Akademiska vill bli ett magnetsjukhus
- Vi kommer att titta på så kallade "magnetfaktorer" såsom kvalitet, arbetsmiljö och patientsäkerhet, som har identifierats som betydelsefulla för att kunna rekrytera och behålla personal, inte minst sjuksköterskor, säger Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.
Magnetsjukhus har sitt ursprung i USA, där man redan under 1980-talet kunde se att vissa sjukhus lyckades rekrytera och behålla erfarna och kompetenta sjuksköterskor, trots att andra sjukhus inom samma område hade problem med hög personalomsättning och låg vårdkvalitet.
Hos de sjukhus som kunde rekrytera och behålla sjuksköterskor identifierade man flera framgångsfaktorer, så kallade "magneter". En modell utvecklades där de framgångsrika sjukhusen benämns magnetsjukhus. Idag finns det drygt 500 sjukhus i världen som är magnetsjukhus och som uppvisar goda resultat till exempel vad gäller personalomsättning, patientnöjdhet och färre vårdskador.
- För Akademiska sjukhuset innebär deltagandet en möjlighet att stärka arbetet med att behålla och rekrytera personal, samt stärka arbetet med kvalitet och patientsäkerhet. Alla verksamhetsområden förutom barnsjukhuset och psykiatri deltar, berättar Marie Sjödin.
För mer information, kontakta:
Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 18 30, e-post: marie.sjodin@akademiska.se
FAKTA: Magnet hospitals
- En certifieringsmodell för sjukhus som till stor del handlar om att ta tillvara sjuksköterskors kompetens. Fokus ligger på personaltäthet och att omvårdnadskompetens ska finnas på alla nivåer.
- Projektets huvudsyfte är att förbättra sjukhusorganisationerna och därmed både patientsäkerhet och arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdspersonal.
- Modellen kommer från USA, där den har varit framgångsrik när det handlar om att rekrytera och behålla sjuksköterskor – en yrkesgrupp där omsättningen av personal liksom i Sverige ofta är bekymmersamt hög.
- I Sverige har tre sjukhus gått med i projektet: Akademiska sjukhuset, Skånes universitetssjukhus och Länssjukhuset i Kalmar.
- I Europa deltar över 60 sjukhus; i Belgien, Tyskland, Irland, Storbritannien och Sverige. Flera tunga lärosäten är också engagerade, som Kings College i London, Karolinska institutet och Technische Universität i Berlin.
- Projektet leds av Linda Aiken, professor vid University of Pennsylvania, USA. Studien i Europa koordineras från Katholieke Universiteit Leuven i Belgien.
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum