Stockholms stad

Årets S:t Eriksmedaljörer utsedda

Dela

Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.

Årets vinnare är:

Tom Alandh, journalist, dokumentärfilmare
Tom Alandh är dokumentärfilmaren som under de senaste 35 åren producerat närmare 100 filmer. Hans filmer är tidsdokument över skeenden i samhället, han har porträtterat människor såväl okända som kända och med sin lyssnande och eftertänksamma ton fått många tittare att tänka till en extra gång.

Sarah Sjöström, idrottare, simmare
Sarah Sjöström är simmaren som vunnit i princip allt som går att vinna inom sin sport. Hennes första internationella guldmedalj kom 2007 på Ungdoms-OS i 100 meter frisim, de senaste vid sim-EM 2018. Hon har slagit världsrekord efter världsrekord och är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare. 2017 utsågs hon av världens olympiska kommittéer till Europas mest framgångsrika kvinnliga idrottare.

Sissela Kyle, skådespelare, komiker, teaterchef
Sissela Kyle är skådespelare, komiker och regissör. Genom skratt och spetsig humor tar hon även i de ömma punkterna. Hennes kvickhet, glädje och dramatiska förmåga har gjort henne välkänd i de allra flesta hem.

Jonas Hassen Khemiri, författare, dramatiker
Författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri nomineras för sitt sätt att skildra den svenska gemenskapen, utanförskap och mellanförskap. Hans verk skildrar och synliggör debatten om identitet och samhälle i en tid då diskussionen är lika lättantändlig som välbehövlig.

Livia Fränkel, folkbildare
Livia Fränkel har som överlevande arbetat för att sprida kunskap om Förintelsen. Vid dryga 90 års ålder är hon fortfarande aktiv, träffar skolelever och berättar om sina upplevelser. ”Jag är en av de sista överlevarna som fortfarande kan berätta om vad som verkligen hände. När vi inte längre finns kvar är det er plikt att fortsätta”, säger hon till eleverna. Vi har alla ett ansvar för att föra hennes outtröttliga kamp mot rasism och antisemitism vidare.

Ulf Stolt, chefredaktör
Ulf Stolt har varit med från starten av Situation Stockholm och är chefredaktör sedan 1997. Tidningen har blivit en del av och har också skildrat den långsamma berättelsen om Stockholm, dess invånare, företeelser och händelser och säljs idag av hundratals hemlösa personer.


Förutom de särskilt förtjänta stockholmarna tilldelas medaljen före detta kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk samt fyra politiker som varit förtroendevalda i Stockholms kommunfullmäktige i minst 20 år, Karin Wanngård, Lotta Edholm, Eva-Louise Erlandsson Slorach och Joakim Larsson.

Kontakter

Cecilia Brinck, kommunfullmäktiges ordförande
E-post: cecilia.brinck@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum