Akademiska sjukhuset ett av världens 50 bästa sjukhus
- Det är förstås roligt att vi hamnar så pass högt. Det som ligger bakom är framför allt att sjukhusets medarbetare gör ett väldigt bra jobb, säger Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för verksamhetsutveckling och kvalitet.
- Det är roligt att det fina arbete Akademiska sjukhuset och dess medarbetare gör uppmärksammas internationellt. Vi ska vara ett universitetssjukhus som är med och utvecklar hälso- och sjukvården i vårt land och internationellt, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L).
Endast två svenska sjukhus tar sig in på listan över världens 100 främsta; utöver Akademiska sjukhuset återfinns Karolinska universitetssjukhuset på plats 10. Listan toppas av tre amerikanska sjukhus: Mayo Clinic, Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.
Hur ska man tolka att Newsweek placerar Akademiska som tvåa i Sverige samtidigt som Dagens medicin nyligen i sin egen ranking placerade Akademiska sist av de svenska universitetssjukhusen?
- Den här typen av undersökningar är känsliga för hur man gör urvalet till mätningen. I det här fallet har man inte lagt samma vikt vid överbeläggningar och utlokaliseringar, istället väger medicinska resultat tyngre. Man har också intervjuat tiotusentals personer om deras inställning till kvaliteten på andra sjukhus än deras eget, säger Bengt Sandén.
Rankingen inkluderar sjukhus i 20 länder och är baserad på en sammanvägning av viktiga medicinska resultat, patientenkäter och rekommendationer från läkare och andra anställda inom sjukvården. Tiotusentals anställda inom sjukvården i de 20 utvalda länderna har bjudits in för att delta i undersökningen via internet.
De länder som ingår i rankingen är USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge, Finland, Israel, Sydkorea, Japan, Singapore, Indien, Thailand, Australien och Brasilien.
För mer information, kontakta:
Bengt Sandén, bitr sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset,
tel: 018-611 30 01, e-post: bengt.sanden@akademiska.se
Se hela listan via länk nedan!
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska Laboratoriet mister ackreditering inom klinisk kemi och farmakologi15.1.2025 08:28:38 CET | Nyheter
Akademiska Laboratoriet mister ackrediteringen inom klinisk kemi och farmakologi. Bakgrunden är att Swedac har funnit allvarliga avvikelser. Det handlar om brister i följsamhet till rutiner inom kvalitetsledningssystemet för Akademiska Laboratoriet där dokumentation är en del. Den 13 januari fick verksamheten besked att ackrediteringen enligt ISO 15189 återkallats.
Ny studie: Högflödesbehandling i hemmet utvärderas på patienter med kronisk andningssvikt10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Patienter med kronisk andningssvikt orsakad av KOL eller lungfibros behandlas vanligtvis med torr syrgas via grimma i hemmet. Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkar i en nationell studie där forskarna ska undersöka hälsoeffekter av kompletterande högflödesbehandling som innebär att man får en blandning av syrgas och luft, med högre flöden.
Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum