Högskolan i Halmstad

Årets AI-svensk jobbar med informationsdriven vård i Halland

Dela

Markus Lingman, överläkare och strateg vid Region Halland, och nyckelperson inom Leap for Life, har utsetts till årets AI-svensk. ”Jag är mycket glad och hedrad. Priset är ett tydligt kvitto på att Hallands satsning inom informationsdriven vård är betydelsefull och unik”, säger Markus Lingman.

Årets AI-svensk är ett nyinstiftat pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationerna IT&Telekomföretagen och Teknikföretagen. Syftet med priset är att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Vinnaren Markus Lingman presenterades den 11 november på eventet AI Summit 2020.

– Jag är hedrad, både av priset och av att få arbeta i en kreativ miljö med så många kunniga och engagerade människor som vill bidra till att göra livet bättre och längre för andra, med stöd av den senaste teknologin. Detta är mångas förtjänst. Det är en fascinerande resa att få vara med på, säger Markus Lingman.

Leap for Life – ett halländskt samarbete

Markus Lingman är överläkare och strateg vid Region Halland och ingår i styrgruppen för Leap for Life som är Hallands gemensamma satsning på informationsdriven vård. Det är ett innovationscentrum för Region Halland, alla halländska kommuner, regionens näringsliv och Högskolan i Halmstad i en gemensam strävan att förändra och utveckla framtidens vård. Högskolan i Halmstad är värd för Leap for Life.

Markus Lingman ser AI som en uppsättning verktyg vars värde kommer att öka i takt med att vården blir mer informationsdriven. 

– Dessa verktyg kommer att hjälpa vården att skräddarsy beslut på individ- och systemnivå. Vi har bara sett början, säger Markus Lingman.

”Markus Lingman visar vägen för ökad användning av AI som skapar värde på riktigt!”

Det är fokuset på individen och Markus Lingmans förmåga att tillgängliggöra kunskap om att använda AI i sjukvården som gör att han får utmärkelsen.

– Det finns en enorm potential inom AI och Sverige behöver ta en tätposition på området för att gynna vår konkurrenskraft och välfärd. Årets vinnare, Markus Lingman, är en förebild och en som visar vägen mot vad som är möjligt. Det han har gjort och gör för att utveckla vården och bidra till en ökad hälsa är värt att uppmärksammas brett, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen och juryns ordförande. 

Juryns motivering:

”Markus Lingman visar vägen för ökad användning av AI som skapar värde på riktigt!

Med sitt mod, förtroendeingivande ledarskap och engagemang har han starkt bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Markus besitter en unik förmåga till att göra det komplexa förståeligt och har konkret gjort tekniken tillgänglig och användbar. Han har tillgängliggjort kunskap om användning av AI-teknik som kan skalas upp och komma till nytta för fler.

Markus framgångsrika arbete har potential att rita om hur vård praktiseras och genomförs såväl i Sverige som globalt. Med fokus på den enskilde har han förenat vårdens behov med teknikens möjligheter. Han har i sitt arbete med informationsdriven vård i region Halland visat hur förmågan till samverkan är nyckeln till ett väl fungerande AI-ekosystem för att åstadkomma samhälls- och individnytta.

Markus Lingman är helt enkelt en sann förebild och en föregångare som många kan inspireras och lära av.”

Årets jury

  • Maria Rosendahl, enhetschef kompetensförsörjning & digitalisering, Teknikföretagen
  • Christian Guttmann, globalt ansvarig för AI, TietoEVRY 
  • Fredrik Heintz, biträdande professor och AI-forskare, Linköpings universitet
  • Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige
  • Louise Callenberg, chef för digital förnyelse och samverkan, SKR
  • Daniel Gillblad, co director, AI Sweden
  • Darja Isaksson, generaldirektör, Vinnova.  
  • Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen (ordförande)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Om Leap for Life

Leap for Life är Hallands gemensamma satsning på informationsdriven vård. Det är ett innovationscentrum för Region Halland, alla halländska kommuner, regionens näringsliv och  Högskolan i Halmstad i en gemensam strävan att förändra och utveckla framtidens vård. Högskolan i Halmstad är värd för Leap for Life.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Inbjudan till pressträff om forskningsprojekt kring innovation15.2.2021 16:06:33 CETPressinbjudan

Pressträff 24 februari: Högskolan i Halmstad, i samarbete med Aalborg universitet (Danmark), University of Glasgow (Storbritannien) och University of Oulu (Finland), bjuder in till pressträff om det EU-finansierade projektet The Innovative Training Network. Pressträffen är internationell och hålls på engelska. Vid träffen kommer projektet att presenteras och du får delta i en frågesession med projektkoordinatorn och lokala projektledare från Danmark, Sverige, Finland och Storbritannien. Efter pressträffen är det också möjligt att genomföra individuella intervjuer.

Hibaq Yussuf och Frida Stranne får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation21.12.2020 10:32:51 CETPressmeddelande

Hibaq Yussuf, universitetsadjunkt i omvårdnad, får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris år 2020, bland annat för sitt stora engagemang och brinnande intresse för undervisning. Frida Stranne, universitetslektor med särskilt forskningsfokus på amerikansk politik och samhällsutveckling, får Högskolans pris för samverkan och innovation, bland annat för sitt långvariga arbete att dela med sig av kunskap, inte minst som efterfrågad expert i medierna.

Högskolan tilldelas 79,8 miljoner kronor för tvärvetenskaplig forskning och utbildning16.12.2020 15:56:16 CETPressmeddelande

KK-stiftelsen beviljar 79,8 miljoner kronor för tre nya forskningsprojekt, en rekrytering av en gästprofessor, ett stort utbildningsprogram riktat till yrkesverksamma, samt en ny forskningsprofil inom ramen för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation. Bidraget gör att Högskolan, tillsammans med näringslivet och Region Halland, fortsätter att stärka den mångvetenskapliga forskningen och utbildningen inom profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen.

350 000 kronor till studenter för samhällsnyttiga examensarbeten27.11.2020 18:09:48 CETPressmeddelande

I dag skulle Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning ha ägt rum vid en ceremoni på Högskolan i Halmstad. Så kom en pandemi i vägen. Men inget stoppar Sparbanksstiftelsen Kronan från att dela ut hundratusentals kronor till studenter för utmärkta examensarbeten med stor samhällsrelevans. Det är bara formen för utdelningen som i år är annorlunda. Och så prissumman på 350 000 kronor – vilket är 100 000 kronor mer än förra året – fördelat på nio examensarbeten vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum