Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC vid bukhinnecancer
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC (kirurgi i kombination med varm cytostatika i bukhålan) för patienter med spridd cancer i bukhinnan. Beslutet, som togs av Nämnden för högspecialiserad vård 14 december, innebär att vården koncentreras till fyra sjukhus.

- Tilldelningen är en bekräftelse på att Akademiska sjukhuset anses ha hög kompetens för denna behandling och ett förtroende att fortsätta, men också ett stort ansvar att säkerställa att det finns resurser att bedriva behandlingen framgent, säger Wilhelm Graf, överläkare och professor i kirurgi på Akademiska sjukhuset.
- Det är positivt att spetskompetensen kopplad till den här behandlingen blir kvar på Akademiska. Närheten till och viss medverkan i behandlingen fördjupar även vår kompetens som onkologer inom mag-tarmcancerområdet, säger Peter Nygren, överläkare och professor inom blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset.
HIPEC-behandling (Hypertermisk Intraperitoneal Chemoterapi) innebär att alla synliga tumörer opereras bort och patienten får en behandling med varm cytostatika i bukhålan.
I Sverige utförs behandlingen sedan cirka 30 år tillbaka framförallt för patienter med vissa former av tjock- eller ändtarmscancer, som spridits till bukhålan eller bukhinnan, men också vid slembildande tumörer som vanligtvis kommer från blindtarmen.
Med det aktuella beslutet om nationell högspecialiserad vård omfattas även patienter med tumörer som har sitt ursprung i vävnadsceller i själva bukhinnan, så kallade abdominella mesotheliom.
På Akademiska opereras cirka 60-80 patienter årligen med HIPEC. Wilhelm Graf betonar att det sker en ständig utveckling i valet av olika behandlingar.
- Jämfört med för 5-10 år sedan görs idag ett mer noggrant urval som innebär att vi endast opererar patienter som bedöms ha nytta av behandlingen. Vi opererar inte patienter med väldigt utbredd sjukdom. Av de som behandlas kan cirka 20-30 procent botas. För övriga handlar det om en förlängning av överlevnaden, förklarar han.
Inom ramen för kliniska studier omfattas numera även andra patientgrupper av HIPEC-behandling. I juni var Akademiska först i Sverige med att erbjuda HIPEC vid spridd äggstockscancer. Studien har löpt på bra och hittills har ett tiotal patienter fått behandlingen i Uppsala.
Fotnot: Den 1 juli 2018 ersattes rikssjukvård med nationell högspecialiserad vård (NHV) som rör den allra mest avancerade vården inom vissa diagnoser. Regionerna ansöker löpande om tillstånd. Socialstyrelsen utreder och Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutar vilka sjukhus som får uppdraget.
För mer information/intervju:
Wilhelm Graf, överläkare och professor i kirurgi, Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet:
076-832 88 69
wilhelm.graf@surgsci.uu.se
Peter Nygren, överläkare och professor inom blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset:
070-425 07 19
peter.nygren@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Minimalinvasiv operationsmetod vid bristning av kroppspulsådern utvärderas i studie30.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Att stora kroppspulsåderns kärlväggar försvagas eller brister, aortadissektion, är ett allvarligt tillstånd. I en skandinavisk studie ledd från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet ska man utvärdera om överlevnaden ökar när patienter med aortadissektion får både medicinsk behandling och ett komplement med en minimalinvasiv operation, så kallad TEVAR-ingrepp.
Stabsläget hävs på Akademiska24.1.2023 09:33:40 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 24 januari beslutades att Akademiska sjukhuset lämnar det stabsläge man befunnit sig i sedan 8 december i fjol. Sjukhuset återgår nu till ordinarie organisation och rutiner. Främsta orsaken är att infektionsläget är bättre och att trycket på sjukhuset minskat.
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård – målet med omorganisering av BUP23.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård är de övergripande målen med BUP:s nya organisation som träder i kraft 6 februari. Förändringen innebär att alla remisser och nybesök koncentreras till en mottagning – BUP Start – inom Akademiska sjukhuset där patienter även kan få sin första behandling inom specialistpsykiatrin.
Stabsläge infört på Akademiska8.12.2022 13:48:58 CET | Pressmeddelande
Torsdagen den 8 december klockan 11 gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge med anledning av vårdplatssituationen och belastningen på akutmottagningen. Orsaken till den svåra belastningen är ökad spridning av olika virus såsom RS, Covid-19, Calici och influensa.
Hälsorisker med hormonstörande miljögifter fokus för Uppsalasymposium7.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hormonstörande kemikalier (EDCs) kan störa kroppens hormonella system. Olika typer av EDCs förekommer i tex parfymer och kosmetika, livsmedelsförpackningar, brandskum, textilier och skor, elektroniska produkter, byggnadsmaterial samt på ytan av kassakvitton. För att uppmärksamma hälsoriskerna med EDCs anordnar Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska sjukhuset ett symposium 8-9 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum