Svenska Jägareförbundet

Äntligen – 1 september börjar älgjakten i norr.

Dela

Älgjakten är en folkfest som engagerar stora delar av landsbygden. Efter ett regeringsbeslut i somras ska starttiden för älgjakten i norra Sverige alltid vara 1 september.

Foto: Åsa Nordien
Foto: Åsa Nordien

Nytt för i år är att älgjakten i norra Sverige startar onsdag 1 september. Från och med i år så inleds älgjakten med fast datum jämfört med tidigare år, då det var första måndagen i september som gällde.

I skymningsljuset på onsdagmorgon tar ett stort antal älgjägare plats i jakttornen och släpper sina jakthundar i hopp om att komma till skott på en av de cirka 80 000 älgar som får fällas i årets älgjakt. Förra året fälldes knappt 83 000 älgar i landet.

– För många är älgjakten årets höjdpunkt, när man får möta gamla jaktkamrater, komma ut i skogen och koppla av från vardagen, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i norr.

Tillsammans med knappt 300 000 jägare är Björn en av alla som fyller termosen med kaffe, packar ner godsaker i ryggsäcken, sätter pejlen på sin älghund och ger sig ut i skogen. Till vardags jobbar Björn Sundgren med planering av just älgförvaltningen i norra Sverige, där en av de viktigaste punkterna är att höja kvalitén i älgstammen.

– För de flesta jägare i norr är älgjakten i det närmaste helig  och man ser fram emot att åter få fylla frysen med det goda och hälsosamma älgköttet, menar Björn Sundgren.

Jägarna i södra Sverige får dock vänta en dryg månad till, då älgjakten i syd drar i gång 8 oktober även här med fast datum i fortsättningen.

För mer information

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet, 010-584 76 77

Ytterligare information

https://svenskjakt.se/start/nyhet/sa-blir-algjakten-2021-besluten-lan-for-lan/

Nyckelord

Kontakter

Magnus Rydholm
Kommunikationschef
Svenska Jägareförbundet

070-319 66 76

Bilder

Foto: Åsa Nordien
Foto: Åsa Nordien
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en medlemsorganisation med 157 000 medlemmar som arbetar för en hållbar jakt och uthållig viltförvaltning.
Jagareforbundet.se

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Samhällets acceptans för jakt och viltvård - Sveriges Vildnads seminarium 202016.10.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jakt och viltförvaltning behövs för att upprätthålla samhällsviktiga avvägningar mellan viltets värden och kostnader. Samtidigt är det bara en liten del av Sveriges befolkning, omkring 3%, som jagar. Ytterst vilar därför möjligheten till jakt och viltförvaltning på samhällets acceptans för dessa verksamheter. Årets seminarium kommer belysa och samtala kring dessa frågor. Webb-seminariet äger rum fredagen den 27 november kl 10 - 15.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum