
Årets cancerforskare 2023 - Svensk forskning för att behandla hudcancer prisas

För hans enastående forskning kring hudcancerformen malignt melanom, som leder till nya och mer individualiserade behandlingar. Resultaten ger vägledning om vilka patienter som gagnas av immunterapi, och hur behandlingen ska modifieras för övriga.
– Jag känner mig väldigt glad och hedrad, det här är ett stort erkännande av flera års forskning som inte hade varit möjligt utan allt det stöd jag fått från Cancerfonden och alla givare, säger Göran Jönsson.
Immunterapi är ett forskningsområde som växt kraftigt de senaste åren. Det är en benämning på en rad olika metoder som går ut på att stimulera det egna immunförsvaret till att bekämpa cancerceller bättre. Tack vare immunterapi kan man nu behandla spridd hudcancer, malignt melanom, mycket mer effektivt än förr. Men fortfarande svarar bara hälften av patienterna på immunterapi.
Tack vare Göran Jönssons forskning har man upptäckt varför immunterapi fungerar bättre för vissa patienter med hudcancer än för andra. Hos de patienter som svarade bättre på behandlingen hittade man en ansamling av immunförsvarsceller inuti tumörerna. Den här ansamlingen av försvarsceller verkar spela en viktig roll för att aktivera immunförsvaret så det blir ännu mer aktivt i att angripa cancern. Upptäckten är ett viktigt genombrott som öppnar upp för effektivare behandlingar av hudcancer.
Priset delas ut i samband med den direktsända TV-galan Tillsammans mot cancer som sänds i TV4 den 9 januarikl. 20.00. Det blir en stjärnspäckad kväll med starka berättelser och hopp om framtiden.
Det är åttonde året som utmärkelsen ”Årets cancerforskare” delas ut i syfte att lyfta fram cancerforskares insatser för att besegra cancer. Priset delas ut av Cancerfonden. Tidigare års pristagare:
- 2022 – Professor Henrik Grönberg
- 2021 – Professor Anna Martling
- 2020 – Professor Sophia Zackrisson
- 2019 – Professor Ruth Palmer
- 2018 – Professor Fredrik Mertens
- 2017 – Professor Lena Claesson-Welsh
- 2016 – Professor Thomas Helleday
För mer information om hudcancer: Hudcancer – symtom, orsak och behandling | Cancerfonden
För mer information om Cancerfondens tv-gala: Tillsammans mot cancer
Kontakter
Jens PetersenPressekreterareCancerfonden
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder

Om

Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Nytt sfi-projekt ska få nyanlända att upptäcka cancer i tid30.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vem som insjuknar och vem som överlever cancer påverkas av utbildning, bostadsadress och inkomst. Även språkbarriärer kan vara en faktor för deltagandet i screeningprogam. Som ett led i att minska skillnaderna i insjuknande och överlevnad gör Cancerfonden nu en riktad insats mot elever på sfi-programmen.
Miljonregn över sju Uppsalaforskare - ska ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden sju cancerforskare vid Uppsala universitet. En extra satsning görs på forskning som syftar till att patienter ska kunna leva ett bra liv under och efter en cancerbehandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever. Uppsalaforskaren Hanna Mogensen är en av dem som beviljas medel inom satsningen.
Fem Skåneforskare ska ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden fem cancerforskare vid Lunds universitet. En extra satsning görs på forskning som syftar till att patienter ska kunna leva ett bra liv under och efter en cancerbehandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever. Lundaforskaren Marlene Malmström är en av dem som beviljas medel inom satsningen.
13,7 miljoner kronor till Göteborgsforskare för att ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden forskare vid Göteborgs universitet för 13,7 miljoner kronor. Elinor Bexe Lindskog är en av dem, hon vill undersöka om patientens eget immunförsvar kan modifieras till att attackera och döda cancerceller.
4,6 miljoner kronor till Umeåforskare för att ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden forskare vid Umeå universitet för 4,6 miljoner kronor. Julius Semenas är en av dem, han vill utveckla säkrare och effektivare behandlingsmetoder vid spridd prostatacancer.