Trafikverket

Åtta veckors tågstopp när nästa steg tas mot dubbelspår

Dela

Från den 13 juni till den 5 augusti stoppas tågtrafiken mellan Ängelholm och Helsingborg. Trafikverket fortsätter då arbetet med utbyggnaden till dubbelspår på Västkustbanan. Spår som kommer öka möjligheten att resa hållbart och punktligt.

Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg är hårt belastad. För att öka kapaciteten och möta framtidens behov byggs nu dubbelspår på sträckan mellan Ängelholm och Maria station. Arbetet är inne på sitt andra år och från och med måndag kräver arbetet att tågtrafiken stoppas.

- Det vi gör under den här avstängningen är viktiga delar i utbyggnaden av dubbelspåret och avgörande för att vi ska kunna börja använda delar av den nya järnvägsanläggningen och nya vägar och gång- och cykelvägar redan i höst, säger Henrik Andersson, projektledare Trafikverket.

Under stoppet kommer bland annat den nya gångbron på Ängelholms station monteras klart, en ny bilbro byggas väster om järnvägen vid Vegeholm, järnvägsspår bytas ut i Kattarp och den nya järnvägsbron över Kullavägen i Maria börja byggas.

- Åtta veckor kan låta länge, men det kommer bli intensivt eftersom det är omfattande arbeten som ska göras. Men allt är väl planerat och vi står redo att sätta igång. Ett dubbelspår mellan Ängelholm och Maria kommer bidra till en mer punktlig tågtrafik och ge fler chansen att resa på ett hållbart sätt, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Under arbetet kommer en del tåg ledas om, andra ersätts med bussar.
- Det är ett långt, men nödvändigt avbrott i tågtrafiken för att dubbelspåret ska bli klart och vi ska få en robustare järnväg. Under avbrottet kör vi ersättningsbussar och vissa tåg leds om och kör andra vägar. Sök din resa i vår app eller på hemsidan och var ute i god tid, säger Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Från torsdag 30 juni kl. 23.15 till måndag 4 juli kl. 4.15 utökas tågstoppet ytterligare när Öresundstågen är inställda också mellan Helsingborg och Laholm på grund av ett annat banarbete.

Läs mer om tågstoppet: Så påverkas du av tågstoppet i sommar - www.trafikverket.se

Läs mer om ersättningstrafiken:Skånetrafiken (skanetrafiken.se) 

Kontakter

Henrik Andersson, projektledare Trafikverket, 010-123 60 85

Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare på Skånetrafiken, nås via Skånetrafikens pressjour 0451-28 85 03

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum