Akademiska vill bli ett magnetsjukhus

- Vi kommer att titta på så kallade "magnetfaktorer" såsom kvalitet, arbetsmiljö och patientsäkerhet, som har identifierats som betydelsefulla för att kunna rekrytera och behålla personal, inte minst sjuksköterskor, säger Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.
Magnetsjukhus har sitt ursprung i USA, där man redan under 1980-talet kunde se att vissa sjukhus lyckades rekrytera och behålla erfarna och kompetenta sjuksköterskor, trots att andra sjukhus inom samma område hade problem med hög personalomsättning och låg vårdkvalitet.
Hos de sjukhus som kunde rekrytera och behålla sjuksköterskor identifierade man flera framgångsfaktorer, så kallade "magneter". En modell utvecklades där de framgångsrika sjukhusen benämns magnetsjukhus. Idag finns det drygt 500 sjukhus i världen som är magnetsjukhus och som uppvisar goda resultat till exempel vad gäller personalomsättning, patientnöjdhet och färre vårdskador.
- För Akademiska sjukhuset innebär deltagandet en möjlighet att stärka arbetet med att behålla och rekrytera personal, samt stärka arbetet med kvalitet och patientsäkerhet. Alla verksamhetsområden förutom barnsjukhuset och psykiatri deltar, berättar Marie Sjödin.
För mer information, kontakta:
Marie Sjödin, chefssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 18 30, e-post: marie.sjodin@akademiska.se
FAKTA: Magnet hospitals
- En certifieringsmodell för sjukhus som till stor del handlar om att ta tillvara sjuksköterskors kompetens. Fokus ligger på personaltäthet och att omvårdnadskompetens ska finnas på alla nivåer.
- Projektets huvudsyfte är att förbättra sjukhusorganisationerna och därmed både patientsäkerhet och arbetsvillkor för hälso- och sjukvårdspersonal.
- Modellen kommer från USA, där den har varit framgångsrik när det handlar om att rekrytera och behålla sjuksköterskor – en yrkesgrupp där omsättningen av personal liksom i Sverige ofta är bekymmersamt hög.
- I Sverige har tre sjukhus gått med i projektet: Akademiska sjukhuset, Skånes universitetssjukhus och Länssjukhuset i Kalmar.
- I Europa deltar över 60 sjukhus; i Belgien, Tyskland, Irland, Storbritannien och Sverige. Flera tunga lärosäten är också engagerade, som Kings College i London, Karolinska institutet och Technische Universität i Berlin.
- Projektet leds av Linda Aiken, professor vid University of Pennsylvania, USA. Studien i Europa koordineras från Katholieke Universiteit Leuven i Belgien.
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska och Mälarsjukhuset inleder samarbete inom strålbehandling25.5.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sektionen för onkologi på Akademiska sjukhuset har inlett ett samarbete med onkologkliniken på Mälarsjukhuset, Region Sörmland. Detta innebär att läkare vid strålbehandlingsenheten på Akademiska på distans kommer att bedöma vilket område som ska strålbehandlas och hur stor stråldos som ska ges, så kallad targetritning. Bakgrunden är ett utökat samarbete mellan klinikerna. Akademiska har även pågående diskussioner om samarbeten med andra onkologkliniker inom sjukvårdsregionen.
Födande kvinnor uppskattar bad och lustgas som smärtlindring25.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan två år erbjuder förlossningen på Akademiska sjukhuset bad som alternativ smärtlindring tillsammans med lustgas. En utvärdering visar att detta uppskattas av många födande kvinnor. Antalet vattenfödslar är cirka två per vecka, men betydligt fler kvinnor använder badet som smärtlindring utan att föda i badet.
Akademiska får nationellt ansvar för gendermatoser och svåra hudsymtom24.5.2023 16:22:44 CEST | Pressmeddelande
Som enda sjukhus i landet får Akademiska/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för en grupp ärftliga hudsjukdomar, gendermatoser. Jämte fyra andra universitetssjukhus får Akademiska också nationellt ansvar för svåra hudsymtom. Besluten om att koncentrera vården till färre sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj.
Akademiska barnsjukhuset får nationellt ansvar för tarmrehabilitering för barn24.5.2023 16:21:48 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) för tarmrehabilitering för barn upp till 18 år. Beslutet, som togs av nämnden för nationell högspecialiserad vård den 24 maj, innebär att vården koncentreras till fyra universitetssjukhus. Det som omfattas är rehabilitering vid kronisk tarmsvikt, medfödda tarmsjukdomar och oklara sjukdomstillstånd i tarmen.
Smärtombud ska återinföras på Akademiska23.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att det finns säkerhets- och miljöombud på arbetsplatser känner de flesta till. Mindre känt är sannolikt smärtombud inom hälso- och sjukvård. På Akademiska sjukhuset har funktionen funnits tidigare inom flertalet verksamhetsområden men "legat i träda” sedan 2014. Den återinförs nu som ett led i patientsäkerhetsarbetet där personcentrerad vård är ett ledord. Med god smärtlindring kan sår läka bättre efter operation med kortare vårdtid som följd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum