Akademiska får fortsatt rikssjukvårdsansvar för svåra brännskador
Akademiska får fortsatt rikssjukvårdsansvar för behandling av svåra brännskador. Socialstyrelsen har beslutat att förnya tillståndet att bedriva rikssjukvård för svåra brännskador i Uppsala och Linköping. Det nya avtalet gäller för perioden 1 juli 2016 – 31 december 2021.
Rikssjukvård infördes 2007 och innebär att viss högspecialiserad vård koncentreras till ett eller två sjukhus för att ge högre vårdkvalitet och bättre resursutnyttjande. Rikssjukvårdsnämnden på Socialstyrelsen beslutar vilka områden som ska omfattas. Formellt är det sedan landstingen som söker och de sjukhus som tilldelas uppdraget har nationellt upptag av patienter. Tre kriterier är avgörande: sjukdomen/tillståndet ska vara ovanligt, diagnos/behandling vara komplicerad och vården ska vara resurskrävande med krav på specialkompetens.
Sedan 2010 är brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping nationella brännskadeenheter. Båda universitetssjukhusen får nu fortsätta med verksamheten.
– Vi är väldigt glada över det förnyade förtroendet. Att högspecialiserad vård som denna samlats på färre platser i landet är positivt för patienterna. Nu kan vi fortsätta utveckla vården tillsammans med Linköpings brännskadeenhet. Under den första tillståndsperioden har vi skapat en högkvalitativ, sammanhängande vårdkedja för patienterna. Den kommande perioden möjliggör stärkt fokus på gedigna forsknings- och utvecklingsprogram, säger Fredrik Huss, överläkare och ämnesområdesansvarig på brännskadecentrum.
Gunilla Nygård, verksamhetschef för plastikkirurgi och käkkirurgi, framhåller att centraliseringen av vården gynnar vårdkvalitet, utveckling och forskning.
– Även patienter med snarliknande tillstånd och behov av snarlika behandlingar vinner på att vården koncentrerats till färre platser. Också inom forskningen finns klara fördelar med större patientunderlag och bättre möjligheter till uppföljning, säger Gunilla Nygård.
– Det är mycket glädjande att Akademiska sjukhuset behåller rikssjukvårdsuppdraget för brännskador. Det är ett bevis på att verksamheten håller en mycket hög klass och att vi kan mäta oss både nationellt och internationellt inom det här området, säger Börje Wennberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen.
FAKTA: Rikssjukvård svåra brännskador
* I Sverige söker närmare 38 000 personer sjukvård på grund av brännskada per år. Av dessa vårdas cirka 1 300 i sluten vård.
* Inom rikssjukvården vårdas cirka 300 svårt brännskadade varje år. Till Akademiska sjukhuset remitteras patienter från hela Sverige, majoriteten dock från Stockholm och norra Sverige.
* Hos äldre barn, ungdomar och vuxna är skållning och skador av öppen eld, direkt eller genom att kläder tagit eld, den vanligaste orsaken till skadorna. Hos förskolebarn är skållning på varmt/hett vatten den vanligaste orsaken.
Mer information:
Fredrik Huss, överläkare och ämnesområdesansvarig på brännskadecentrum, 0738-670 483
Gunilla Nygård, verksamhetschef plastikkirurgi och käkkirurgi, 0738-680108
Börje Wennberg (S), ordförande landstingsstyrelsen, 070-634 82 14
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Stabsläget hävs på Akademiska24.1.2023 09:33:40 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 24 januari beslutades att Akademiska sjukhuset lämnar det stabsläge man befunnit sig i sedan 8 december i fjol. Sjukhuset återgår nu till ordinarie organisation och rutiner. Främsta orsaken är att infektionsläget är bättre och att trycket på sjukhuset minskat.
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård – målet med omorganisering av BUP23.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Ökad tillgänglighet och mer jämlik vård är de övergripande målen med BUP:s nya organisation som träder i kraft 6 februari. Förändringen innebär att alla remisser och nybesök koncentreras till en mottagning – BUP Start – inom Akademiska sjukhuset där patienter även kan få sin första behandling inom specialistpsykiatrin.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC vid bukhinnecancer15.12.2022 07:57:01 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård med HIPEC (kirurgi i kombination med varm cytostatika i bukhålan) för patienter med spridd cancer i bukhinnan. Beslutet, som togs av Nämnden för högspecialiserad vård 14 december, innebär att vården koncentreras till fyra sjukhus.
Stabsläge infört på Akademiska8.12.2022 13:48:58 CET | Pressmeddelande
Torsdagen den 8 december klockan 11 gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge med anledning av vårdplatssituationen och belastningen på akutmottagningen. Orsaken till den svåra belastningen är ökad spridning av olika virus såsom RS, Covid-19, Calici och influensa.
Hälsorisker med hormonstörande miljögifter fokus för Uppsalasymposium7.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Hormonstörande kemikalier (EDCs) kan störa kroppens hormonella system. Olika typer av EDCs förekommer i tex parfymer och kosmetika, livsmedelsförpackningar, brandskum, textilier och skor, elektroniska produkter, byggnadsmaterial samt på ytan av kassakvitton. För att uppmärksamma hälsoriskerna med EDCs anordnar Arbets- och Miljömedicin vid Akademiska sjukhuset ett symposium 8-9 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum