Akademiska sjukhuset

Akademiska igång med egna analyser av coronavirus

Dela

Tidigare har Akademiska sjukhuset skickat prover för analys av coronavirus (SARS-CoV-2) till laboratorier i Stockholm. Från och med tisdagen den 3 mars utförs analyserna lokalt för att snabbare kunna diagnostisera fall med covid-19.

– Att själva kunna analysera prover har varit planerat sedan en tid tillbaka. Det handlar om att öka kapaciteten i landet och kunna få svar snabbare om patienter med misstänkt covid-19 verkligen är smittade, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef för Akademiska laboratoriet.

Hittills har två personer i Uppsala bekräftats vara smittade. Själva testet för coronaviruset innebär att två prover tas med tops ner i svalget, svabbning i halsen och ett slemprov. Proverna skickas sedan till laboratorium för analys.

I nuläget begränsas provtagning till fall som först bedömts av infektions- eller smittskyddsläkare. Svar levereras samma dag om provet är på viruslaboratoriet innan kl. kl. 07.30. Analysfrekvens kommer att anpassas efter utbrottets utveckling.


Uppdaterad information om provtagningsindikation finns på Folkhälsomyndighetens hemsida, se länk nedan!

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Länkar

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Visionen är att vara det ledande universitetssjukhuset som skapar störst värde för patienterna. Våra kärnvärden är ödmjukhet, skicklighet och långsiktighet.

Tillsammans med våra samverkanspartners följer vi patienten längs hela vårdkedjan även utanför vårt sjukhus. Vi har fokus på bästa kliniska utfall för patienten. Sjukvårdens kvalitet, vårt nära samarbete med Uppsala universitet och vårt starka life science kluster är basen för vår internationellt konkurrenskraftiga kliniska forskning och utbildning.

Akademiska sjukhuset har cirka 8 000 anställda, varav 1 317 läkare och 2 643 sjuksköterskor och barnmorskor.

2015 var omsättningen 8,4 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade vård av patienter från andra landsting i regionen eller riket.

Sjukhuset har cirka 1000 vårdplatser. Drygt 660 000 patienter besöker sjukhuset för öppenvårdsbesök och ca 31 000 operationer genomförs varje år.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Alternativ operationsmetod gör att unga klaffopererade kan slippa blodförtunnande14.2.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Förträngning eller läckage av hjärtats aortaklaff är en av de enskilt vanligaste orsakerna till hjärtoperation. Oftast sätter man in en biologisk eller mekanisk klaffprotes. Nu inför Akademiska sjukhuset en alternativ operationsmetod för yngre patienter där man flyttar en befintlig hjärtklaff vilket innebär att patienten slipper behandlas med blodförtunnande livet ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum