Antalet rapporterade biverkningar minskade under 2022
Även antalet inkomna rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar har minskat. Under 2022 inkom 5 128 rapporterar varav 2 870 gällde vaccin mot covid-19. Under 2021 inkom sammanlagt 11 951 allvarliga rapporter till myndigheten.
– Vi ser en tydlig minskning av antalet inrapporterade misstänkta biverkningar vilket beror på att vaccineringen mot covid-19 och att pandemin klingat av. Samtidigt måste vi komma ihåg att det finns ett mörkertal i rapporteringen. Underrapporteringen av biverkningar är stor, och här är min uppmaning till vården och privatpersoner att alltid rapportera in om man ser eller märker något som kan uppfattas som en biverkning, säger Karin Vengemyr, chef för läkemedelsäkerhet på Läkemedelsverket.
Av de rapporterar om allvarliga misstänkta biverkningar som inkom under förra året gällde 60 procent kvinnor och 40 procent män. Näst efter rapporter kopplade till covid-vaccinerna är de vanligaste läkemedelssubstanserna i allvarliga rapporter från hälso- och sjukvården: Apixaban (blodförtunnande), hormonspiral med gestagen och Warafin (blodförtunnande).
Under året har två säkerhetssignaler utretts – menstruationsrubbningar efter vaccination med Comirnaty och Spikevax samt ökad risk för myokardit efter vaccination med Comirnaty och Spikevax.
– Inrapporteringen av misstänkta biverkningar är värdefull och bidrar till att den samlade kunskapen om våra läkemedel hela tiden ökar, vilket i sin tur leder till säkrare läkemedel. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att hur vanlig eller ovanlig en inrapporterad misstänkt biverkning är endast kan avgöras i kliniska studier, säger Karin Vengemyr.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum