Akademiska inför krislägesavtal inom intensivvården
Akademiska sjukhuset har beslutat att använda krislägesavtal för vissa sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvård och intermediärvård. Detta efter att ha uttömt alla andra möjligheter att klara bemanningen i det ansträngda läget. Avtalet innebär att berörda medarbetare schemaläggs med en längre arbetstid, 48 timmar per vecka.

Med anledning av coronapandemin är personalförsörjningen mycket ansträngd inom slutenvården och behovet av förhöjd vårdnivå för covid-19-patienter är stort samtidigt som behovet av intensiv- och intermediärvård är stort även bland övriga patienter.
- I nuläget ser vi ingen tendens till minskning av antal patienter som behöver intensivvård och den vården skulle bli mycket svår att bedriva utan att införa krislägesavtalet. Vi behöver säkra att tillräckligt många vårdplatser kan hållas öppna för att möjliggöra att absolut nödvändig vård kan utföras, säger Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.
Arbete pågår nu med att identifiera vilka verksamheter och vilka medarbetare som ska omfattas. Chefer kommer att ta kontakt med berörd personal inom de närmsta dagarna.
Region Uppsala befinner sig sedan 3 november i förstärkningsläge, den näst högsta beredskapsnivån inom hälso- och sjukvården. Den 30 december beviljade SKR regionens ansökan om krislägesavtal som nu implementeras på Akademiska sjukhuset.
Krislägesavtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön. Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.
Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.
Avtalet gäller tillsvidare, men kan aktiveras under maximalt fyra veckor för en medarbetare. Uppföljning av avtalet och arbetstiden kommer att göras av närmaste chef.
För mer information, kontakta:
Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset,
tel: 076-724 89 54, e-post: marianne.van.rooijen@akademiska.se
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.
2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.
Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska samarbetar med Försvarsmakten om ambulanstransporter18.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan en vecka finns en militär ambulans på Ärna flygplats för transport av framförallt intensivvårdsbehövande covid-19 patienter mellan två sjukhus. Det unika är bemanningen. Ambulansen körs av brandmän från Luftstridsskolan medan personal från Luftburen intensivvård vid Akademiska sjukhuset ansvarar för den medicinska vården.
Ortopedchef varnar för fallskador11.1.2021 16:12:20 CET | Pressmeddelande
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Detta är särskilt kännbart nu när Akademiska är tungt belastat av covidvård. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på sjukhuset på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Akademiska öppnar ytterligare två utvecklingsavdelningar11.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Konceptet utvecklingsavdelning har fallit väl ut på Akademiska sjukhuset och ska nu utvidgas. I september 2018 öppnades en kirurgisk utvecklingsavdelning och under våren omvandlas ytterligare två vårdavdelningar inom geriatrik och specialmedicin i syfte att förbättra arbetsmiljön och sprida lyckade arbetssätt.
Långtidseffekter av neurologiska skador vid covid-19 – fokus för studie22.12.2020 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa personer med svår covidsjukdom får skador på det centrala nervsystemet i det akuta skedet med olika symtom, allt från förvirring till förlamningar eller medvetslöshet. I en studie på Akademiska sjukhuset undersöks långtidseffekterna av de neurologiska skadorna hos dessa patienter i syfte att optimera rehabiliteringen.
Akademiska först med byte av mekanisk klaffprotes på slående hjärta22.12.2020 12:30:00 CET | Pressmeddelande
Byte av hjärtklaffar är ofta grannlaga på sköra patienter. Nu har kirurger inom thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset lyckats utföra ett byte av en mekanisk klaffprotes utan att stanna hjärtat, en så kallad TAVI-hybrid-operation. Det är det första kända fallet någonsin där ett sådant klaffbyte genomförts.
Miljonanslag till PET-forskning om tarmcancer16.12.2020 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Cancer i tjock- och ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Tidig diagnostik är ofta avgörande för framgångsrik behandling och bot. Forskare vid PET-centrum på Akademiska sjukhuset har erhållit två miljoner kronor från EUROSTARS/Vinnova för att utveckla diagnostik med hjälp av PET.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum