Stockholms stad

Årets S:t Eriksmedaljörer utsedda

Dela

Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.

S:t Eriksmedaljen 2021 tilldelas:

Lisa Ekdahl, sångerska och låtskrivare
Lisa Ekdahl är en folkkär sångerska och låtskrivare, känd för sin egensinniga och känsliga musikstil. Hon slog igenom redan 1994 med låten ”Vem vet” på albumet Lisa Ekdahl, ett album som belönades med tre Grammys och Rockbjörnen. Sedan dess har hon hela tiden utvecklat sitt konstnärskap.

Marie Göranzon, skådespelerska
Marie Göranzon är en av landets mest mångsidiga skådespelerskor. Hon har tillhört Dramatens ensemble i mer än 50 år och där profilerat sig med starka kvinnoporträtt. Hon är lika hemma i Strindbergs som i Lars Noréns dramatik.

Per Haukaas, guide och stockholmskännare
Per Haukaas är en välkänd källa till kunskap och inspiration om Stockholm och har i över 20 år guidat såväl infödda stockholmare som turister. Genom sina innehållsrika och populära stadsvandringar har han inspirerat många till att lära sig mer om vår huvudstad.

Simon Häggström, polis och samhällsdebattör
Simon Häggström är kriminalinspektören som i över 13 år har arbetat dag och natt ute på fältet och står i frontlinjen i kampen mot prostitution och människohandel. Han deltar och syns ofta i samhällsdebatten och har dessutom skrivit flera böcker.

Anette Kyhlström, diakon och inspiratör
Anette Kyhlström arbetar i Hela Människan, som bedriver socialt arbete på kristen grund. Dygnet runt arbetar hon med människor som hamnat mellan stolarna i välfärdssystemet och är bland annat drivkraften bakom hemlöshetskören Gatans Röster.

Emerich Roth, socialarbetare, folkbildare och författare
Emerich Roth och hans syster Elisabeth var de enda i familjen som överlevde Förintelsen. Först 30 år efter ankomsten till Sverige började han tala om sina upplevelser. Sedan dess har han outtröttligt rest runt och talat med skolelever om Förintelsen. Han har också grundat Emerichfonden.

Staffan Scheja, pianist och professor
Staffan Scheja debuterade som 14-åring och har under sin långa karriär framträtt med de flesta av världens stora orkestrar och dirigenter. 1997 blev Staffan Scheja professor i piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han sitter också i styrelsen för Lilla Akademien.

Kerttu Sturesson, sjuksköterska
Kerttu Sturesson arbetade på Roslagstulls sjukhus när HIV-epidemin kom till Sverige. Hon vårdade de smittade när ingen annan vågade. När samhället vände de HIV-smittade ryggen blev hon hjälten som torkade tårar utan handskar.

Presskontakt, stadsledningskontoret

Telefon: 08-508 29 999
redaktion@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nu ska Hornstull bli ännu tryggare och mer attraktivt17.6.2021 11:13:45 CEST | Pressmeddelande

Hornstulls torgyta och Hornsbruksgatan mellan Borgargatan och Långholmsgatan ska snart få en ansiktslyftning. Det är en del i Stockholms stads långsiktiga arbete med att öka tryggheten och attraktiviteten i det offentliga rummet. Hornstull är en välbesökt plats där många rör sig. I samarbete med fastighetsägarna i området utvecklas Hornstull nu för ökad trygghet och tillgänglighet samt för förbättrad trafiksäkerhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum