Antalet arbetssökande per ledigt jobb ökar i Sverige

– Från och med 2023 ska Arbetsförmedlingen förstärka stödet till långtidsarbetslösa, vilket förhoppningsvis kan bidra till att minska matchningsgapet i Sverige. Om fler människor får hjälp till utbildning och kompetensutveckling kan det göra stor skillnad, både för samhället och för individen, säger Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.
Antalet arbetssökande i Sverige uppgick till 367 200 personer under det tredje kvartalet 2022, medan antalet lediga jobb var 143 772 – det visar statistik från SCB. Det betyder att det fanns 2,6 gånger så många arbetssökande som jobbtillfällen. Det är en ökning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 2,5. Under första kvartalet 2022 var matchningsgapet 2,4.
I Södermanland är läget svårast – där gick det 7,7 gånger så många arbetssökande på varje jobbtillfälle under det tredje kvartalet. Stockholms län hade det lägsta matchningsgapet, med 1,7 arbetssökande per ledigt jobb.
– Arbetssökande saknar allt för ofta den kompetens som arbetsgivare behöver. Därför är det viktigt att vi och andra leverantörer av matchningstjänster motiverar arbetssökande till att utbilda sig inom bristyrken, så att det faktiskt leder till arbete. Att ge rätt vägledning är ett sätt att bryta långtidsarbetslösheten och samtidigt bidra till att minska kompetensbristen, säger Lena Molin.
Under de tre första kvartalen år 2022 har 34 728 arbetssökande fått hjälp till studier och jobb genom olika matchningstjänster. Inom ramen för Manpower Matchnings tjänst Rusta och matcha har 198 personer fått hjälp till studier, och 1 028 personer har fått hjälp till jobb under de tre första kvartalen i år.
Arbetssökande per jobb och region, Q3 2022:
• Blekinge: 4,1
• Dalarna: 2,5
• Gävleborg: 4,1
• Jämtland: 2,9
• Jönköpings län: 2,0
• Kronoberg: 5,1
• Skåne: 3,8
• Stockholms län: 1,7
• Södermanland: 7,7
• Uppsala län: 4,2
• Västernorrland: 3,1
• Västmanland: 5,2
• Västra Götaland: 2,5
• Örebro län: 2,9
• Östergötland: 2,0
• Hela landet: 2,6
Om Matchningsgapet:
Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower Matchning, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetssökande och företagen som lider av kompetensbrist. Enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage 2022 så uppger tre av fyra svenska arbetsgivare, 77 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens.
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se
Om statistiken
Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyråns (SCB) data Aggregerad matchning (M1) Lediga jobb och arbetslösa efter region som redovisas kvartalsvis. Statistiken bygger på SCB:s Konjunkturstatistik över vakanser (KV) respektive Arbetskraftsundersökningarna (AKU). För mer information om respektive undersökning, se www.scb.se/kv och www.scb.se/aku. Med definitionen arbetslösa avses personer som var utan arbete under referensveckan men som sökt arbete under de senaste fyra veckorna och kunde arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från referensveckans slut. Med definitionen lediga jobb avses pågående rekryteringar på företaget/arbetsstället vid referenstidpunkten.
Om undersökningen Talent Shortage
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 40 länder. I Sverige har 1 000 intervjuer genomförts.
Nyckelord
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef ManpowerGroup
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seBilder
Om
Om Manpower
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
IT-chefernas huvudvärk 2025: att säkerställa datasäkerhet och underlätta innovation10.4.2025 08:02:00 CEST | Pressmeddelande
Cybersäkerhet är den utmaning som oroar IT-chefer mest, fler än fyra av tio uppger att de oroar sig över säkerhetsrisker. Nästan 8 av 10 ledare rapporterar också att de ökar budgeten för IT-säkerhet jämfört med förra året. Det visar en ny global undersökning från Experis bland nästan 1 400 IT-chefer från olika branscher i nio länder.
Experis lanserar 2025 års Viva Technology Startup Challenge: AI och tech för framtidens HR8.4.2025 09:22:50 CEST | Pressmeddelande
Experis vill bana väg för framtidens HR med en tävling riktad mot startups. Fokus i tävlingen är utveckling av innovativ teknik för att lösa HR-utmaningar. Finalisterna kommer att presentera sina idéer på Europas största startup- och tech-event VivaTech i Paris.
ManpowerGroup utses till ett av världens mest etiska företag för 16:e året17.3.2025 15:56:07 CET | Pressmeddelande
Ethisphere har tilldelat ManpowerGroup utmärkelsen World's Most Ethical Companies för 16:e året. Utvärderingen görs inom kategorierna bolagsstyrning, etik och efterlevnad, ledarskap och rykte, kultur, miljö och social påverkan.
IT-branschens sysselsättning halkar efter den globala utvecklingen under andra kvartalet11.3.2025 08:12:04 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivarna inom den svenska IT-branschen förväntar sig en fortsatt stabil rekryteringstakt på +23 procent inför det andra kvartalet 2025. Det är dock långt under det globala genomsnittet, och 16 procentenheter lägre än motsvarande period i fjol. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer.
Hoppfullt på arbetsmarknaden – men blandade branschsignaler inför andra kvartalet11.3.2025 07:58:28 CET | Pressmeddelande
Den svenska arbetsmarknaden visar en försiktig optimism inför andra kvartalet, med en sysselsättningsprognos på +19 procent. Samtidigt är skillnaderna på branschnivå stora – i transport, logistik och fordonsindustrin ökar rekryteringsviljan skarpt, medan energi- och samhällsservice tror på en minskad arbetsstyrka under kvartalet. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum