Antibiotikaresistensen stabil hos djur – undantag finns
I Sverige har ledstjärnan för arbete mot antibiotikaresistens bland bakterier från djur under många år varit att jobba med förebyggande djurhälsoarbete. Redan på åttio- och nittiotalen gjordes grundarbetet då stora förbättringar uppnåddes, den stora majoriteten av djurslag i Sverige har ett gott läge när det gäller antibiotikaresistens. Idag publicerar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten den samlade rapporten Swedres-Svarm 2021.

I SVA:s del om syns resultaten av detta långsiktiga arbete i sammanställningarna om försäljning av antibiotika för användning till djur, samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Försäljningen av antibiotika för djur är stabilt låg, och bakterier som orsakar sjukdom hos djur är oftast känsliga för de antibiotika som används vid behandling. Majoriteten av behandlingarna är av enskilda sjuka djur och inte av grupper av djur där endast en del individer är sjuka. Vidare utgör vanligt penicillin nästan 60 procent av försäljningen. Dessutom har försäljningen av antibiotika som är särskilt viktiga för humansjukvården har minskat drastiskt.
– Allt detta är tecken på att när antibiotika används, väljs i stor utsträckning produkter med så liten påverkan på resistensläget som möjligt. Veterinärer och djurägare har tagit antibiotikaresistens på allvar och lagt grunden till det goda läget idag, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert på SVA.
Flera små utbrott visar att arbetet inte är klart
Djurhälsoarbetet och den kloka användningen av antibiotika gör också att förekomsten av resistens bland bakterier från djur under de senaste åren generellt sett har varit stabilt låg.
– Generellt är de bakterier som orsakar sjukdom hos djur oftast känsliga för de antibiotika som vanligen används. Men vi får inte slappna av, för vissa bakterier hos vissa djur försämras läget gradvis och fortsatt arbete för god djurhälsa och mot antibiotikaresistens är därför viktigt. Dessutom har det under de senaste åren varit flera mindre utbrott av resistenta bakterier inom hästsjukvården i Sverige. Utbrotten är tydliga indikationer på behovet av att fortsätta arbetet med smittskydd, vårdhygien och friska djur, fortsätter Oskar Nilsson.
Om rapporten Swedres-Svarm
Sedan år 2001 har SVA årligen gett ut rapporten Svarm. Den sammanställer data om försäljning av antibiotika för användning till djur samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Sedan 2003 sker rapporteringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, som sammanställer motsvarande data för människor. Den gemensamma rapporten heter Swedres-Svarm.
Nyckelord
Kontakter
Oskar NilssonAntibiotikaexpert, laboratorieveterinär
Tel:0708-95 94 20oskar.nilsson@sva.seBilder


Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
SVA efterlyser döda vilda djur från din trädgård27.6.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Har du stött på en död groda eller kanske en orm i trädgården? Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ha allmänhetens hjälp med att leta efter döda djur i trädgårdar. Vilthälsa inpå knuten är en ny satsning som ska bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren mår i vår absoluta närhet.
På totalförsvarsdagen i Malmö lyfter SVA livsmedelsberedskap17.6.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) deltar på totalförsvarsdagen i Malmö lördag 18 juni. Kopplingen veterinärmedicin och försvar kan se långsökt ut men om tillgången till mjölk, ägg och kött stryps för soldater och civila minskar Sveriges motståndskraft snabbt.
11 EU-länder jämför hantering av sjukdomsutbrott för bättre samarbete14.6.2022 11:46:15 CEST | Pressmeddelande
Sjukdomsutbrott kan på kort tid påverka hela vårt samhälle. Ett exempel är livsmedelsburna smittor såsom salmonella, som kan spridas mellan djur och människor. Som en del i Sveriges förmåga att hantera denna typ av utbrott kommer fyra svenska myndigheter genomföra en övning som tagits fram på EU-nivå: SimEx. Övningen genomförs på liknande sätt av motsvarande myndigheter i ytterligare tio EU-länder.
SVA deltar i projekt som ska larma om infektioner till följd av ändrat klimat7.6.2022 14:25:32 CEST | Pressmeddelande
Ett varningssystem för smittsamma sjukdomar och verktyg för beslutsfattande ska skapas i det internationella projektet IDAlert. Projektet som leds från universiteten i Heidelberg och Umeå ska särskilt fokusera på den ökande risken för att sjukdomar sprids mellan djur och människa när klimatet förändras.
62 marina däggdjur undersökta 202125.5.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
62 sälar, tumlare och valar har kunnat undersökas tack vare allmänhetens rapporter om döda marina däggdjur. Förändringar i ekosystemen kan kartläggas och härledas när Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan följa deras sjukdomar och dödsorsaker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum