Naturvetarna

Årets geolog lockar med dinosaurier

Dela

Geosektionen i Naturvetarna har utsett Elisabeth Einarsson till Årets geolog. Genom att använda sig av dinosaurier och fossilfynd skapar hon intresse för geologins värld bland barn och en bredare allmänhet.

På lördag är det Geologins dag med aktiviteter i hela landet. Den nationella invigningen äger rum i Kristianstad, där Elisabeth Einarsson jobbar med forskning och undervisning på högskolan. Som disputerad i paleontologi står hon på fast mark.

Jätteroligt att få priset som är ett erkännande för mina insatser.

Hon har under många år drivit arbetet med att få in geologi på skolschemat och har lyckats till en del. Men hon vill att politikerna gör mer. Med en tidslinje som spänner över 80 miljoner får barn lära sig att tänka abstrakt över långa tidsrymder.

Jag har startat ett resurscentrum för geologi, som fungerar som ett stöd för lärarna, kopplat till läroplanen. Det fina med geologiämnet är att det knyter ihop kemi, fysik och biologi, och skapar förståelse för helheten.

Det menar hon är viktigt för att bland annat förstå klimatförändringarna och vad hållbar utveckling innebär.

På köpet får barnen lära sig det naturvetenskapliga arbetssättet, som bland annat rymmer källkritik, om vem står bakom forskningen. Det behövs mer av det i skolan.

Elisabeth Einarsson förklarar att många är lite rädda för det naturvetenskapliga ämnet.

Dinosaurier är en väg in. Barnen lyssnar intresserat och vill veta mer. De får något att hänga upp kunskapen på. Lika viktigt är att synliggöra det breda geologiyrket.

Kontaktuppgifter till Elisabeth Einarsson

elisabeth.einarsson@hkr.se

Nyckelord

Kontakter

Lars-Erik Liljebäck, chefredaktör
073-366 24 19

Bilder

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 32 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Naturvetarna satsar på sin tidning16.2.2018 07:00Pressmeddelande

Första numret av nya Naturvetaren har släppts. Med ett mindre format, en modernare design och ett förändrat innehåll vill Naturvetarna nå fler läsare. Här kan du läsa tidningen. – Att ge ut en tidning är viktigt för Naturvetarna. Vi berättar om hur naturvetare bidrar till samhällsutvecklingen, i allt från frågor om miljö och klimat till nya smarta läkemedel och matförsörjning. Det gör tidningen intressant för fler än naturvetare, säger Johan Ahlgren, chef Kommunikation och påverkan på Naturvetarna. Tidningen speglar naturvetare i deras olika roller som till exempel forskare, rådgivare, chef, produktutvecklare och inspektör. I det första numret skriver vi om en statsinspektör på Livsmedelsverket, som jagar matfuskare. Matbedrägerier omsätter stora belopp, som inte bara gör att folk blir lurade. De riskerar också att bli sjuka av bland annat kött som har smugglats in i landet utan att det har kontrollerats av myndigheter. – Det är ett bra exempel på hur naturvetare bidrar till samhällsut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum