Tyska Turistbyrån

Alltid något att fira i Sachsen-Anhalt

Dela

Sachsen-Anhalt är på allas läppar. Efter firandet av reformationsjubileet år 2017 firade man år 2018 tjugofemårsjubileet för den magnifika «Strasse der Romanik». År 2019 invigs jubileumsåret «100 Jahre Bauhaus» i denna delstat som är vaggan för tysk historia. Och år 2020 är det dags att fira 20-årsjubileet av «Gartenträume Sachsen-Anhalt».

Bauhausbyggnaden i Dessau (Sachsen-Anhalt). FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Bauhausbyggnaden i Dessau (Sachsen-Anhalt). FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH

Efter ett framgångsrikt turistår 2018 med ett nytt rekord på 8,27 miljoner övernattningar fokuserar Sachsen-Anhalt nu på «Bauhaus100». Världsarvsstaden Quedlinburg längs «Strasse der Romanik» firar 1100-årsjubileet av kronprins Henrik I av Sachsens kröning till kung för det tysk-romerska riket med två specialutställningar. Och trädgårdsprojektet med historiska parker «Gartenträume – Historische Parks in Sachsen-Anhalt» skapar nyfikenhet på jubileumsåret 2020.

#moderndenken – Bauhaus Dessau och det moderna i Sachsen-Anhalt

Utgår man från det aktuella medieintresset och antalet förhandsbokningar och förfrågningar på hotell och restauranger med erbjudanden runt «Bauhaus Dessau und die Moderne in Sachsen-Anhalt» så kommer Sachsen-Anhalts framgångssaga att få en fortsättning under 2019. Höjdpunkten i jubileets skickligt skapade dramaturgi sker i Dessau-Rosslau med invigningen av det nya Bauhausmuseet i Dessau den 8 september 2019. För första gången visar man upp de runt 49 000 ursprungliga Bauhaus-föremålen för besökare i olika utställningar. Det är världens näst största Bauhaus-samling. Den 18 april 2019 stod Dessau-husen i nyrenoverad glans och samma dag invigdes även utställningen «Bauhaus Bauten Dessau – Originale neu erzählt». Med Bauhaus Dessau som medelpunkt får gästerna uppleva en framåtsträvande region som presenterar Bauhaus' glansdagar på ett unikt sätt. Rutten «die Route der Moderne» visar totalt 39 byggnadsverk i bland annat Magdeburg och Halle (Saale) som imponerar med dess rika arkitektur och konst.

I tidningen Reiseträume presenteras ännu fler guldkorn från Sachsen-Anhalt-regionen. En turistfavorit är att utforska Sachsen-Anhalt på cykel. Här finns ett vägnät med mer än 5 000 kilometer cykelvägar – till exempel Tysklands mest populära cykelväg Elberatweg, den europeiska cykelvägen R1/D3, Saale-Radwanderweg, Altmarkrundkurs eller Gartenreichtour Fürst Franz där familjer, cykelturister och sportcyklister verkligen får sitt lystmäte stillat.

En nationalskatt - Henrik I i Quedlinburg

För de mer än 1,6 miljoner besökarna längs «Strasse der Romanik» finns det nya höjdpunkter att upptäcka under 2019. En historisk händelse av europeisk rang är 1100-årsjubileet av Henrik I av Sachsens kröning till kung för det tysk-romerska riket. Detta kommer besökarna att kunna uppleva i en imponerande specialutställning «Heinrich I. in Quedlinburg» i två kapitel. Det första kapitlet visas i slottsmuseet och bär titeln «919 – plötzlich König». Det andra kapitlet «Am Anfang war das Grab» visas i stiftskyrkan St. Servatii som ligger mittemot slottsmuseet.

Tjugo år av trädgårdsdrömmar – det ska firas!

Det som började med en genial idé efter den framgångsrika trädgårdsshowen «Bundesgartenschau Magdeburg» år 1999 och som nu har bildat skola för kulturminnesvård och marknadsföring som turistmål är en framgångssaga för tysk turism. Delstaten Sachsen-Anhalt är unik i Tyskland i det att samtliga 50 parkanläggningar i regionen är anslutna till Gartenträume-rutten. Här visar sig vaggan för tysk historia från sin kanske vackraste sida.

Runt två miljoner besökare har hittills upplevt den populära Gartenträume-rutten med 50 av de vackraste och mest betydande historiska parkerna och trädgårdarna i regionen. År 2020 firar Sachsen-Anhalt 20-årsjubileet för Gartenträume med nya trädgårdshöjdpunkter, specialutställningar och evenemang med skönhet och mångfald i fokus. «Gartenträume! Geniessen. Erleben. Selber Machen!» erbjuder en tilltalande blandning av rese- och utflyktserbjudanden, däribland publikfavoriter som trädgårdsriket Dessau-Wörlitz (Unesco-världsarv) och rosenträdgården Europa-Rosarium i Sangerhausen       eller familjefavoriten Elbauenpark i Magdeburg, barockträdgårdarna i Blankenburg (Harz) och Hundisburg samt klosterträdgårdarna i Michaelstein och Drübeck. En nyhet är kombinationen av historiska parker samt vackra privata visningsträdgårdar i Sachsen-Anhalt.

Läs mer på:

www.saxony-anhalt-tourism.eu

www.bauhaus-entdecken.de/en

www.luther-erleben.de/en

www.naturfreude-erleben.de

www.invest-in-saxony-anhalt.com

Investitions- und Marketinggesellschaft
Sachsen-Anhalt mbH
Am Alten Theater 6
39104 Magdeburg
Telefon +49 391 568 99 0
Telefax +49 391 568 99 50

Presskontakt:
Matthias Ulrich
Telefon +49 391 568 99 0
Mobil +49 178 61 47 838
Telefax +49 391 568 99 51
E-post: matthias.ulrich@img-sachsen-anhalt.de

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bauhausbyggnaden i Dessau (Sachsen-Anhalt). FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Bauhausbyggnaden i Dessau (Sachsen-Anhalt). FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Ladda ned bild

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Tyska Turistbyrån är huvudsponsor för Vagabonds Tågresedag på Stockholms Centralstation den 6 december 20194.12.2019 15:41:24 CETPressmeddelande

Stockholm, den 4 december 2019: Statistik över tågbiljettsförsäljningen visar ett kraftigt ökat intresse för tågresor till Tyskland. Ökningen gäller både enkelsträckor och rundresor med exempelvis Interrailkort. Trenden bekräftas i Tysklands incomingsiffror som visar en ökning på 5,3 procent för övernattningar på hotell och logianläggningar med tio bäddar eller fler under perioden juni till augusti 2019.

Tysk incomingturism växer över det europeiska genomsnittet4.11.2019 14:50:44 CETPressmeddelande

Stockholm den 04 november 2019 – Trots det tuffa läget på marknaden ökar Tysklands popularitet som resmål i den europeiska konkurrensen, detta enligt en delrapport från IPK Internationals studie World Travel Monitor. Marknadsforskningsinstitutet har på uppdrag av Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) sammanställt siffror för månaderna januari till augusti 2019. Europa är den överlägset viktigaste källregionen för tysk incoming och enligt rapporten har europeiska resor till Tyskland ökat med 2,5 procent i jämförelse med samma period föregående år. Nordamerika står för en tillväxtimpuls från de transatlantiska marknaderna med plus tre procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum