Volkswagen Group Sverige AB

Audi får en förstärkt roll i Volkswagen-koncernen

Dela

Audi kommer med sin nya VD Markus Duesmann att leda forskning och utveckling inom Volkswagen-koncernen. Volkswagen AG planerar att ta över 0,36 procent av Audis fria aktier. Volkswagen AG är för närvarande majoritetsägare och innehar cirka 99,64 procent av AUDI AG:s tecknade aktiekapital.

  • VD för Volkswagen AG, Herbert Diess: "Vi samlar våra styrkor för en konkurrenskraftig position"
  • Audi kommer med sin nya VD Markus Duesmann att leda forskning och utveckling inom Volkswagen-koncernen
  • Koncernens Car.Software-organisation koncentreras till Ingolstadt
  • Volkswagen AG planerar att ta över samtliga Audi-aktier genom en ”squeeze-out” (tvångsinlösen av minoritetsaktier) enligt tysk aktiebolagslag
  • Resolution om ”squeeze-out” vid årets årsstämma i AUDI AG, som kommer att skjutas upp till juli eller augusti 2020

Volkswagen AG stärker Audis roll i koncernen. För detta ändamål kommer Audi, som leds av sin nya VD Markus Duesmann, att ta över ledningen för forskning och utveckling inom varumärkesalliansen. Dessutom ska Car.Software-organisationens arbete koncentreras till Ingolstadt. Inom ramen för en mer effektiv styrning planerar Volkswagen AG att ta över 0,36 procent av Audis fria aktier. Volkswagen AG är för närvarande majoritetsägare och innehar cirka 99,64 procent av AUDI AG:s tecknade aktiekapital.

Volkswagen-koncernen svarar ännu mer proaktivt på utmaningarna med transformationen, med en optimal positionering och effektiva strukturer.

Herbert Diess, VD för Volkswagen AG och ordförande i styrelsen för AUDI AG, sade:

– Med tanke på den starka dynamiken i förändringarna som sker i vår bransch samlar vi våra styrkor i Volkswagen-koncernen och positionerar oss för att vara konkurrenskraftiga i framtiden. Framöver kommer varumärket Audi med Markus Duesmann som ny VD att ta över ledningen för forskning och utveckling inom Volkswagen-koncernen och därmed snabbt ta tekniskt ledarskap.

Med anledning av uppstarten för den nya elektriska PPE-plattformen, ska Ingolstadt också bli organisatoriskt centrum för koncernens nya Car.Software-organisation. Det nybildade företaget centraliserar verksamheten för utveckling av mjukvara på de olika platserna i Volkswagen-koncernen. Målet är att öka den interna utvecklingen av bilprogramvara till minst 60 procent fram till 2025.

Som en del av omfördelningen av kompetenser och ansvarsområden planerar Volkswagen AG en ”squeeze-out” enligt tysk aktiebolagslag för att öka sitt aktieinnehav i Audi från nuvarande 99,64 procent till 100 procent. För detta ändamål har Volkswagen AG idag till AUDI AG ställt en begäran om överlåtelse av minoritetsaktier enligt vilken en ”squeeze-out” enligt tysk aktiebolagslag ska slutföras genom resolution vid årets årsstämma i AUDI AG. Mot bakgrund av detta kommer årsstämman i AUDI AG att skjutas upp till ett datum i juli eller augusti 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2019 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 98 400 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,63 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde vi 14 832 lätta transportbilar vilket är 27,6 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,97 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2019.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum