där till exempel svår motorikrubbning i mag-tarmkanalen kan vara en möjlig förklaring, liksom vid andra svåra sjukdomstillstånd (utöver de definierade ovan) ska kontakt tas med nationell enhet tidigt i förloppet för hjälp med bedömning, utredning och vidare handläggning.
För mer information/intervju, kontakta:
Niklas Nyström, överläkare vid Barngastrocentrum Uppsala, Akademiska barnsjukhuset;
0186115850,niklas.p.nystrom@akademiska.se
FAKTA: Nationell högspecialiserad vård på Akademiska sjukhuset
- Viss vård vid endometrios (kirurgi)
- Epilepsikirurgisk utredning och behandling
- Extraktion av pacemakerutrustning (inklusive ICD)
- HIPEC (Cytoreduktiv kirurgi kombinerad med varm cellgiftsbehandling i bukhålan för patienter med spridd cancer i bukhinnan)
- Huvud och halsparagangliom
- Kraniofacial kirurgi
- Neuroendokrina tumörer i buken och avancerade binjuretumörer samt operationer vid hjärtsjukdom kopplad till NET
- Osteogenesis imperfecta (OI)
- Primär skleroserande kolangit (gallgångssjukdomen PSC)
- Systemisk amyloidos
- Svåra brännskador
- Svårbehandlade ätstörningar, inklusive barn
- Transjugulär intrahepatisk shunt (TIPS) vilket omfattar endovaskulär behandling mot komplikationer vid skrumplever
- Viss vård vid Moyamoyasjukdom och syndrom (en sjukdom som drabbar blodkärlen i hjärnan)
- Gendermatoser
- Svåra hudsymtom
- Tarmrehabilitering barn
Nyckelord
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum